Pentagon: Turkki ampui Syyriassa kohti amerikkalaisjoukkoja

Julkaistu:

Yhdysvallat pidättää oikeuden itsepuolustukseen.
Amerikkalaisjoukot joutuivat Turkin tykkitulen alle Pohjois-Syyriassa myöhään perjantaina, Yhdysvaltojen puolustusministeriö kertoi. Yksikään amerikkalaissotilas ei loukkaantunut, mutta tapaus korostaa amerikkalaisjoukkojen kohtaamia riskejä Turkin hyökätessä kurdijoukkoja vastaan.

– Räjähdys tapahtui muutaman sadan metrin päässä asemasta turvavyöhykkeen ulkopuolella ja alueella, jossa turkkilaiset tiesivät olevan amerikkalaisjoukkoja, puolustusministeriön tiedottaja, kapteeni Brook DeWalt kertoi.

DeWaltin mukaan Yhdysvaltojen joukot eivät ole vetäytyneet Kobanesta.

Turkin puolustusministeriö sanoi, että he ovat tehneet kaiken mahdollisen varmistaakseen, että USA:n tukikohdat eivät vaurioidu, kun turkkilaiset vastaavat tuleen, joka tuli läheltä USA:n tukikohtaa Kobanessa.

– Tulitus lopetettiin, kun Yhdysvallat ilmoitti meille tapauksesta, Turkin puolustusministeriö tiedotti.

Yhdysvaltojen joukot ovat työskennelleet yhdessä kurdijoukkojen kanssa Syyriassa hävittääkseen ääriryhmä Isisin.

– USA vaatii, että Turkki välttää toimia, jotka saattavat johtaa välittömiin puolustustoimiin, DeWalt sanoi.

Turkin puolustusministeriön mukaan USA:n tarkkailuasemaa kohti ei ammuttu. Ministeriön mukaan tulitus oli vastaus hyökkäykseen Turkin asemia kohtaan Surucin kaupungin eteläpuolella. Turkin ja Syyrian raja kulkee Kobanen ja Surucin välitse.

Oikeus itsepuolustukseen

Yhdysvaltain maavoimien esikuntapäällikkö Mark Milley sanoi toimittajille aikaisemmin perjantaina, että Turkille oli kerrottu Yhdysvaltojen joukkojen asemista Syyriassa yksityiskohtaisesti.

Pentagonin huippuvirkamiehet painottivat, että Turkin tulee välttää tekemästä mitään, mikä voi vahingoittaa Yhdysvaltojen joukkoja Syyriassa. Maassa oli ennen Turkin hyökkäystä noin tuhat amerikkalaissotilasta. Vaikka Yhdysvaltojen joukoilla ei ollut aikeita avata tulta kohti sen Nato-liittolaista Turkkia, Pentagon huomautti pidättävänsä oikeuden itsepuolustukseen.

– Kaikki tietävät täysin, että olemme Yhdysvaltojen armeija. Me pidätämme oikeuden itsepuolustukseen, Miller sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt