Hämmentävätkö Turkin sotatoimet? Tässä lyhyt selitys sille, miksi Turkki hyökkää nyt Syyriaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hämmentävätkö Turkin sotatoimet? Tässä lyhyt selitys sille, miksi Turkki hyökkää nyt Syyriaan

Tuoreimmissa sotatoimissa on kyse Turkin ja kurdien pitkään jatkuneesta konfliktista.

10.10.2019 21:30

Turkki hyökkäsi keskiviikkona iltapäivällä 9.10. Pohjois-Syyrian kurdialueelle. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vahvisti, että Turkin sotilasoperaatio kurdijoukkoja vastaan on alkanut Pohjois-Syyriassa.

Turkin päätös hyökkäyksestä oli yllättävä, mutta ajatus ei syntynyt yhdessä yössä. Turkki on puhunut pakolaisten siirtämisestä Syyriaan jo vuosia, mutta ratkaiseva hetki koitti, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näytti hyökkäykselle vihreää valoa ilmoittamalla, että Yhdysvallat vetää joukkojaan pois Syyrian pohjoisrajalta.

– Trump on aiemmin muuttanut kantaansa, mutta nyt tuli harvinaisen selkeä vihreä valo, mitä on vaikeaa enää muuttaa, CMI:n Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio sanoo.

Trumpin päätös vetää joukot pois on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Häntä on syytetty muun muassa äärijärjestö Isisin kukistamisessa auttaneiden kurditaistelijoiden hylkäämisestä. Moni on myös pelännyt, että Turkki kohdentaa hyökkäyksiään niin, että myös kurdisiviilit voivat joutua vaikeuksiin.

Keskeisin syy sotaoperaatiolle on Turkin pitkäaikainen ja vaikea konflikti Turkin hallinnon ja kurdiväestön välillä. Syyrian sodan seurauksena kurdit saivat hallintaansa valtaosan Syyrian ja Turkin välisestä rajasta. Pohjois-Syyriaan muodostui näin kurdien hallitsema itsehallintoalue. Turkki ei hyväksy tätä.

Turkin hallinnolla on pitkä sota Turkissa toimivaa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan, minkä Turkki on julistanut terroristipuolueeksi. Syyriassa toimii puolestaan PKK:n sisarpuolue, Syyrian demokraattinen liittopuolue PYD, joka on saanut Syyrian sodan aikana itselleen jalkatilaa ja asemaa Syyriassa ja näin pyrkinyt luomaan autonomisen alueen itselleen. Syyrian kurdijoukoilla SDF:llä on lisäksi kytköksiä PKK:hon.

– Turkki on jo kauan aikaa kokenut autonomisen alueen luomisen uhaksi. Turvavyöhyke on Turkin tapa rajoittaa ja ehkäistä tällaisen autonomisen alueen syntymistä Syyriassa, CMI:n Patokallio kertoo.

Turkin tavoitteena on siirtää kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista takaisin Syyriaan, rajan tuntumaan kaavaillulle turvavyöhykkeelle.

Kahden miljoonan ihmisen siirtäminen itsehallintoalueelle ei tapahtuisi nopeasti. Patokallio kuitenkin huomauttaa, että Turkki on osoittanut olevansa suunnitelman suhteen tosissaan.

– Turkki on jo kauan aikaa puhunut siitä, että pakolaisille osoitettu vieraanvaraisuus alkaa loppumaan. Nyt näyttäisi siltä, että Turkki on sen verran vakavissaan, että ainakin jonkun verran ihmisiä ollaan todella siirtämässä Syyriaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?