Guardian: Al-Holin leirillä uskotaan, että Isisin ”nukkuvat solut” vapauttavat vangit lähipäivinä

Julkaistu:

Leirillä on tiettävästi ollut jo kapinoita Isis-vankien keskuudessa.
Isisin kannattajat al-Holin leirillä Syyriassa uskovat, että Isis käyttää hyväkseen Turkin hyökkäyksen suomaa tilaisuutta ja vapauttavat leirillä pidetyt vangit, kertoo brittilehti Guardian.

Lehden haastatteleman leirillä olevan naisen mukaan Isisin niin sanottujen ”nukkuvien solujen” uskotaan aktivoituvan parin päivän sisällä ja hyökkäävän leirin kurdivartijoiden kimppuun.

– He tietävät, että Turkin hyökkäys on alkanut. He ovat asuneet täällä kuukausia, ja nyt he ovat valmiita käyttämään tilaisuuden hyväkseen ja pakenemaan, nainen sanoi Guardianille Whatsapp-viestissä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoi torstaina STT:lle kuulleensa raportteja, joiden mukaan al-Holin leirillä on ollut kapinoita vankien keskuudessa.

– Vaara on koko ajan olemassa, että sieltä pääsee karkaamaan vankeja.

Pari viikkoa sitten CNN:n haastattelema amerikkalaisviranomainen kertoi, että koillis-Syyrian vankiloissa on viime kuukausien aikana ollut useita pakoyrityksiä.

Al-Holin leirillä pidetään noin 70 000 ihmistä, lähinnä naisia ja lapsia, jotka pakenivat viimeisiä Isisin vastaisia taisteluja Koillis-Syyriassa. Monet ovat Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia.


Leirillä on HS:n ja Ylen tietojen mukaan ainakin yksitoista aikuista suomalaisnaista, joilla on mukanaan ainakin 33 lasta.
Leiriltä on raportoitu häirinnästä, väkivallasta ja jopa murhista. Washington Post uutisoi syyskuussa, kuinka Isisin ääri-ideologian kannattajat epäiltiin murhanneen 14-vuotiaan tytön, joka halusi luopua niqab-hunnustaan.
Kaikkiaan Syyrian kurdien SDF-joukot pitävät Guardianin mukaan koillis-Syyrian leireillä ja vankiloissa noin 90 000:tta kukistetun Isisin kalifaatin entistä asukasta. Turkin hyökkäys on herättänyt huolta siitä, kuinka vangeille käy.

Leireillä on jo ennestään ollut liikaa vankeja ja liian vähän vartijoita. Esimerkiksi al-Holissa noin neljätuhatta vartijaa on vahtinut 70 000 asukasta.


Al-Hol sijaitsee Turkin suunnitteleman hyökkäysalueen ulkopuolella, mutta pelkona on, että Isis-vankeja vartioivia SDF:n joukkoja siirretään Turkin joukkoja vastaan.

CNN:n viranomaislähteiden mukaan osa SDF:n taistelijoista siirrettiin leireiltä ja vankiloista pohjoiseen jo ennen Turkin hyökkäystä.

Ilta-Sanomien haastattelussa maanantaina Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaupseeri Antti Paronen varoitti, että kurdit saattavat vapauttaa vangit joutuessaan taistelemaan turkkilaisia vastaan.
SDF kertoi virallisella Twitter-tilillään torstaina, että yksi Turkin ilmaiskuista oli osunut vankilaan, jossa Isis-vankeja pidetään.

Yhdysvallat on Washington Postin mukaan siirtänyt Turkin hyökkäyksen alta pois noin 40 vankia, joita on pidetty useissa pienissä vankiloissa SDF:n alueella Koillis-Syyrissa.

Muun muassa kaksi Isisin nelihenkisen ”Beatles”-teloitusryhmän jäsentä siirrettiin SDF-joukoilta Yhdysvaltain vangeiksi, kertoivat Washington Post ja ABC News.
– Olemme ottaneet hallintaamme tietyn määrän Isis-taistelijoita, jotka ovat erityisen pahoja, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi AFP:n mukaan.


Trump on aiemmin sanonut, että Turkki on vastuussa siitä, etteivät kurdijoukkojen vangitsemat Isis-taistelijat pääse pakenemaan.

Turkin presidentin edustaja Ibrahim Kalin puolestaan sanoi keskiviikkona, että Syyriassa vangitut eurooppalaiset Isis-taistelijat tulee palauttaa takaisin kotimaihinsa.

Turkin sotilasoperaatio kurdijoukkoja vastaan alkoi Pohjois-Syyriassa keskiviikkona.