9 tiukkaa faktaa: Turkin hyökkäys pähkinän­kuoressa – mitä nyt tapahtuu ja miten Isis liittyy konfliktiin

rac

Julkaistu:

Turkki hyökkäsi keskiviikkona Pohjois-Syyrian kurdialueelle. Ilta-Sanomat listasi, mitä tulee tietää konfliktin ymmärtämiseksi.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tiedotti keskiviikkoiltana, että Turkin sotilasoperaatio Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan on alkanut. Pian sen jälkeen Turkki hyökkäsi. Yllä suora lähetys Turkin ja Syyrian rajalta.

Turkin ”Rauhan lähteeksi” nimeämän sotilasoperaation juuret ovat monimutkaisia ja kantavat kauas. Ilta-Sanomat kokosi pähkinänkuoreen keskeiset asiat konfliktin ymmärtämiseksi.

1. Mitä tapahtuu?

Turkki hyökkäsi keskiviikkona Pohjois-Syyriaan kurdien itsehallintoalueelle ilma- ja maateitse. Turkki on pommittanut alueella useita kaupunkeja ja kutsunut operaatiota menestykseksi.

CNN:n mukaan jopa 64 000 ihmistä on paennut kodeistaan hyökkäyksen jälkeen, ja luvun epäillään konfliktin jatkuessa nousevan jopa 300 000 ihmiseen.
Tieto kuolleiden määrästä vaihtelee. Kansainvälisten medioiden mukaan kymmenet kurditaistelijat ja useat siviilit ovat saaneet surmansa. Lisäksi CNN:n mukaan pommituksista on kuollut ainakin kaksi siviiliä ja kymmeniä on loukkaantunut. Verkossa leviää kuitenkin kuvia lukuisista kuolleista siviileistä, mutta tietoja niiden todenperäisyydestä ei voi vahvistaa.

2. Mitä Turkki haluaa?

Turkin tavoitteena on siirtää kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista takaisin Syyriaan, rajan tuntumaan kaavaillulle ”turvavyöhykkeelle”. Syyrian sodan seurauksena kurdit saivat hallintaansa valtaosan Syyrian ja Turkin välisestä rajasta, ja Pohjois-Syyriaan muodostui näin kurdien hallitsema itsehallintoalue. Turkki ei ole missään vaiheessa hyväksynyt tätä.

Erdogan kiistää, että hyökkäys kohdistuisi kurdeihin. Presidentti perustelee hyökkäystä terrorismin torjumisella.

3. Keitä kurdit ovat?

Kurdit ovat etninen ryhmä. Suurin osa kurdeista asuu Kurdistanissa, joka sijaitsee Irakin, Iranin, Turkin ja Syyrian alueilla, mutta heitä on hajaantunut ympäri maailmaa. Esimerkiksi Saksassa ja Istanbulissa asuu paljon kurdeja.

Kurdit ovat kohdanneet historiansa aikana runsaasti syrjintää ja vainoa, eikä heillä ole vieläkään virallista kotimaata.


4. Miksi nyt?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maanantaina, ettei Yhdysvallat aio estää Turkkia toteuttamasta suunnitelmaansa sotilasoperaatiosta. Samalla Yhdysvallat vetivät joukkojaan pois Syyrian pohjoisrajalta. Kansainvälisten medioiden mukaan päätöksellä ei ollut Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriöiden tukea.

Trumpin on syytetty pettäneen liittolaisensa Isisin vastaisessa taistelussa ja vahingoittaneen maan mainetta selkäänpuukotuksella.

5. Miksi Isisistä puhutaan?

Isisillä ei enää ole Syyriassa hallussaan alueita. Turkin hyökkäys voi kuitenkin vaikuttaa asiaan. Pahimmassa tapauksessa tämä voi antaa Isisille tilaa ryhmittäytyä uudestaan, löytää uusia liittolaisia sekä tapoja voimauttaa itseään ja johtaa Isisin vahvistumiseen.


Syyrian kurdijoukkojen mukaan Turkin pommitukset ovat osuneet vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita.
6. Miten tilanne on syntynyt?

Taustalla on pitkäaikainen konflikti Turkin hallinnon ja kurdien välillä.

Turkin hallinnolla on pitkä sisällissota Turkissa toimivaa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat on julistanut terroristipuolueeksi. Iso-Britannia, Sveitsi, Kiina, Intia ja Venäjä eivät ole lisänneet järjestöä terroristilistalleen monista Turkin yrityksistä huolimatta.

Syyrian kurdijoukoilla SDF:llä on kytköksiä PKK:hon. Syyriassa toimii myös PKK:n sisarpuolue Syyrian demokraattinen liittopuolue PYD, joka on kasvattanut Syyrian sodan aikana asemaansa.

7. Ketkä sotivat?

Hyökkäyksestä päävastuussa on Turkin armeija. Lisäksi operaatioon osallistuu Turkin liittolaisina olevia kapinallisryhmiä.


Vastapuolella sotivat Syyrian kurdien itsepuolustusjoukot, joita länsimaat ovat viime vuosina aseistaneet ja kouluttaneet Isiksen kaatamiseksi. Ilman Yhdysvaltojen tukea jääneiden joukkojen mahdollisuudet puolustautua ovat heikot.

8. Mitä maailma sanoo Turkin hyökkäyksestä?

EU ja useat muut maat, kuten Egypti, Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ovat tuominneet Turkin hyökkäyksen.
9. Missä tarkalleen soditaan?

Torstaina sotaoperaatiosta saatujen tietojen perusteella näytti viittaavan siihen, että hyökkäys keskittää voimansa aluksi kahden kaupungin, Tel Abaydin ja Ras al-Ainin väliselle noin sadan kilometrin pituiselle kaistaleelle.

Lisäksi sotatoimia seuraavat sivustot, kuten Syrialivemap ja Conflict Monitor, raportoivat ilmaiskuista myös Kobanen ja Qamishlin kaupungeissa. Turkki vaikuttaa siis hyökkäävän Pohjois-Syyriaan koko kurdialueen leveydeltä. Turkki on pommittanut kaupunkeja, missä asuu paljon siviilejä.