Putinilta selväsanainen varoitus pakenevista Isis-taistelijoista – ”Tämä on todellinen uhka meille kaikille”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Putin ei ole vakuuttunut Turkin kyvystä estää kurdien vangitsemien Isis-taistelijoiden pakeneminen.
Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan voi johtaa tuhansien Isis-taistelijoiden vapautumiseen, Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa.

Kurdien ylläpitämillä leireillä Syyrian pohjoisosissa on tuhansia vangittuja Isis-taistelijoita.

– Nyt kun Turkin armeija etenee, kurdit jättävät nämä leirit ja Isis-taistelijat voivat vain paeta niistä. En ole varma, pystyykö Turkin armeija hallitsemaan tilannetta, Putin sanoi entisten neuvostotasavaltojen johtajien tapaamisessa Turkmenistanissa brittilehti Guardianin mukaan.

– Tämä on todellinen uhka meille kaikille.

Putinin mukaan pakenevat Isis-taistelijat eivät jäisi alueelle vaan jatkaisivat matkaansa Turkin alueen läpi sekä Syyriaan, Irakiin ja muihin maihin. Tämä pitää tiedostaa ja ymmärtää, ja tiedustelupalveluiden on vastattava uuteen uhkaan, presidentti jatkoi.

Turkki hyökkäsi keskiviikkona Pohjois-Syyriaan kurdien itsehallintoalueelle ilma- ja maateitse.


Turkin tavoitteena on siirtää kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista takaisin Syyriaan, rajan tuntumaan kaavaillulle ”turvavyöhykkeelle”. Syyrian sodan seurauksena kurdit saivat hallintaansa valtaosan Syyrian ja Turkin välisestä rajasta, ja Pohjois-Syyriaan muodostui näin kurdien hallitsema itsehallintoalue.

Venäjästä on tullut merkittävä toimija Syyriassa sen jälkeen, kun maa asettui Syyrian johtajan Bashar al-Assadin tueksi Syyrian sisällissodassa vuonna 2015.

Nyt maa pyrkii käyttämään Turkin hyökkäyksestä seurannutta tilannetta hyväkseen, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja, komentaja Jaakko Jäntti arvioi IS:lle perjantaina.

– Nyt kun Yhdysvallat on vetäytymässä sotilaallisesti kriisistä ja pesemällä kätensä muutenkin asiasta, Venäjä saa lisää tilaa alueella, Jäntti sanoi.


Hänen mukaansa Turkin operaation tulokset riippuvat osin siitä, miten Venäjä käyttää tilannetta hyväkseen.

– Yksi mahdollisuus voisi olla se, että Venäjä toimisi kriisissä välittäjänä. Syyrian armeija ei kykene estämään Turkin hyökkäystä, mutta se voisi läsnäolollaan Pohjois-Syyriassa osittaa, että Turkin operaatio on maahan tunkeutumista. Tällöin Venäjä voisi nousta välittäjäksi Turkin ja Syyrian välisessä kriisissä, Jäntti arvioi.

Toisaalta Venäjä ei hyödy tilanteesta, jos Turkki miehittää koko pohjoisen liuskan Syyriasta, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta puolestaan arvioi perjantaina.

– Silloin kurdit joutuvat vetäytymään alueelta ja tilanne voi mennä hyvin rumaksi. Tämä ei vastaa Venäjän etuja, Alaranta sanoi.

– Venäjä hyötyy Turkin hyökkäyksestä pidemmän päälle siinä tapauksessa, että Syyrian hallinto saa Pohjois-Syyrian kokonaan haltuunsa. Samalla Yhdysvallat pelataan pois alueelta, hän sanoo.