Saksalainen pankki­ryöstäjä käytti oikeuttaan loppupuheen­vuoroon – piti oikeus­salissa viiden vuorokauden palo­puheen

Julkaistu:

Aurinkolasit päässä esiintynyt entinen vankilakapinan johtaja julisti puheensa aikana sekä rikostutkijat että omat asianajajansa ammattitaidottomiksi.
Hampurin käräjäoikeudessa kahdentoista ja puolen vuoden vankeuteen tuomittu pankkiryöstäjä Michael Jauernik käytti oikeuttaan lausua istuntosalissa viimeiset sanat – ja piti viisi vuorokautta kestäneen puheen. Asiasta kertoi uutistoimisto CNN.

Aurinkolasit silmillään esiintynyt 71-vuotias Jauernik haukkui puheensa aikana rikostutkijoiden lisäksi omat asianajajansa, joiden väitti tuntevan lainsäädäntöä itseään huonommin. Tuomarin lukiessa oikeuden päätöstä Jauernik keskeytti CNN:n lähteiden mukaan tuomarin toistuvasti.

Saksan laki takaa tuomitulle oikeuden käyttää loppupuheenvuoro, kun oikeus on antanut päätöksensä. Yleensä tuomittu jättää oikeuden joko käyttämättä tai ilmaisee puheensa aikana katumusta rikoksestaan.

Kolmen pankkiryöstön lisäksi Jauernikin tuomio muodostui ampuma-aserikoksesta ja murhanyrityksestä. Mies on tuomittu pankkiryöstöistä myös 1970- ja 1980-luvuilla. 1990-luvulla mies johti Hampurin Fuhlsbütten vankilassa viisi päivää kestänyttä vankikapinaa.

Jauernikin asianajaja Johannes Rauwald kertoi CNN:n mukaan saksalaismedialle, ettei asiakas aio valittaa tuomiostaan.