Venäjällä on virinnyt vilkas keskustelu tarpeesta palata takaisin kuolemantuomion langettamiseen ja toimeenpanoon.
Kaikki sai alkunsa kuluneella viikolla, kun Saratovissa katosi koulumatkallaan 9-vuotias Jelizaveta eli Liza Kiseljova.
Tyttöä etsittiin paikallisten vapaaehtoisten voimin keskiviikosta lähtien, kunnes poliisi kertoi perjantaiyönä tehneensä läpimurron tutkinnassa. Tyttö oli löytynyt surmattuna koulumatkansa varrella sijaitsevalta autotalli- ja varastoalueelta.
Surmasta epäillään paikallista 35-vuotiasta miestä, joka oli majaillut varastoalueella pakoillen poliisia aiempien rikostensa vuoksi. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan miehellä on entuudestaan takanaan tuomioita muun muassa omaisuusrikoksista, väkivallasta, raiskauksesta sekä seksuaalisirikoksista eikä hän ole suorittanut kaikkia tuomioitaan.
Saratovissa paikalliset asukkaat piirittivät poliisiauton ja heiluttivat sitä edestakaisin vaatien, että murhasta epäilty mies olisi annettava heille rangaistavaksi omankädenoikeuden kautta.
Venäjän vakavien rikosten tutkintakomitean mukaan mies on tunnustanut tappaneensa tytön. Venäläismedian mukaan mies oli kertonut pelänneensä, että tyttö paljastaa hänen olinpaikkansa ja sen, että hän oli ottanut luvatta käyttöön yhden varastokopin.
Kun tytön ruumis löydettiin, viha tekijää kohtaan synnytti spontaanin mielenosoituksen, jossa saratovilaiset vaativat poliisia antamaan murhasta epäillyn heidän käsiinsä.
Väkijoukko kerääntyi yhden poliisiauton ympärille ja heilutti autoa edestakaisin luullessaan, että pidätetty on auton sisällä. Venäläismedian mukaan mielenosoittajat olisivat halunneet käyttää miestä vastaan ”omankädenoikeutta”.
Mielenosoittajilla oli mukanaan myös kättä pidempää, kuten keppejä. Tilanteesta kuvattujen videoiden perusteella poliisilla oli vaikeuksia hillitä kansan raivoa.
Useat venäläispoliitikot reagoivat tapahtuneeseen ryhtymällä vaatimaan kuolemanrangaistuksen palauttamista Venäjälle.
– On tapahtunut kauhea tragedia, lapsi on tapettu… On leikitty demokratiaa ja suvaitsevaisuutta. Nyt pitää palauttaa kuolemanrangaistus Venäjälle, vaati esimerkiksi Saratovin alueelta oleva kommunistien kansanedustaja Olga Alimova Facebook-sivuillaan.
Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustaja Jevgeni Primakov ehdotti myös kuolemanrangaistuksen palauttamista.
– Haluan, että meidän maahamme palautetaan kuolemanrangaistus, jos kyseessä on väkivaltarikos lasta ja puolustuskyvyttömiä kohtaan, terrorismi, isänmaanpetturuus sekä maanpetokseen verrattavissa oleva laaja korruptio, Primakov sanoi.
Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen kansanedustajaryhmän johtaja Sergei Mironov rinnasti lapsen tappamisen terrorismiin, joista molemmista kuuluisi hänen mukaansa rangaista kuolemalla.
– Kuolemantuomio lapsentappajille olisi oikeudenmukainen ja perusteltu, Mironov sanoi Ria Novostille.
Kommunistien johtaja Gennadi Zjuganov on kuolemantuomion palauttamisen kannalla.
Venäjän kommunistipuolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov on myös kuolemanrangaistuksen palauttamisen kannalla.
– En ole julma ihminen, mutta olen sitä mieltä, että heitä, jotka nostavat kätensä lapsia ja naisia vastaan ja riistävät toisten ihmisten hengen, pitää rangaista muun muassa kuolemantuomiolla, Zjuganov sanoi Ria Novostin mukaan.
Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen johtaja Vladimir Zhirinovski uskoo niin ikään, että suurin osa venäläisistä haluaisi kuolemantuomion palauttamista käyttöön. Hän kertoi kuitenkin epäilevänsä sen tehoa.
– Suurin osa Venäjän kansalaisista haluaa kuolemantuomion palauttamista, koska he näkevät siinä mahdollisuuden oikeudenmukaiseen kostoon – siten ihmisen psyyke on rakennettu. Mutta kokemukset maailmalta osoittavat, että kuolemantuomio on tehoton, Zhirinovski sanoi.
Vladimir Zhirinovskin mukaan suurin osa venäläisistä haluaisi kuolemantuomion palauttamista maan oikeuskäytäntöön. Hän itse ei ole kuitenkaan vakuuttunut sen pelotevaikutuksesta.
Venäjän duumassa Lizan surma on herättänyt niin suurta kuohuntaa, että parlamentti päätti kysyä asiasta kansan mielipidettä omilla VKontakte-sivuillaan.
Lauantaina kello 15 mennessä parlamentin somesivuilla oli käynyt äänestämässä jo yli 100 000 henkilöä, joista hieman vajaat 80 prosenttia on kuolemantuomion palauttamisen kannalla. Reilut 16 prosenttia oli vastannut kielteisesti ja lisäksi reilut kolme prosenttia oli kannattanut ”jotain muuta” perustellen vastauksiaan sanallisesti.
Kyselyssä venäläisiä pyydetään vastaamaan kysymykseen:
– Mitä meiltä olette, pitäisikö kuolemantuomio palauttaa lapsentappajille ja pedofiileille?
Neuvostoliitossa oli käytössä kuolemanrangaistus eikä sitä ole Venäjän lainsäädännöstäkään poistettu kokonaan.
Kun Venäjä liittyi jäseneksi Euroopan neuvostoon eli Euroopan vanhimpaan ihmisoikeusjärjestöön vuonna 1996, kuolemanrangaistusten toimeenpano jäädytettiin eikä uusia kuolemantuomioita ole sen jälkeen enää langetettu.
Venäjällä on kuitenkin keskusteltu vuosien varrella aiemminkin kuolemanrangaistuksen mahdollisesta palauttamisesta käytäntöön ja jäädytyksen poistamisesta.
Venäjä palasi vastikään Euroopan neuvoston täysivaltaiseksi jäseneksi sen jälkeen, kun maan äänestysoikeutta oli rajoitettu Krimin niemimaan laittoman valtauksen jälkeen 2014.
Muun muassa Suomi kannatti Venäjän EN-äänioikeuden palauttamista, koska näin haluttiin turvata venäläisille mahdollisuus valittaa kotimaassaan saamistaan tuomioista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.