Trumpin lakimiehen Rudy Giulianin ukrainalaiskätyrit yrittivät poistua maasta – pidätettiin lentokentällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin lakimiehen Rudy Giulianin ukrainalaiskätyrit yrittivät poistua maasta – pidätettiin lentokentällä

Ukrainalaiset liikemiehet Lev Parnas (vas.) ja Igor Fruman otettiin kiinni Dullesin kansainvälisellä lentokentällä Washingtonissa.

Ukrainalaiset liikemiehet Lev Parnas (vas.) ja Igor Fruman otettiin kiinni Dullesin kansainvälisellä lentokentällä Washingtonissa.

Julkaistu: 10.10.2019 20:04, Päivitetty 10.10.2019 22:44

Kaksi Trumpin virkarikostutkintaan kytkeytyvää ukrainalaista napattiin kiinni.

Ukrainalaiset liikemiehet Lev Parnas ja Igor Fruman otettiin kiinni Dullesin kansainvälisellä lentokentällä Washingtonissa viime yönä. Heitä epäillään vaalirahoitukseen liittyvistä väärinkäytöksistä. Miesten on tarkoitus olla oikeuden edessä torstaina.

Molemmat liittyvät yrityksiin löytää hämäryyksiä demokraattien presidenttiehdokkuutta havittelevasta Joe Bidenista. Miehet toimivat presidentti Donald Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin avustajina.

CNN nimettömien viranomaislähteiden mukaan miehillä oli hiljattain ostettu menolippu Frankfurtiin, josta he aikoivat jatkaa eteenpäin.

Heitä vastaan nostetun kanteen mukaan miesten epäillään ”kanavoineen ulkomaista rahoitusta liittovaltion ja osavaltioiden tehtäviin vaaleissa pyrkineille ehdokkaille”.

Trumpin Ukrainaan liittyvässä virkarikostutkinnassa on esitetty haasteita ja haluttu selvityksiä useilta hallinnon jäseniltä ja ulkopuolisilta.

Trumpin epäillään yrittäneen vaikuttaa ensi vuoden presidentinvaalien asetelmiin pyytämällä Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyilta apua poliittisen vastustajansa Joe Bidenin tutkimisessa. Trumpin epäillään jopa kiristäneen Ukrainaa jo myönnetyn sotilasavun panttaamisella.

Tutkinnan ensimmäinen pääkohde on Trumpin henkilökohtainen asianajaja, New Yorkin ex-pormestari Rudy Giuliani. Kun Trump pyysi Ukrainan presidentti Zelenskyilta ”palvelusta”, hän pyysi tätä olemaan yhteydessä Giulianiin. Giuliani tapasikin Zelenskyin avustajan Andrey Yermakin Madridissa elokuussa.

Giuliani on kertonut mediassa avoimesti puuhistaan ja sanonut niillä olleen presidentin hyväksynnän. Giuliani on esittellyt ulkoministeriön virkamiehiltä saamiaan viestejä ja kytkenyt näin hallinnon mukaan jupakkaan.

Jupakkaan on kytketty myös kaksi ukrainalaistaustaista liikemiestä, jotka asuvat Floridassa. Kongressin valiokunnat ovat haastaneet Lev Parnasin ja Igor Frumanin luovuttamaan asiakirjoja yhteydenpidostaan Rudy Giulianin kanssa. Miehet mainitaan Ukraina-ilmiantoraportissa, tosin ei nimillään. Heidän sanotaan toimineen yhteyshenkilöinä, kun Giuliani otti kontakteja Zelenskyin lähipiiriin.

Parnas ja Fruman ovat kumpikin olleet kovissa veloissa bisnestensä takia. Muutama vuosi sitten heistä tuli merkittäviä republikaanipuolueen rahalahjoittajia ja he ovat vierailleet Valkoisessa talossa ja Trumpin Mar-a-Lagon kartanossa Floridassa.

Parnas väitti Miami Herald -lehdelle, että Ukrainalla olisi tietoa Bidenin väärinkäytöksistä, ja hän sanoi halunneensa välittää tiedot Yhdysvaltain hallinnolle Giulianin kautta. Todisteita Parnasin väitteille ei ole esitetty.

Tuoreimmat osastosta