Trumpin Ukraina-vyyhtiin kytkeytyvä mieskaksikko pidätettiin lentokentällä – näin hämäräperäiset liikemiehet uivat presidentin lähipiiriin

Julkaistu:

Nyt pidätetyt ukrainalaisliikemiehet ovat vierailleet myös Trumpin Floridan-kartanossa ja Valkoisessa talossa.
Neljä miestä poseeraa leveät hymyt kasvoillaan valokuvassa tummissa puvuissaan. Kaksi miehistä ei esittelyjä kaipaa, sillä he ovat presidentti Donald Trump ja hänen henkilökohtainen asianajajansa, Ukraina-skandaalin keskipisteessä oleva Rudy Giuliani.

Kaksi muuta miestä kuvassa ovat vasta singahtaneet laajempaan tietoisuuteen. Ukrainalaissyntyiset nykyiset Yhdysvaltain kansalaiset, Floridassa asuvat liikemiehet Lev Parnas ja Igor Fruman on haastettu Trumpin virkarikostutkinnan kuultaviksi kongressin edustajainhuoneen valiokuntien eteen sekä luovuttamaan asiakirjansa Ukraina-kytköksistään.

Kumpikin on kieltäytynyt. Heitä uhkaa virallinen haaste, jonka noudattamatta jättäminen johtaa syytteisiin. keskiviikkona parivaljakko pidätettiin Dullesin lentokentältä Washingtonin liepeiltä syytteitä kampanjarahoituslakien rikkomisesta. Heidän on määrä astua oikeuden eteen torstaina.

Miehiä edustaa tunnettu asianajaja presidentin lähipiiristä. Trumpia erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa avustanut John Dowd syytti kongressin demokraatteja asiakkaidensa ”häirinnästä” ja vaati lisää aikaa sekä asiakirjojen luovutukselle että miesten todistajanlausunnoille, joiden odotettiin tapahtuvan torstaina ja perjantaina.

– Sellaista ei ole suunnitteilla, Dowd ilmoitti lokakuun alussa.

Muellerin Venäjä-tutkinta oli kaksi vuotta vellonut selvitys Trumpin lähipiirin Venäjä-kytköksistä ja vuoden 2016 vaaleihin vaikuttamisesta. Se nosti esiin myös hämäräperäisiä henkilöitä ja johti esimerkiksi Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin Ukraina-bisnestensä takia saamaan tuomioon petoksista.

Parnasin ja Frumanin myötä Ukraina-skandaali on saamassa hämmentävän samantyylisiä piirteitä. He ovat kumpikin taustaltaan kyseenalaisia persoonia, jotka ovat onnistuneet pääsemään lähelle presidenttiä.

Venäjä-tutkinta ei johtanut syytteisiin Trumpia vastaan. Ukraina-tutkinnassa etsitään myös Parnasin ja Frumanin kautta tukea virkasyytteelle, joka näyttää vääjäämättä uhkaavan presidenttiä.


Parnas ja Fruman olivat Giulianin välikäsiä, kun tämä rakensi kontakteja ukrainalaisiin viranomaistahoihin kaivaakseen esiin lokaa ex-varapresidentti Joe Bidenista. Tämä tapahtui ennen puhelua, jossa Trumpin syytetään painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyia aloittamaan tutkinta Bidenista ja tämän pojasta. Konkreettisia todisteita Bideneita vastaan ei ole missään vaiheessa esitetty.

Parnas ja Fruman ovat kumpikin neuvostoaikana Ukrainassa syntyneitä, mutta he ovat asuneet jo vuosikymmeniä Floridassa. Parnas emigtoitui perheineen 1970-luvulla, Fruman Neuvostoliiton romahdettua.

Parnas on on bisnestensä takia ollut korviaan myöten veloissa, ja hänet on kahdesti häädetty maksamattomien vuokrien takia. Floridalaispariskunta syyttää Parnasia satojentuhansien dollarien lainan maksamatta jättämisestä.

Fruman puolestaan on pyörittänyt maahantuontiyritystä. Amerikkalaisen korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta tutkivan OCCRP-toimittajajärjestön mukaan Frumanilla on Ukrainassa kontakti odessalaiseen mahtimieheen Volodymyr Galanternikiin, jota puolestaan on epäilty yhteyksistä paikalliseen mafiaan.

Taustoja ei kyselty, kun Parnas ja Fruman nousivat Yhdysvalloissa republikaanipiireihin kertaheitolla viime vuonna. He tekivät kaasuyhtiönsä kautta toukokuussa 2018 peräti 325000 dollarin lahjoituksen Trumpia tukevalle America First Action -vaalikomitealle. Viranomaiset ovat avanneet tutkinnan lahjoituksesta, koska rahojen alkuperä ei ole selvillä.

Rahojen myötä Parnas ja Fruman ovat uineet Trumpin lähipiiriin ja vierailleet hänen Floridan-kartanossaan ja Valkoisessa talossa. Yhteiskuvat Trumpin kanssa on otettu tiettävästi kyseisissä tilanteissa. Yhteiskuva löytyy myös miehistä Trumpin pojan Donald Jr:n kanssa.Epäselvää on, milloin Giuliani on ukrainalaiskaksikon tavannut, mutta Giuliani on tituleerannut itseään heidän asianajajakseen. Yhteiset puuhat voidaan jäljittää ainakin tämän vuoden tammikuuhun.

Parnas, Fruman ja Giuliani vierailivat alkuvuodesta Ukrainassa ja tapasivat muun muassa maan syyttäjäviranomaisia, kuten kiistellyn valtionsyyttäjä Juri Lutsenkon. Pian Ukrainasta kuului kummia: syyttäjäviranomaiset avasivat tutkinnan ukrainalaisten osallisuudesta Hillary Clintonin kampanjan tukemiseen 2016 vaaleissa. Taustalla olivat väitteet, että Paul Manafortista oli vuodettu tietoja julki Trumpin vahingoittamiseksi.

Väite on yksi osa Trumpin viljelemää laajempaa salaliittoteoriaa, että Yhdysvaltain vaaleihin ei sekaantunutkaan Venäjä vaan Ukraina, ja Yhdysvaltain demokraattipuolueen toimeksiannosta.

Lutsenko antoi myös viime maaliskuussa haastattelun, jossa hän esitti kohuväitteen, jonka mukaan Joe Biden olisi painostanut Ukrainaa erottamaan aiemman valtionsyyttäjän Viktor Shokinin suojellakseen Burisma-kaasuyhtiön hallituksessa ollutta Hunter-poikaansa tutkinnalta. Lutsenko on myöhemmin pyörtänyt sanansa, mutta teoriaa käsiteltiin muun muassa Fox Newsin puheohjelmissa Yhdysvalloissa näyttävästi keväällä.


Giulianilla on ollut tiivis henkilökohtainen yhteys presidenttiin, ja uutisointi sekä Giulianin neuvot ovat saattaneet ruokkia ajatuksen, että Ukrainasta on mahdollista löytää Trumpin poliittisia vastustajia vahingoittavaa tietoa.

– Trump on joko valtuuttanut Giulianin suorittamaan henkilökohtaista diplomatiaa ja neuvotteluja, tai mikä vielä pahempaa, ollut hiljaa, kun Giuliani ja hänen hämäräperäinen onnenonkijajenginsä puuhailevat asioita, jotka vahingoittavat vakavasti Yhdysvaltain uskottavuutta ja toimivat vastoin Yhdysvaltain intressejä, Ukrainaan perehtynyt entinen liittovaltion syyttäjä Kenneth McCallion kommentoi OCCRP:lle.

Tilanne kärjistyi lopulta kuuluisalla tavalla Trumpin ja Zelenskyin puhelussa heinäkuussa. Amerikkalaismedian tietojen mukaan presidenttiä oli yritetty varoittaa, että syytöksille Bideneita vastaan ei välttämättä löydy mitään katetta. Siitä huolimatta Trumpin on raportoitu nostaneen asian esiin useita kertoja. Ja nyt presidenttiä uhkaa virkasyyte.

Parnasilla ja Frumanilla oli sormensa pelissä myös jupakan muissa käänteissä. He parkkeerasivat itsensä keväällä asumaan Trumpin hotelliin Washingtonissa ja käynnistivät lobbauskampanjan Yhdysvaltain silloisen Ukrainan-suurlähettilään Marie Yovanovitshin mustamaalaamiseksi. Tämän väitettiin olevan epälojaali presidentille, ja Parnasin jäljiltä löytyy väite, että Yovanovitsh suosi demokraatteja. Trump siirsi lähettilään sivuun ennen tämän komennuksen päättymistä toukokuun alussa.

Nämä kaikki asiat on listattu tiedusteluhallinnon ilmiantajan laatimassa raportissa, joka käynnisti Trumpin Ukraina-tutkinnan. Parnasia ja Frumania ei tosin mainita raportissa nimeltä.

Heillä vaikuttaa olleen koko ajan myös taloudellisia intressejä. Uutistoimisto AP raportoi, että miehet olivat lobanneet Ukrainan valtiollisen kaasuyhtiön johtajan erottamisen puolesta saadakseen tämän paikalle henkilön, joka olisi suopeampi heidän omalle hankkeelleen myydä kaasua Ukrainaan. Hanke ei onnistunut.


Fruman ei ole tekemisistään avautunut, mutta Parnas on antanut ainakin kaksi haastattelua. Kesällä Buzzfeedille ja OCCPR:lle puhuessaan hän kertoi luovuttaneensa Giulianin kautta tietoja Bidenien tekemisistä Ukrainassa, koska ei saanut niitä virallisia tahoja myöten eteenpäin.

– Jotakin järkyttävää tapahtui ja nyt se tulee kaikki julki, Parnas julisti.

Hän toisti sanansa ainoassa Ukraina-kohun käynnistymisen jälkeen antamassaan lausunnossa Miami Heraldille syyskuun lopussa.

– Minulla oli tietoa ja koin velvollisuudekseni välittää sen eteenpäin, Parnas lausui.

Ukraina-jupakan selvittelyissä on käynyt ilmeiseksi, ketkä Parnasin – ja hänen kauttaan myös Giulianin – Biden-tietolähteet olivat: valtionsyyttäjät Viktor Shokin ja hänen seuraajansa Juri Lutsenko.

Shokin keskusteli Giulianin kanssa puhelimessa tammikuussa, ja Lutsenko jopa kävi New Yorkissa tapaamassa Giuliania helmikuussa.

Shokin oli syyttäjä, jonka Biden varapresidenttinä ollessaan painosti Ukrainan erottamaan vuonna 2016. Taustalla oli epäily, että korruptiotutkinnat eivät Ukrainassa edenneet Shokinin takia, ja erottamishankkeessa olivat mukana myös EU ja valuuttarahasto IMF. Shokinilla voi kuvitella olevan paljonkin hampaankolossa Bidenia vastaan.

Lutsenko puolestaan sai potkut viime keväänä heti, kun presidentti Zelenskyi astui virkaan. Nyt häntä vastaan on avattu korruptiotutkinta epäiltynä laittoman vedonlyöntibisneksen suojelusta Ukrainassa.

Lutsenko on ottanut selkeäsanaisesti etäisyyttä aiempiin puheisiinsa Bideneista ja todennut, ettei Hunter Biden rikkonut mitään lakia. Epäselvää on, miksi hän keväällä esitti rajut syytöksensä Bideneita vastaan. Syyksi on esitetty muun muassa sitä, että potkujen uhatessa hän halusi luoda hyödyllisen kontaktin Yhdysvaltain nykyhallintoon.

New York Timesin haastattelussa Lutsenko totesi havainneensa heti Giulianin kanssa keskusteltuaan, että tätä kiinnosti ainoastaan yksi asia Ukrainassa: tutkinta Bideneita vastaan.

– Ymmärsin kyllä, mikä heitä kiinnosti. Olen ollut politiikassa 23 vuotta, joten tiesin, aiemmin muun muassa Ukrainan sisäministerinä toiminut Lutsenko sanaili lehdelle.

Myös Trumpin virkarikostutkinta haluaisi tietää.

Tutkinta kuitenkin vaikeutui merkittävästi, kun Valkoinen talo ilmoitti katkaisevansa kaiken yhteistyön edustajainhuoneen demokraattien kanssa ja kieltäytyvänsä kaikista asiakirjojen luovutuksista ja todistajanlausunnoista. Nyt kaikki Giulianin ja Ukraina-jupakasta tietävien amerikkalaisdiplomaattien yhteydenpito ukrainalaisiin tietolähteisiin, sekä kyseenalaisiin että virallisiin, uhkaa jäädä pimentoon.