Donald Trump: Isisin taistelijat pakenevat Eurooppaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Donald Trump: Isisin taistelijat pakenevat Eurooppaan

Trump pyysi diplomaatteja neuvottelemaan tulitauosta Syyrian kurdien ja Turkin välillä.

Donald Trump jättää Isisin taistelijat eurooppalaisten huoliksi.­

11.10.2019 2:47 | Päivitetty 11.10.2019 3:40

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyytänyt yhdysvaltalaisdiplomaatteja toimimaan välittäjinä neuvotteluissa Turkin ja Syyrian kurdiryhmien välillä. Asiasta kertoo Yhdysvaltain hallinnon nimettömänä pysyttelevä lähde uutistoimisto AFP:lle.

Lähteen mukaan presidentti on pyytänyt virkamiehiään etsimään keinoja, joiden avulla saavutettaisiin tulitauko Turkin ja Syyrian kurdien välille.

Trump esitti ajatuksen aiemmin jo Twitterissä, jossa hän pohti, että välittäjän rooli voisi olla yksi kolmesta vaihtoehdosta, jolla Yhdysvallat vastaa Turkin toimiin. Muita vaihtoehtoja Trumpin mukaan olisivat talouspakotteet tai Turkin hyökkäykseen vastaaminen sotilaallisin keinoin.

Turkki aloitti sotilasoperaation Syyrian pohjoisosiin keskiviikkona sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli vetänyt joukkonsa pois alueelta. Turkin käynnistämä hyökkäys ja Syyrian kurdijoukkojen vastaiskut olivat torstaina verisiä. Kuolonuhreista raportoitiin molemmin puolin Turkin ja Syyrian rajaa.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan yli 60 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäyksen alta.

”Eurooppa ei halunnut heitä”

Trumpilta kysyttiin keskiviikkona, onko hän huolissaan siitä, että kurdien vangitsemat Isisin taistelijat saattavat sodan tuoksinassa paeta muualle ja aiheuttaa uhan.

– He pakenevat Eurooppaan. Sinne he haluavat mennä, Trump vastasi.

– He haluavat mennä takaisiin kotiinsa, mutta Eurooppa ei halunnut heitä meiltä. He olisivat voineet pitää oikeudenkäyntejä, he olisivat voineet tehdä mitä haluavat.

USA:n ulkoministeriön edustaja kertoi torstaina, että kurdijoukot hallitsevat edelleen kaikkia vankiloita, joissa on Isisin taistelijoita. Hänen mukaansa Turkki on luvannut USA:lle ottaa vastuun kaikista Isis-vangeista, mutta yksityiskohdista ei ole vielä keskusteltu.

Trump on perustellut joukkojen vetämistä Syyrian kurdialueelta sillä, että Yhdysvaltojen on irtauduttava ”loputtomista sodista”. Yhdysvallat oli aiemmin tehnyt alueella yhteistyötä kurdijoukkojen kanssa taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Tämä yhteistyö on hiertänyt Turkkia, jonka mielestä kurdien järjestö YPG on sille turvallisuusuhka. YPG:lla on yhteyksiä Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestö PKK:hon, jonka muun muassa EU ja Turkki ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

YK:n pääsihteeri ilmaisi huolensa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmaisi syvän huolensa viime päivien tapahtumista.

– Tällä hetkellä meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta tilanne ei kärjisty enempää. Totta kai olen huolissani, Guterres sanoi lehdistötilaisuudessa Kööpenhaminassa.

Turkin ja Syyrian kurdien tilannetta käsitteli myös myöhään torstaina Suomen aikaa koolla ollut YK:n turvallisuusneuvosto. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Kelly Craft painotti neuvoston kokouksen jälkeen, ettei Yhdysvallat ole toimillaan tukenut Turkin hyökkäystä.

– Turkilla on nyt täysi vastuu kurdiväestön ja uskonnollisten vähemmistöjen, kuten kristittyjen suojelusta, Craft sanoi ja lisäsi, että Turkin on pidettävä myös äärijärjestö Isis kurissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?