Helsinkiläisen Khallatan koti­kaupunkia pommitetaan Syyriassa – yhteys perheeseen katkesi siskon järkyttävän ääni­viestin jälkeen

Julkaistu:

Turkki on hyökännyt Pohjois-Syyriassa kaupunkeihin, joissa asuu paljon siviilejä. Alueella vallitsee Suomen syyrialaisen Khallata Demirin mukaan pakokauhu.
Viime päivät ovat olleet Suomen syyrialaiselle kurdille Khallata Demirille kuin suoraan painajaisesta. Jatkuva pelko on ollut läsnä aina siitä saakka, kun Turkki ilmoitti suunnitelmistaan hyökätä Pohjois-Syyriaan.

Demir on kotoisin Kamishlin kaupungista, joka sijaitsee Syyrian kurdialueella, aivan Turkin rajan tuntumassa. Demir on asunut perheensä kanssa Helsingissä kymmenen vuotta, mutta Kamishlissa asuvat yhä vanhemmat, neljä aikuista siskoa, veli sekä lukuisia sukulaisia ja hyviä ystäviä.
Olo oli vielä keskiviikkoaamuna toiveikas: Demir yritti jaksaa uskoa Turkin sotaoperaation peruuntumiseen.

– Ajattelin, että ehkä Erdogan ei pysty kuitenkaan tekemään mitään. Ehkä Eurooppa, Yhdysvallat ja muu maailma eivät anna tämän tapahtua. Mutta sitten Turkille näytettiin vihreää valoa, hän huokaa.

– Se oli kuin lupa alkaa tappaa siviilejä.


Pakokauhua ja kuolleita ihmisiä

Sen jälkeen, kun uutinen Turkin hyökkäyksestä tuli, Demir ei pystynyt nukkumaan silmäystäkään. Hän seurasi läpi yön uutisia ja yritti soittaa läheisilleen kerta toisensa jälkeen – ilman vastausta. Demirin mukaan puhelinverkko on ollut alueella poikki jo päiviä.

Suurin pelko kävi lopulta toteen, kun Turkki pommitti kotikaupunkia Kamishlia. Pommien uutisoitiin torstaina osuneen esimerkiksi kaupungissa sijaitsevaan vankilaan, jossa pidetään äärijärjestö Isisin taistelijoita.

Lopulta koitti pieni helpotus: yksi siskoista onnistui lähettämään yöllä ääniviestin kesken pakomatkansa. Päämäärästä siskolla ei ollut tietoa.

– Hän sanoi, että tilanne kaupungissa on kamala. Hän ei tiedä, mitä tapahtuu. Ihmiset pakenevat kauhuissaan ja kaduilla on paljon kuolleita ihmisiä.
Demirin sisko ja muu perhe olivat paenneet eri paikkoihin. Sisko tiedä, missä heidän muut perheenjäsenet ovat.

– Hyökkäys tuli koko kaupungille yllätyksenä. Kaikki pakenevat, eikä kukaan tiedä mihin mennä.

Siskon lähettämän ääniviestin jälkeen Demir ei ole kuullut kenestäkään alueella asuvasta läheisestään. Kaiken huolen keskellä pitää selvitä myös arjesta: käydä töissä ja yrittää olla pelästyttämättä lapsia.

– Poikani oli ollut levoton koulussa, ja lähetin opettajalle viestin selittäen tilanteemme.

”Lopettakaa tämä, pyydän”

Demir vetoaa EU-maihin, että ne puuttuvat tilanteeseen. Torstaina hän lähti muiden Suomen kurdien kanssa Senaatintorille osoittamaan mieltään Turkin hyökkäystä vastaan. Hän haluaa muistuttaa suomalaisille, että Syyrian tilanne uhkaa koko Eurooppaa ja maailmaa.

– Tällä hetkellä Suomi on EU:n puheenjohtajamaa. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa ja puuttua tilanteeseen. Turkki pitää saada lopettamaan pommittaminen kaupungeissa, jotka ovat täynnä siviilejä, hän painottaa.

– Nyt suomalaisten ei ole aika olla silmät, korvat ja suu kiinni. Lopettakaa tämä, pyydän. Tehkää selväksi Turkille, että lapsien ja siviilien ei kuulu kuolla.