Grafiikka paljastaa: Trumpin virkasyytteen suosio kääntyi päälaelleen

Julkaistu:

Virkasyytteen suosio kasvoi ja Trumpin kannatus liikahti alaspäin Ukraina-skandaalin seurauksena.
Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpia vastaan puuhattavan virkasyytteen suosio on kasvanut merkittävästi sen jälkeen, kun kongressin demokraatit käynnistivät tutkinnan presidentin Ukraina-skandaalista.

Trumpin epäillään käyttäneen asemaansa ja ulkopolitiikkaa hyväkseen omaa poliittista etuaan ajaakseen. Valkoinen talo on kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä tutkinnan kanssa, mikä saattaa lisätä oikeuden vastustamisen tutkintalistalle.

Mikäli edustajainhuone nostaa virkasyytteen, valtakunnanoikeutta käydään senaatissa. Sen ei republikaanienemmistöisenä uskota panevan presidenttiä viralta.

Seuraukset Trumpille ovat todennäköisimmin poliittisia.

Virkasyytteen suosioluku perustuu Fivethirtyeight-ennustesivuston keräämään keskiarvoon eri kyselyistä:Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Yhdysvalloissa seurataan tarkasti kansan mielipiteen liikkeitä ennen ensi vuoden presidentinvaaleja. Keskeisin mittari on ollut Trumpin kannatus, joka on pysytellyt varsin tasaisena sen jälkeen, kun se roiman veroalen jälkeen nousi pohjalukemistaan vuoden 2018 alussa.

Sen rinnalle toiseksi seurattavaksi mittariksi on nyt ilmaantunut virkasyytteen suosio. Sitä on mitattu laajemmin vasta viime vuoden elokuusta lähtien ja aiemmin enemmistö amerikkalaisista on ollut sitä vastaan.

Tilanne on nyt kääntynyt päälaelleen.

Politiikan tuntijoiden mukaan ei ole myöskään poissuljettua, että yhä useampi republikaanipoliitikko alkaisi epäröidä tukeaan Trumpille, jos kannatuskäyrät vain jyrkkenevät kohti ensi vuoden vaaleja.

Trumpin kannatusluku perustuu RealClearPolitics-mittaussivuston keräämään keskiarvoon eri kyselyistä:Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt