Pahamaineisen teloitusryhmä ”Beatlesin” kaksi jäsentä vietiin pois Turkin hyökkäyksen tieltä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pahamaineisen teloitusryhmä ”Beatlesin” kaksi jäsentä vietiin pois Turkin hyökkäyksen tieltä

Isis-vankien vapautuminen on ollut yksi merkittävä huolenaihe, kun Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan.

10.10.2019 4:42

Alkujaan nelihenkisen Isisin ”Beatles” -teloitusryhmän kaksi jäsentä on siirretty kurdien johtamilta SDF-joukoilta Yhdysvaltain armeijan vangeiksi, Washington Post ja ABC News kertovat. Siirto tehtiin ennen Turkin hyökkäystä SDF-joukkojen hallitsemille alueille.

– Olemme ottaneet hallintaamme tietyn määrän Isis-taistelijoita, jotka ovat erityisen pahoja, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi AFP:n mukaan. Presidentin mukaan Yhdysvallat halusi varmistaa, että nämä vangit eivät pääse pakenemaan.

Trump ei vahvistanut siirrettyjen miesten henkilöllisyyksiä, jotka perustuvat Washington Postin ja ABC Newsin nimettömiin lähteisiin. Aiemmin on ollut tiedossa, että miehiä pidetään SDF:n hallitsemissa vankiloissa Syyriassa.

Siirretyt ”Beatlet” ovat Alexanda Kotey ja El Shafee Elsheik. Heidän väitetään olleen jäseninä pahamaineisessa terroristisolussa, joka pahoinpiteli Isisin vankeja ja mestasi heitä kuvaten tapahtumat koko maailmaa järkyttäneille videoille. Vankien nelikolle antama Beatles-lempinimi juontuu paitsi miesten brittiaksentista, myös heidän mieltymyksestään vankien hakkaamiseen (beat voidaan kääntää suomeksi myös hakkaamiseksi).

Molemmilla miehillä on Britannian kansalaisuus.

SDF-joukot vangitsivat Alexanda Koteyn (vas.) ja El Shafeel Elsheikhin tammikuussa 2018 Syyrian itäosissa.

Washington Postin mukaan Yhdysvallat on siirtänyt Turkin hyökkäyksen alta pois noin 40 vankia, joita on pidetty useissa pienissä vankiloissa Koillis-Syyrissa, SDF:n alueella.

Yhdysvallat ei enimmäkseen ole vastannut itse suoraan Isis-taistelijoiden vangitsemisesta, vaan tehtävää ovat hoitanut esimerkiksi SDF, joka oli pitkään Yhdysvaltojen pääkumppani Isisin vastaisessa sodassa.

Julmia teloituksia

”Beatles”-teloitusryhmän uhreihin kuuluivat muun muassa toimittajat James Foley ja Steven Sotloff ja avustustyöntekijä Peter Kassig, kaikki yhdysvaltalaisia. Lisäksi nelikko teloitti britannialaiset avustustyöntekijät David Hainesin ja Alan Henningin sekä japanilaiset toimittajat Haruna Yukawan ja Kenji Goton.

Vuosina 2014 ja 2015 ”Beatles” oli vastuussa yli 20 Isisin kiinni ottaman länsimaalaisen vangin vartioimisesta. Suurin osa vangeista joutui kidutetuksi, ja seitsemän heistä teloitettiin katkaisemalla pää.

Ryhmään kuulunut Mohammed ”Jihadi John” Emwazi kuoli vuonna 2015 Yhdysvaltain lennokki-iskussa. Neljäs jäsen Aine Davis istuu 7,5 vuoden tuomiota vankilassa Turkissa.

Mohammed Emwazi, alias Jihadi John.

Miten käy Syyriassa olevien Isis-vankien?

Turkki aloitti keskiviikkoiltana maahyökkäyksen Syyrian pohjoisosiin. Jo sitä ennen aluetta oli moukaroitu tykistöllä ja ilmaiskuin. Turkin armeija kertoi noin puolenyön aikaan iskeneensä tällä tavoin 181 kohteeseen. SDF:n mukaan yksi ilmaiskuista osui vankilaan, jossa Isis-vankeja pidettiin.

Yksi merkittävä huolenaihe Turkin hyökkäyksessä on ollut Isisin vahvistuminen. Isis-taistelijoiden on pelätty pääsevän vapaiksi, kun SDF:n joukot kääntyvät kohtaamaan Turkin armeijan.

SDF on pitänyt hallussaan arviolta 10 000–12 000 vangittua Isis-taistelijaa. Turkin hyökkäyksen on pelätty jopa antavat osalle Isis-taistelijoista mahdollisuuden pakoon. ABC Newsille puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan tiistaina SDF:n vankiloista oli vähennetty vartijoita.

Vangituista taistelijoista arviolta 2 000 on ulkomaalaisia, joista moni on Euroopan maista, joissa ei ole suostuttu ottamaan heitä takaisin.

Trumpin mukaan Turkki voi vahtia Isis-taistelijoita siinä missä kurditkin.

– He (Turkki) eivät halua niitä ihmisiä vapauteen yhtään enempää kuin mekään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?