Trump kiisti tuntevansa pidätettyjä ukrainalaisliikemiehiä – poseerasi yhteiskuvissa ja sai hämärää vaalirahaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump kiisti tuntevansa pidätettyjä ukrainalaisliikemiehiä – poseerasi yhteiskuvissa ja sai hämärää vaalirahaa

Ukrainalaiskaksikko on keskeinen myös Trumpin virkarikostutkinnassa. Heidät otettiin kiinni erillisessä vaalirahoitustutkinnassa.

Igor Fruman ja Lev Parnas pidätyskuvissa torstaina.­

11.10.2019 9:06

Presidentti Donald Trump kiisti torstaina tuntevansa ukrainalaistaustaisia liikemiehiä, jotka otettiin aiemmin päivällä kiinni vaalirahoitusrikoksista epäiltyinä. Samoja miehiä pidetään myös Trumpin asianajajan Rudy Giulianin yhteyshenkilöinä ukrainalaisvirkamiehiin, joilta Giuliani halusi törkyä Joe Bidenista.

– En tunne heitä. En tiedä mitä he tekevät, Ehkä he ovat Rudyn asiakkaita. Teidän täytyy kysyä häneltä, Trump sanoi matkalla kampanjatilaisuuteensa Minneapolisiin torstaina.

Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin julkaistu useita kuvia tilanteista, joissa Trump poseeraa yhdessä miesten kanssa.

Lev Parnas on julkaissut sosiaalisessa mediassa muun muassa tämän kuvan itsestään Valkoisessa talossa Trumpin seurassa ja kiitellyt presidenttiä päivällisestä ja keskustelusta.­

Lev Parnasin ja Igor Frumanin kiinniotto Washingtonin Dullesin lentokentällä oli torstain uutispommi, sillä he ovat keskeisiä henkilöitä kahdessa Trumpin kannalta kiusallisessa asiassa.

Heidän epäillään kanavoineen laitonta ulkomaista rahaa Trumpin hyväksi toimivalle vaalikomitealle, ja toisaalta heillä uskotaan olevan keskeistä tietoa Giulianin ja Valkoisen talon yhteydenpidosta ukrainalaisvirkamiehiin Trumpin Ukraina-skandaalissa.

Miehillä oli vain menolippu Frankfurtiin, joten on mahdollista, että he yrittivät paeta maasta. Kummallakin on Yhdysvaltain kansalaisuus.

Parnas ja Fruman ovat lahjoittaneet yhteensä noin 400 000 republikaanipoliitikoille, ja suurin summa, 325 000 dollaria, meni viime vuonna Trumpia tukevalle America First Action -superpacille, jota eivät sido normaalit kampanjarahoitusrajoitteet. Ulkomaisen rahan ottaminen on kuitenkin kaikissa tapauksissa kiellettyä. Superpac on ilmoittanut siirtäneensä saamansa rahat erilliselle tilille tutkinnan vuoksi.

Sosiaalisen median postauksessaan Lev Parnas kertoi olevansa aamiaisella Trumpin vanhimman pojan Donald Jr:n (vas.) kanssa Kaliforniassa viime vuonna. Mukana olivat myös Igor Fruman (oik.) ja Trumpin hyväksi toimineen vaalikomitean edustaja Tommy Hicks (toinen vas.).­

Parnasin ja Frumanin rahojen epäillään olevan peräisin venäläiseltä liikemieheltä. Syytteen mukaan heidän uskotaan halunneen edistää sekä taloudellisia intressejään että yhden Ukrainan hallinnon jäsenen intressejä.

Kyseessä on äärimmäisen kiusallinen asia republikaanipuolueelle tilanteessa, jossa Yhdysvalloissa keskustellaan ulkomaisesta vaikutuksesta maan vaaleihin sekä vuonna 2016 että 2020.

Miesten uskotaan lahjoitustensa avulla päässeen myös tapaamaan Trumpia ainakin kahdesti. Se, että Trump kiistää tuntevansa miehiä, ei sinänsä ole mahdotonta, sillä presidentin ei voi olettaa muistavan kaikkia, joiden kanssa hän poseeraa kuvissa.

Parnas ja Fruman kävivät syytteen mukaan myös kampanjaa Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettilään Marie Yovanovitshin erottamiseksi syytteessä mainitun ukrainalaistahon toiveesta. He pyrkivät keräämään 20 000 dollaria vaalirahaa kongressiedustajalle, joka lobbasi asian puolesta. Hanke oli menestyksekäs, sillä Trump kutsui Yovanovitshin kotiin Ukrainasta viime toukokuussa ennen tämän komennuksen loppua.

Myös demokraateilta haaste

Parnas ja Fruman ovat vaalirahasotkunsa lisäksi myös Yhdysvaltain kongressin demokraattipoliitikoiden tähtäimessä. Kyseessä on Trumpin virkarikostutkinta, joka ei liity mitenkään kyseiseen vaalirahoitukseen, vaan Valkoisen talon kontakteihin Ukrainaan Rudy Giulianin kautta.

Demokraatit ovat esittäneet miehille haasteen luovuttaa asiakirjansa kommunikoinnista Valkoisen talon ja Giulianin kanssa kongressille. Heidät oli kutsuttu kuultaviksi kongressiin, mutta he olivat vaatineet lisäaikaa valmistautumiselle.

Trumpin lakimies, New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani kahvitteli Lev Parnasin kanssa Trump International -hotellissa Washingtonissa viime kuussa.­

Nyt on epäselvää, missä vaiheessa miehet voisivat todistaa kongressissa, sillä vaalirahoitustutkinta saattaa ajaa edelle.

Parnasin ja Frumanin uskotaan järjestäneen Giulianin kontaktit ukrainalaisviranomaisiin, joilta he olivat pyrkineet saamaan törkytietoa Bidenista, joka on Trumpin poliittisten vastustajien kärkinimiä.

Parnasin ja Frumanin on epäilty olleen keskeisiä henkilöitä Biden-epäilyjen välittämisessä eteenpäin. Trumpin virkasyytetutkinta sai alkunsa ilmiannosta, jonka mukaan presidentti yritti painostaa Ukrainan presidenttiä aloittamaan tutkinta Bidenista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?