Suomalainen Sami odottaa Tokiossa lähestyvää Hagibis-taifuunia – ihmiset varautuneet poikkeukselliseen myrskyyn hamstraamalla ruokaa ja vettä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalainen Sami odottaa Tokiossa lähestyvää Hagibis-taifuunia – ihmiset varautuneet poikkeukselliseen myrskyyn hamstraamalla ruokaa ja vettä

Meteorologit kertovat ennennäkemättömän kovasta sateesta ja maanvyöryistä. Suomalainen Sami Kiias on Tokiossa, jossa kovin myräkkä on vasta edessä.

Voimakas taifuuni Hagibis on saavuttanut Japanin rannikon.­

12.10.2019 16:49

Voimakas taifuuni Hagibis on saavuttanut Japanin rannikon. Se rantautui Japanin pääsaaren Honshun itärannikolle lauantai-iltana seitsemältä paikallista aikaa.

Suomalainen Sami Kiias saapui vaimonsa, lapsensa ja anoppinsa kanssa Tokioon perjantaina. Jätettyään matkalaukut vuokra-asunnolle, he lähtivät heti kauppaan.

– Käytiin eilen ostamassa ruokaa ja vettä pariksi päiväksi, mitä nyt oli jäljellä. Lähiruokakaupat oli aika lailla koluttu tyhjäksi kaikista säilykkeistä, vedestä ja muusta, mikä säilyy vähän pidempään, Kiias kertoo.

Sami Kiias on Japanissa seuraamassa rugbyn maailmanmestaruuskilpailua.­

Lauantaiaamusta lähtien Tokiota on piiskannut kova tuuli ja rankkasade. Lisäksi kaupungissa tuntui pieni maanjäristys.

– Tämä on tällainen täysi Japani-kokemus.

Kiias kertoo, että paikalla on paljon suomalaisia, jotka ovat tulleet seuraamaan rugbyn maailmanmestaruuskisoja Japaniin. Kiias itse on pelannut rugbyä Warriors Rugby Clubissa. Suomalaiset ovat jakaneet keskuudessaan tietoa siitä, miten varautua taifuuniin.

– Ei ole mitään paniikinomaista pelkoa, mutta on sellaista tervettä jännitystä, Kiias kuvaili tunnelmia.

– Kyllä maalaisjärjellä pitäisi pärjätä, jos on kunnolla ruokaa ja muuten valmistautunut.

Tokiossa on lauantaiaamusta alkaen satanut ja tuullut kovaa.­

Oletko paikalla Japanissa? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen WhatsApp-viestillä numeroon 040 660 9019 tai sähköpostitse osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi.

Ainakin kaksi ihmistä kuollut

Japanin viranomaiset ovat kertoneet taifuunin aiheuttaneen tulvia ja useita maanvyöryjä, joiden seurauksena ainakin kolme ihmistä on kateissa. Yli 30 ihmistä on loukkaantunut, neljä vakavasti.

Yksi ihminen kuoli jo ennen taifuunin rantautumista Chiban alueella Tokion itäpuolella, kun myrskytuulet kaatoivat pienen kuorma-auton. Lauantaina myös toisen ihmisen kerrottiin kuolleen.

Chibassa tuulet myös vaurioittivat useampia taloja ja tuhosivat yhden kodin.

Taifuunin aiheuttamia tuhoja Ichiharassa, Chibassa.­

Yli seitsemää miljoonaa ihmistä on kehotettu jättämään kotinsa.

Hagibis on ensimmäinen Honshulle iskevä, erittäin voimakkaaksi luokiteltu taifuuni vuonna 1991 aloitetun luokittelun aikana. Voimakkuutensa lisäksi taifuuni on myös poikkeuksellisen suuri.

Japanin ilmatieteenlaitokselta on kerrottu, että taifuuni on aiheuttanut ennennäkemättömän kovia sateita. Laajoille alueille on annettu varoituksia niin voimakkaista tuulista ja voimakkaasta aallokosta kuin maanvyöryistä ja tulvistakin.

Taifuuni on aiheuttanut tuhoja Chiban prefektuurissa, Tokion itäpuolella.­

Lentoliikenteen ja urheilutapahtumien aikataulut sekaisin

Japaniin iskee vuosittain keskimäärin 20 taifuunia, mutta ne aiheuttavat harvoin merkittäviä häiriöitä pääkaupungissa Tokiossa. Nyt kuitenkin myös Tokion seutu on taifuunin reitillä.

Tokioon on ennustettu vuorokauden sademääräksi noin puolta metriä. Vielä enemmän sadetta on saamassa Tokain alue Tokion länsipuolella. Puuskittaisten myrskytuulten ennakoidaan puhaltavan jopa 60 metriä sekunnissa.

Tiedossa on myös liikennekaaos. Lähes 2 000 lentoa on peruttu, joista 260 on kansainvälisiä lentoja. Myös monet luotijunayhteydet Tokiosta on peruttu, ja monet ruokakaupat ovat suljettuina. Perjantaina monen kaupan hyllyt tyhjenivät, kun japanilaiset kävivät ostamassa tarvikkeita taifuunin lähestyessä.

Autonvalmistajista esimerkiksi Toyota ja Honda ovat sulkeneet tehtaansa lauantaiksi.

Junamatkustaja katsoo taifuunista annettavia tietoja Shinjukun rautatieasemalla Tokiossa lauantaina.­

Hagibis on sekoittanut myös urheilutapahtumien aikatauluja. Formula 1:n Japanin gp:n aika-ajot on jo siirretty sunnuntaille ja kaksi Japanissa pidettävien rugbyn MM-kisojen ottelua on peruttu. Vaarassa on myös sunnuntainen rugbyn MM-ottelu Japanin ja Skotlannin välillä. Ottelun peruminen veisi Skotlannin jatkomahdollisuudet, ja Skotlannin rugbyliitto on uhannut oikeustoimilla, jos ottelu perutaan.

Tokion Disneyland puolestaan on lauantaina ensimmäistä kertaa historiassaan koko päivän suljettuna taifuunin takia.

Taifuuni Faxai iski Chiban alueelle syyskuussa. Tuolloin kaksi ihmistä kuoli ja yli 36 000 kotia kärsi tuhoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?