Saksan synagogaisku osa laajempaa juutalaisvastaisuuden aaltoa – asiantuntija: ”On noussut molemmin puolin Atlanttia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksan synagoga­isku osa laajempaa juutalais­vastaisuuden aaltoa – asiantuntija: ”On noussut molemmin puolin Atlanttia”

Yhdeksän kymmenestä Euroopan juutalaisesta kertoi viime vuonna julkaistussa kyselyssä juutalaisvastaisuuden lisääntyneen kotimaassaan.

10.10.2019 20:01

Keskiviikkona Saksan Hallessa synagogan edustalle hyökännyt mies ampui kuoliaaksi kaksi ihmistä. Poliisi epäilee teon motiiviksi radikaalioikeistolaista maailmankuvaa. Hyökkäys sattui juutalaisten uskonnollisen juhlan jom kippurin alla.

Euroopan unionin perusoikeusviraston viime vuonna teettämä kysely osoitti juutalaisvastaisuuden eli antisemitismin kasvaneen laajemmin Euroopassa. Yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta juutalaisesta kertoi juutalaisvastaisuuden lisääntyneen kotimaassaan. 85 prosenttia piti ongelmaa vakavana. Kyselyyn osallistui 12 Euroopan maata, joiden piirissä asuu 96 prosenttia Euroopan juutalaisväestöstä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko vahvistaa, että kyseessä on yleiseurooppalainen ilmiö.

– Ranskassa juutalaisvastaisuuden huomattiin olevan kasvussa jo useita vuosia sitten. Tällä on pitkät historialliset juuret, jotka liittyvät sekä äärioikeistolaiseen että islamistiseen ajatteluun. Kumpikin liike on viime vuosina voimistunut Euroopassa.

Israel-vastaisuus ja salaliittoteoriat yleisimpiä syitä

Tammikon mukaan istamistinen juutalaisvastaisuus kumpuaa Lähi-idästä. Ajattelun nykymuodot ovat kehittyneet pitkälti aikana, jolloin Israelin valtio syntyi ja ajautui konfliktiin ympäröivien muslimimaiden kanssa.

– Viholliskuville on tyypillistä mustavalkoisuus ja kaikkien niputtaminen yhteen blokkiin. Siinä missä islamistit katsovat Israelin hallinnon edustavan kaikkia juutalaisia, sekoitetaan äärioikeiston islamofobiassa usein keskenään sunnit ja shiiat näkemättä ryhmien välillä mitään eroa.

Äärioikeistolaisessa ajattelussa juutalaiset yhdistetään Tammikon mukaan globalisaatioon ja sen koettuihin haittavaikutuksiin.

– Nähdään, että on globaali juutalaisten salaliitto, jonka kautta maailmaa hallitaan erinäisten kulttuuristen ja taloudellisten mekanismien avulla. Ajatusmaailmassa kaikki suuryritykset ja suurvallat ovat tämän pienen juutalaisen eliitin käsissä, ja ”kansat” jäävät uhrin asemaan, Tammikko sanoo.

Juutalaisvastaisuus noussut myös Yhdysvalloissa

Juutalaisvastaisuus on yleistynyt terroritekoja myöten myös Yhdysvalloissa. Viime vuoden lokakuussa 46-vuotias Robert Gregory Bowers tunkeutui Pennsylvanian Pittsburgissa aseistettuna synagogaan ampuen hengiltä 11 jumalanpalvelukseen osallistunutta juutalaisyhteisön jäsentä. Kyseessä on verisin juutalaisiin kohdistunut viharikos Yhdysvaltain historiassa.

– Samanlaiset meemit leviävät internetin myötä molemmin puolin Atlanttia, mikä helpottaa maailmankuvan mustavalkoistumista siihen taipuvaisten keskuudessa.

Tammikon mukaan juutalaisvastaisuuden ilmeneminen ei edellytä, että maassa on näkyvä juutalaisväestö. Esimerkiksi Suomessa juutalaisvastaisia kantoja on esittänyt uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike, jonka toiminnan oikeus on kieltänyt. Juutalaisia asuu Suomessa noin puolitoistatuhatta.

– Monelle ääriliikkeelle uhkan realistisuus ei sinänsä ole merkittävää. Tuntemattomiin ryhmiin on helpompi liittää kielteisiä ominaisuuksia juuri siksi, että harva tuntee niitä omakohtaisesti, Tammikko sanoo.

Amerikkalaisen uutiskanavan CNN:n viime vuonna teettämä selvitys osoitti, että kolmannes eurooppalaisista tiesi holokaustista eli juutalaisten joukkotuhosta toisen maailmansodan aikana joko vähän tai ei lainkaan. Saksassa nuorista aikuisista vähäisen tai olemattoman tietämyksensä myönsi peräti neljäkymmentä prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?