Turvapaikan­hakija­nuorella oli suhde kuristamansa eläkeläis­naisen kanssa – syyttäjä vaatii karkotusta Ruotsista

Pientä keskiruotsalaista Kilin kuntaa järkyttäneen murhatapauksen syytekirjelmä julkistettiin.

11.10.2019 20:43

20-vuotiasta miestä syytetään 70-vuotiaan eläkeläisnaisen kuristusmurhasta. Tapauksen syytekirjelmästä paljastuu, että tekijällä ja uhrilla oli ollut rakkaussuhde, kertoo Aftonbladet.

Eläkeläisnainen löytyi surmattuna kotoaan Kilin kunnassa Värmlannissa Keski-Ruotsissa kesäkuun lopulla. Hälytyksen teki naisen oppilaana ollut 20-vuotias nuori, joka kertoi ”tappaneensa opettajan”.

Epäilty on kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut nuorukainen, joka tuli yksin maahan alaikäisenä.

Uhri oli 70-vuotias eläkeläisnainen, joka oli omistautunut vapaaehtoistyöhön turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Alaikäiset turvapaikanhakijat kutsuivat häntä ”mummokseen”, sillä hän käytti runsaasti aikaa ja vaivaa auttaakseen nuoria.

Perjantaina miestä vastaan nostettiin syyte naisen murhasta.

Esitutkintamateriaalin mukaan nuorukainen oli saapunut turvapaikanhakijana Ruotsiin 2015. Hän oli tutustunut turvapaikanhakijoita avustaneeseen eläkeläisnaiseen, joka alkoi opettaa nuorelle ruotsia.

Kuulustelussa mies paljasti, että pariskunnan kesken yli kehittynyt salainen rakkaussuhde noin vuosi ennen surmaa.

– Se alkoi kesällä 2018. Suhde oli seksuaalinen, kertoi epäilty kuulusteluissa.

Pariskunta oli tapaillut säännöllisesti vuoden ajan, mutta mies oli tuntenut häpeää tilanteesta. Hän kuvaili poliisikuulusteluissa suhdetta ”skandaaliksi”, koska kyseessä oli nuoremman miehen ja vanhemman naisen välinen seksisuhde.

Tärkeäksi todisteeksi murhatutkinnassa osoittautui myös uhrin päiväkirja, jonne nainen oli kirjoittanut pariskunnan suhteesta ja kaksijakoisista tunteistaan. Nainen kirjoitti ”yrittäneensä lopettaa yhteydenpidon”, mutta toisaalta ”tuntevan itsensä onnelliseksi”.

Murhailtana pariskunta oli syönyt yhdessä naisen kotona ja nauttinut viiniä. DNA-näytteiden mukaan pariskunta oli myös harjoittanut seksiä keskenään hieman ennen surmaa, kertoo Expressen.

– Aloimme suudella ja tulin hieman pelokkaaksi ja sitten yritin kuristaa häntä, kuvaili epäilty surmatilannetta.

Epäilty ei ole kertonut varsinaista motiivia sille, miksi päätyi lopulta kuristamaan naisen.

Nuorukainen oli aiemmin kärsinyt psyykkisistä oireista ja käynyt lääkärissä. Murhatutkinnan aikana hänelle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan miehellä ei todettu vakavaa psyykkistä häiriötä.

Murhaoikeudenkäynti alkaa myöhemmin lokakuussa. Syyttäjä vaatii myös miehen karkottamista Ruotsista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?