Yksi kuva kertoo: Näin Turkki pyrkii murskaamaan kurdien vastarinnan – moukaroi kohteita maasta ja ilmasta käsin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yksi kuva kertoo: Näin Turkki pyrkii murskaamaan kurdien vastarinnan – moukaroi kohteita maasta ja ilmasta käsin

Tasaisessa maastossa puolustajilla ei ole suojaa ilmaiskuilta.

10.10.2019 11:53

Alustavat tiedot Turkin hyökkäyksestä Syyriaan näyttävät viittaavan siihen, että se keskittää voimansa aluksi kahden kaupungin, Tel Abaydin ja Ras al-Ainin väliselle noin sadan kilometrin pituiselle kaistaleelle.

Tiedot perustuvat muun muassa Reutersin amerikkalaislähteistä saamiin lausuntoihin. Yhdysvalloilla oli näissä paikoissa vartiopisteet, mutta ne purettiin hyökkäyksen alla.

Tel Abayd on yksi pommitusten kohteista.

Lisäksi sotatoimia seuraavat sivustot, kuten Syrialivemap ja Conflict Monitor, ovat raportoineet ilmaiskuista myös Kobanen ja Qamishlin kaupungeissa.

Turkki näyttäisi siis hyökkäävän periaatteessa koko Pohjois-Syyrian kurdialueen leveydeltä.

Vastassa olevat SDF-joukot kertovat puolustautuneensa ja onnistuneensa myös torjumaan maahyökkäyksen Tel Abaydissa, mutta tietoja ei ole pystytty vahvistamaan.

Turkki moukaroi kohteita paitsi ilmavoimillaan myös maasta laukaistavilla raketeilla, silminnäkijät ovat kertoneet.

Turkki on ilmoittanut pyrkivänsä luomaan Syyrian rajan taakse noin 30 kilometrin syvyisen ”turvavyöhykkeen”, jolle se aikoo sijoittaa muulta Syyriasta Turkkiin tulleita pakolaisia. Turkin hyökkäys ja pakolaishake on tuomittu maailmalla jyrkästi.

Itse alueen valtaus voi kuitenkin onnistua Turkilta helposti.

Turkin tukemien Syyrian kapinallisjoukkojen taistelijat siirtyivät kohti rajaa Turkin Akcakalessa torstaina.

Maasto on tasaista, ja kurditaistelijoilla ei ole juuri suojaa ilmahyökkäyksiltä. Yhdysvallat ei näytä suostuneen kurdien pyyntöön luoda lentokieltoalue siviilien suojaksi.

Turkilla on Nato-maista toiseksi suurin armeija ja uudenaikaiset aseet. Kurditaistelijoita on arviolta 40 000, ja niiden aseistus on huomattavasti kevyempää.

Turkin sotilasajoneuvo eteni kohti Syyrian rajaa Akcakalessa.

Kurdeilla on käytössään jonkin verran panssarintorjuntakalustoa, mutta se ei ole tarpeeksi raskasta ja edistyksellistä torjumaan Turkin tankkeja. YPG-taistelujoukon edustaja myönsi tämän suoraan Reutersille.

Isisin vastaisessa taistelussa kurdit saivat kokemusta lähinnä kaupunkisodassa, ja Turkinkin voi olla vaikea vallata asutuskeskuksia. Tosin viime vuonna Turkin ja sen tukemien syyrialaiskapinallisten onnistui tunkeutua Afrinin kaupungin keskustaan asti toisaalla Pohjois-Syyriassa. Kurdien taistelujoukkojen sotilaiden kerrottiin tehneen jopa itsemurhaiskun turkkilaispanssareita vastaan.

Siviilit poistuivat hyökkäyksen alta Ras al-Ainin läheisyydessä.

Avoin kysymys toistaiseksi on, kuinka paljon kurdit tekevät vastarintaa Turkin hyökkäyksen edessä. Vaikka alueet ovat kurdijohtoisten joukkojen hallussa siellä asuu paljon myös arabiväestöä.

– Turkilla on hyvät välit johtavien arabiryhmien kanssa, kommentoi German Marshall Fund -ajatushautomon edustaja Ozgur Unluhisarcikli Reutersille.

Hän lisäsi, että jos kurdit yrittävät pitää alueita hallussaan, ”he menettävät paljon verta”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?