SPR varautunut evakuoimaan työntekijänsä Pohjois-Syyriasta – ”Seuraavat päivät tulevat näyttämään, mihin tilanne kehittyy”

Julkaistu:

Al-Holin pakolaisleirillä Turkin hyökkäysoperaatio näkyy SPR:n katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikosken mukaan kiihtyvänä muuttoliikkeenä Etelä-Syyriaan.
SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski kertoo, että järjestö on varautunut tarvittaessa evakuoimaan työntekijänsä Pohjois-Syyrian Hassakehin alueelta, mikäli taistelutanner laajenee kurdialueen eteläisempiin osiin.

Hassakeh on osa kurdien epävirallista itsehallintoaluetta. Alueella sijaitsee al-Holin pakolaisleiri, jonka kenttäsairaalassa työskentelee neljä suomalaista. Lisäksi sairaalassa on Punaisen ristin henkilökuntaa Tanskasta, Norjasta ja Islannista.

Tällä hetkellä Pohjois-Syyrian taistelutanner ulottuu 70–80 kilometrin päähän al-Holista. Leiri ei sijaitse niin sanotulla turvavyöhykkeellä, jonka Turkki on kertonut aikovansa vallata.

Saarikosken mukaan al-Holin kenttäsairaala on toistaiseksi säilyttänyt toimintakykynsä. Järjestössä tilannetta pidetään kuitenkin jatkuvasti silmällä.

– Omien työntekijöidemme turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää. Seuraavat päivät tulevat näyttämään, mihin tilanne kehittyy tästä. Toki olemme huolissamme siviilien kohtalosta taistelujen jaloissa.

Pakolaisleirillä Turkin operaatio ”Rauhan kevät” on Saarikosken mukaan näkynyt pääasiassa siviiliväestön kiihtyvässä muuttoliikehdinnässä.

– Ihmiset pakenevat pääasiassa eteläiseen Syyriaan. Jonkin verran liikehdintää kohdistuu myös Turkkiin.

Ainakin kaksi lasta kuollut siviileihin kohdistuneissa iskuissa

Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights raportoi torstaina, että Turkin ilmaiskuissa on kuollut tähän mennessä kahdeksan siviiliä. Järjestön mukaan kaksi kuolleista on lapsia.

Kirkon ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva pitää riskinä, että osa pakenevista suuntaa Syyrian turvattomille alueille tai Irakiin.

– On selvää, että iskut osuvat siviilikohteisiin ja uhrien lukumäärä nousee. Ihmiset joutuvat välittömästi pakenemaan niistä kylistä ja kaupungeista, joissa taisteluja eniten tapahtuu.

Kirkon ulkomaanapu selvittelee Alajarvan mukaan parhaillaan Syyrian paikallisten yhteistyöjärjestöjen kanssa, millaisiin toimenpiteisiin Pohjois-Syyrian siviiliväestön auttamiseksi ryhdytään.

International Rescue Committee arvioi torstaina 64 000 syyrialaisen paenneen kodeistaan Turkin hyökkäyksen alettua.