Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen Syyriaan

Julkaistu: , Päivitetty:

”Turkin toimet pahentavat jo valmiiksi monimutkaista kriisiä”
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vahvisti keskiviikkona, että Turkin sotilasoperaatio kurdijoukkoja vastaan alkoi Pohjois-Syyriassa. Maailmalla Turkin sotilasoperaatio tyrmättiin heti.

Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen Syyriaan, tiedottaa valtioneuvosto. Yksipuoliset toimet voivat hallituksen mukaan vaarantaa Isisin-vastaisessa taistelussa saavutettuja voittoja.

– Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä. Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla, pääministeri Antti Rinne (sd) sanoo tiedotteessa.


Euroopan unioni kehotti Turkkia keskeyttämään operaation Syyriassa. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi AFP:n mukaan, ettei EU maksa "turvavyöhykkeestä".

Turkki on perustellut hyökkäystä sillä, että tarkoituksena on perustaa "turvavyöhyke" miljoonien pakolaisten palauttamiseksi takaisin Syyriaan.

– Kannustan Turkkia ja muita toimijoita toimimaan maltillisesti ja lopettamaan operaatio, joka on jo käynnissä, Juncker sanoi.

Saksa syyttää Turkkia siitä, että Turkin hyökkäys voi saada terroristijärjestö Isisin elpymään.

YK: Siviilejä suojeltava

YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, Etelä-Afrikan Jerry Matthews Matjila vetosi Reutersin ja AFP:n mukaan Turkkiin siviilien suojelemiseksi.

Hän pyysi Turkkia itsehillintään sotilasoperaatioissa Syyriassa. Matjila pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa pikaisesti koolle.

Turvallisuusneuvoston jäsenmaista Belgia, Saksa ja Kuwait on nimetty seuraamaan humanitaarista tilannetta Syyriassa. Kolmikon tehtäviin kuuluu turvallisuusneuvoston koolle kutsuminen.


Italian pääministeri Conte: Turkki horjuttaa alueen tasapainoa

– Turkin operaatio horjuttaa alueen tasapainoa, Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi Reutersille.


Saksa syyttää Turkkia siitä, että Turkin hyökkäys voi saada terroristijärjestö Isisin elpymään.

– Turkki horjuttaa tietoisesti alueen turvallisuustilannetta ja antaa Isisille mahdollisuuden elvyttää toimintaansa, Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoo Reutersin mukaan.

– Syyria tarvitsisi poliittista ja yhteiskunnallista edistymistä. Nyt Turkin hyökkäys vaarantaa kaiken tämän ja aiheuttaa inhimillisen katastrofin, hän varoittaa.

Saksa kehottaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksen.

– Turkin pitäisi pyrkiä tavoitteisiinsa rauhanomaisesti, Maas korostaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt