IS seuraa: sadat osoittivat mieltään Turkin hyökkäystä vastaan Helsingissä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Turkki moukaroi Pohjois-Syyriaa hävittäjillä ja tykistöllä ja aloitti maahyökkäyksen myöhään keskiviikkona Suomen aikaa.
Turkin sotilasoperaatio kurdijoukkoja vastaan on alkanut Pohjois-Syyriassa.

– Turkkilaiset joukot ja Vapaan Syyrian armeija (Ankaran tukemia kapinnallisryhmiä) on aloittanut operaation Rauhanlähde Pohjois-Syyriassa, Erdogan kirjoitti Twitterissä.

Turkki on jo pitkään halunnut torpata kurdialueen synnyn Syyrian vastaiselle rajalleen. Sen mukaan YPG on uhka sen turvallisuudelle. YPG:llä on vahvat suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi. YPG ei ole kuitenkaan uhannut Turkkia suorilla hyökkäyksillä.

Turkin hyökkäys on saanut voimakasta arvostelua, ja sen on pelätty eskaloivan Syyrian tilannetta entisestään.

Päätapahtumat

Helsingissä osoitettiin mieltä Turkin hyökkäystä vastaan

Turkki on pidättänyt sotilasoperaatiota arvostelleita toimittajia ja kansalaisia

Erdogan uhkaa päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa pakolaista, jos EU kritisoi Turkin hyökkäystä

Turkin hyökkäys kattaa koko Pohjois-Syyrian kurdialueen

Ainakin 16 kurditaistelijaa kuollut

Helsingissä osoitettiin mieltä Turkin hyökkäystä vastaan

Helsingissä järjestettiin torstaina mielenosoitus, jolla vastustettiin Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyrian kurdialueille. Poliisin arvion mukaan siihen osallistui useita satoja ihmisiä.

Kulkue marssi Senaatintorilta Aleksanterinkadun ja Mannerheiminkadun kautta Kansalaistorille keskustakirjasto Oodin lähettyville. Mielenosoittajat kantoivat kurdien omia lippuja sekä kurdijoukkojen lippuja. Banderolleissa vaadittiin muun muassa pysäyttämään pommitus.

STT

Haavisto: Järjestöt varautuvat 100  000 ihmisen pakolaisaaltoon Syyrian kurdialueelta

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan kansainväliset järjestöt varautuvat noin 100 000 ihmisen pakolaisaaltoon kurdialueelta Turkin hyökättyä Syyriaan.

– Huoli on suuri humanitaarisesta tilanteesta alueella. Pahimmassa tapauksessa kurdit jäävät alueelle, jossa heitä on vaikea tavoittaa ja johon kansainvälistä apua on vaikea järjestää, hän sanoi eduskunnassa toimittajille.

Al-Holin leiri on Haaviston mukaan 60 kilometrin päässä Turkin ja Syyrian rajavyöhykkeestä, joten se ei sinänsä suoraan ole sotatoimialueella.

– Leirillä toimii noin 30 kansainvälistä järjestöä, ja me olemme olleet heihin yhteydessä. Pyrimme ylläpitämään avun jatkumista leirille, ja tilannetta seurataan päivittäin.

Al-Holin vankileirillä on myös suomalaisia.

STT

Turkki: Syyrian kurdien tekemissä iskuissa kuollut kaksi ja haavoittunut lähes 50

Syyrian kurdijoukkojen tekemissä pommituksissa Turkin rajakaupunkeihin on kuollut kaksi, kertovat Turkin viranomaiset.

Turkkilaiset paikallisviranomaiset kertoivat turkkilaislehti Hürriyetille, että lähes 50 ihmistä olisi haavoittunut Akcaklen ja Ceylanpinarin kaupunkeihin kohdistuneissa pommituksissa.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan taas ainakin 60 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäyksen alta.

Eilen järjestö kertoi, että Turkin iskuissa on kuollut ainakin 15 ihmistä, joista kahdeksan siviilejä.

STT-AFP

Trump: Jos Turkki ei toimi sääntöjen mukaan, maata tulee rankaista taloudellisesti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen puolustanut päätöstään vetää Yhdysvaltain joukot pois Pohjois-Syyriasta.

Trump sanoo Twitterissä haluavansa päättää "loputtomat sodat". Hän sanoo, että kurdit ja Turkki ovat käyneet sotia jo pitkään.

Trump myös sanoi tarkkailevansa Turkkia erittäin tarkasti ja olevansa sitä mieltä, että jos Turkki ei toimi sääntöjen mukaisesti, maata tulee rankaista taloudellisesti ja sanktioilla.

Turkki käynnisti eilen hyökkäyksen Pohjois-Syyriassa kurdien hallussa olevilla alueilla.

Aiemmin tänään Trump perusteli Syyriasta vetäytymistä sillä, että kurdit eivät auttaneet Yhdysvaltoja Normandiassa toisen maailman sodan aikaan.

STT

Guardian: Al-Holin leirillä uskotaan, että Isisin ”nukkuvat solut” vapauttavat vangit lähipäivinä

Isisin kannattajat al-Holin leirillä Syyriassa uskovat, että Isis käyttää hyväkseen Turkin hyökkäyksen suomaa tilaisuutta ja vapauttavat leirillä pidetyt vangit, kertoo brittilehti Guardian.

Lehden haastatteleman leirillä olevan naisen mukaan Isisin niin sanottujen ”nukkuvien solujen” uskotaan aktivoituvan parin päivän sisällä ja hyökkäävän leirin kurdivartijoiden kimppuun.

– He tietävät, että Turkin hyökkäys on alkanut. He ovat asuneet täällä kuukausia, ja nyt he ovat valmiita käyttämään tilaisuuden hyväkseen ja pakenemaan, nainen sanoi Guardianille Whatsapp-viestissä.

Lue lisää.

Oikeuskansleri: Hallituksen tulisi kotiuttaa al-Holin leiriltä ainakin lapset

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan hallituksen tulisi pyrkiä kotiuttamaan al-Holin leiriltä Syyriasta suomalaislapset tai Suomen pysyvän oleskeluluvan haltijoiden lapset, jotka ovat joutuneet leirille ilman omaa syytään.

”Ainakin” lasten palauttamista puoltaa Pöystin mukaan erityisesti perustuslaissa ja lapsen oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa turvattu oikeus elämään.

– Oikeudellisesti selkeä toimintatapa olisi pyrkiä kotiuttamaan sekä lapset että heidän huoltajansa. Kotiuttamisen jälkeen ryhdyttäisiin Suomen lainsäädännön mahdollisesti edellyttämiin toimenpiteisiin, kuten huostaanottoihin, Pöysti linjaa ratkaisussaan.

Lue lisää.

Puolustusministeri Kaikkonen: Vanhat asevientiluvat Turkkiin selvitetään

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan on tarkoitus selvittää, onko jo myönnetyille asevientiluville Turkkiin perusteltua tehdä jotakin.

–Aivan yksinkertaista lupien peruuttaminen ei kuitenkaan ole. Suomen on syytä seurata muiden EU-maiden käytäntöä tässä kysymyksessä, hän sanoi eduskunnassa.

Valtioneuvosto myönsi asevientiluvan Turkkiin viimeksi syyskuun 19. päivänä. Lupa koski lennokkien lähetysalustoja, joita käytetään miehittämättömien, harjoitusten maalilennokkitoiminnassa käytettävien ilma-alusten lähettämiseen.

–Turkki ei ollut silloin suorittamassa sotilaallista operaatiota Syyriassa kolme viikkoa sitten, eikä tämä nyt välttämättä vielä viikko sittenkään ollut monellakaan tässä maapallossa tiedossa, että mikä tilanne on tällä hetkellä, hän perusteli.

STT

Turkki on pidättänyt sotilasoperaatiota arvostelleita toimittajia ja kansalaisia

Turkki on pidättänyt kaksi toimittajaa, jotka ovat arvostelleet maan sotilasoperaatiota sosiaalisessa mediassa, kertoo muun muassa turkkilaislehti Cumhuriyet.

Diken-verkkolehti taas kertoo, että Turkin viranomaiset olisivat käynnistäneet tutkinnan lähes 80 ihmisestä, jotka ovat jakaneet kriittisiä sosiaalisen median päivityksiä Turkin operatiosta Syyriassa.

Turkki käynnisti eilen sotilasoperaation Pohjois-Syyriassa, omien sanojensa mukaan terrorismia vastaan. Sotilasoperaatio on saanut kritiikkiä muun muassa EU:lta.

STT

Kurdijoukot: Turkin pommitukset osuneet Isis-vankilaan Syyriassa

Turkin pommitukset Syyriassa ovat osuneet vankilaan, jossa pidetään äärijärjestö Isisin vangittuja taistelijoita, kertovat Syyrian kurdien edustajat.

Syyrian kurdijoukkojen mukaan Turkin pommitukset osuivat Jerkinin vankilaan Kamishlin kaupungissa, jossa on taistelijoita noin 60 maasta.

Kurdit eivät kuitenkaan kertoneet, että vankeja olisi päässyt pakenemaan ulos.

Turkki on sanonut, ettei aio vaarantaa äärijärjestö Isisin vastaista taistelua.

STT–AFP

Kurdiliiton puheen­johtaja: Syyriassa taistelee myös Suomesta lähteneitä sotilaita

Kurdiliiton puheenjohtaja Welat Nehri kertoo suomalaisen kurdiyhteisön seuraavan tilannetta Syyriassa erittäin huolestuneesti.

Wehri sanoo, että Pohjois-Syyriassa taistelee myös Suomesta lähteneitä ja suomalaistaustaisia henkilöitä. Hänen mukaansa suomalaisia taistelee Syyrian kurdijoukoissa SDF:ssä ja Kurdien YPG-taistelijajoukossa. Suojelupoliisi on aiemmin kertonut, että kurdijoukoissa on taistellut muutamia suomalaisia.

Lue lisää.

Erdogan uhkaa päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa pakolaista, jos EU kritisoi Turkin hyökkäystä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa pakolaista, jos EU kritisoi Turkin hyökkäystä Syyrian rajan yli, BBC kertoo.

Erdogan kommentoi asiaa tänään parlamentille pitämässään puheessa.

Lue lisää.

Venäjä kehottaa Turkkia ja Syyriaa keskustelemaan, sanoo Yhdysvaltojen aiheuttaneen ongelman

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Syyrian ja Turkin tulisi keskustella suoraan keskenään Syyriassa olevista kurdijoukoista. Lavrovin mukaan vuoropuhelu maiden välillä on välttämätöntä.

Lavrov toteaa, että eilen alkanut Turkin hyökkäys Syyrian rajan yli on Yhdysvaltojen politiikan tulosta. Hän myös huomauttaa, että Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten toimet ovat aiemminkin hankaloittaneet ongelman ratkaisemista alueella.

Iran puolestaan vaatii Turkkia lopettamaan välittömästi hyökkäyksensä Syyrian kurdialueille. Iran ilmaisi huolensa etenkin konfliktialueella olevista siviileistä.

STT–AFP

Turkki kutsuu operaatiota Syyriassa onnistuneeksi

Turkin puolustusministeriö kertoo, että sotilasoperaatio Pohjois-Syyriassa jatkuu torstaina  ”onnistuneesti”.

– Operaatio Rauhan lähde eteni menestyksekkäästi ilmassa ja maalla eilen illalla ja asetetut tavoitteet saavutettiin. Operaatio jatkuu onnistuneesti ja suunnitelmien mukaisesti, Turkin puolustusministeriö twiittasi torstaiaamuna CNN:n mukaan.

Turkin hyökkäys kattaa koko Pohjois-Syyrian kurdialueen

Alustavat tiedot Turkin hyökkäyksestä Syyriaan näyttävät viittaavan siihen, että se keskittää voimansa aluksi kahden kaupungin, Tel Abaydin ja Ras al-Ainin väliselle noin sadan kilometrin pituiselle kaistaleelle.

Tiedot perustuvat muun muassa Reutersin amerikkalaislähteistä saamiin lausuntoihin.

Lisäksi sotatoimia seuraavat sivustot, kuten Syrialivemap ja Conflict Monitor, ovat raportoineet ilmaiskuista myös Kobanen ja Qamishlin kaupungeissa. Turkki näyttäisi siis hyökkäävän periaatteessa koko Pohjois-Syyrian kurdialueen leveydeltä.

Turkki moukaroi kohteita paitsi ilmavoimillaan myös maasta laukaistavilla raketeilla, silminnäkijät ovat kertoneet.

Lue lisää.

Kurdijoukot kertovat torjuneensa Turkin uuden maahyökkäyksen

Syyrian kurdijoukot kertovat torjuneensa uuden Turkin tekemän maahyökkäyksen rajan tuntumassa Ras al-Ainin alueella. Myöhään eilen kurdijohtoiset SDF-joukot kertoivat puolestaan torjuneensa Turkin hyökkäyksen Tal Abyadissa.

Turkki väittää kuitenkin operaationsa edenneen suunnitelman mukaisesti. Turkin puolustusministeriö kertoo tiedotteessa, että ilma- ja maaoperaatiot toteutettiin yön aikana onnistuneesti ja niissä määritellyt kohteet on otettu haltuun. Puolustusministeriö ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mitä nämä kohteet olivat.

STT

Suomi myönsi asevientiluvan Turkkiin viimeksi syyskuun puolivälissä

Valtioneuvosto myönsi asevientiluvan Turkkiin viimeksi syyskuun 19. päivänä. Lupa koski lennokkien lähetysalustoja, joita käytetään miehittämättömien, harjoitusten maalilennokkitoiminnassa käytettävien ilma-alusten lähettämiseen, kertoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) STT:lle sähköpostitse.

–Jokaisen vientiluvan ulko- ja turvallisuuspoliittinen arviointi perustuu tapauskohtaiseen kokonaisharkintaan, jossa on keskeistä arvioida sekä hakijaa ja loppukäyttäjää että määrämaata ja lähialuetta. Vientilupaa koskevan tuotteen ominaisuudet ja niille esitetty käyttötarkoitus ovat myös olennainen osa harkintaa. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen harkinnan suorittaa ulkoministeriö. Kokonaisharkinnan pohjalta katsottiin, että tälle tuotteelle vientilupa voidaan myöntää, Kaikkonen viestitti.

–Nyt Turkki on aloittanut sotilaallisen operaation Pohjois-Syyriassa. Tämän myötä tilanne on muuttunut.

Uusia vientilupahakemuksia Turkkiin ei Kaikkosen mukaan tällä hetkellä ole käsittelyssä.

Kaikkonen kertoi jo eilen, että uusia asevientilupia ei toistaiseksi myönnetä Suomesta Turkkiin. Hän perusteli päätöstä Turkin hyökkäyksellä ja sillä, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.

Veteraanit liittyivät Trumpin arvostelijoiden joukkoon

Trumpin päätös vetää tukensa kurdiliittolaisilta on kerännyt osakseen erittäin tiukkaa arvostelua myös republikaaneilta ja muilta presidentin tukijoilta.

Yhdysvalloissa arvostelijoihin ovat liittyneet esimerkiksi puolustusvoimien veteraanit.

Lähi-idässä komentajana toiminut Joseph Votel syytti Trumpia pitkäaikaisten kurdiliittolaisten hylkäämisestä. Kurditaistelijoilla on ollut viime vuosina keskeinen rooli Isisin kukistamisessa.

–Tämä uhkaa tehdä tyhjäksi viisivuotisen taistelun Isisiä vastaan. Lisäksi se vahingoittaa syvästi Yhdysvaltojen uskottavuutta ja luotettavuutta, kun tulevissa taisteluissa tarvitsemme vahvoja liittolaisia, Votel kirjoitti Atlantic-aikakauslehdessä STT:n mukaan.

Votelin mukaan kurdijohtoiset SDF-joukot ovat vapauttaneet Isisin ikeestä miljoonia ihmisiä ja laajoja maa-alueita. Taistelujen aikana kurdijoukot ovat menettäneet noin 11000 taistelijaa. Yhdysvalloista on kuollut kuusi sotilasta ja kaksi siviiliä, Votel kirjoitti.

Ainakin 16 kurditaistelijaa kuollut

Hyökkäyksen ensimmäisinä tunteina surmansa sai ainakin 16 kurdijoukkojen taistelijaa, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights uutistoimisto AFP:n mukaan. Keskiviikkona puhuttiin 15 kuolleesta, joista kahdeksan olisi ollut siviilejä.

Syyrian kurdijoukot kertoivat myöhään keskiviikkona torjuneensa Turkin maajoukkojen hyökkäyksen. Kurdijohtoisten SDF-joukkojen lehdistöedustaja Mustefa Bali kertoi Twitterissä joukkojen torjuneen hyökkäyksen Tal Abyadin alueella.

Bali tviittasi asiasta alle tunti sen jälkeen, kun Turkki ilmoitti aloittaneensa maahyökkäyksen Syyriassa.

Turkin puolustusministeriö kertoi yöllä Twitterissä, että maan joukot olivat iskeneet jo ainakin 181 kurdikohteeseen.

Erdogan pyrkii saamaan hyökkäyksellä Syyriaan valttikortin Trumpin tapaamiseen, arvioi suomalaistutkija

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan hakee hyökkäyksellä Syyrian kurdialueille valttikorttia neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta STT:lle.

Mikäli Syyrian kurdialueet ovat Erdoganin hallussa, kun tämä menee kuukauden sisällä Yhdysvaltoihin tapaamaan presidentti Donald Trumpia, on tämä Erdoganille selvä etu.

Alaranta arvioi, että Yhdysvaltojen asettamat kovat sanktiot voisivat hillitä Turkin toimia Syyriassa. Alaranta ei kuitenkaan usko, että tällaisia on tulossa, sillä Trump näyttää valinneen jo toisen linjan.

CNN: Turkin ulkoministerin mukaan hyökkäyksen tarkoituksena on ”eliminoida terroristit”

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu kiisti keskiviikkona Turkin televisiossa, että Pohjois-Syyrian sotilasoperaation kohteena olisivat nimenomaan kurdit, CNN kertoo.

CNN:n mukaan Cavusoglu sanoi, että hallinnolla ei ole mitään ongelmaa ”kurdiveljiemme” kanssa.

Ulkoministerin mukaan Turkin hyökkäyksen tarkoituksena on ”eliminoida terroristit” Syyriasta, ja kansainvälisen yhteisön tulisi auttaa tässä projektissa.

Cavusoglu kertoi CNN:n mukaan keskustelevansa asiasta torstaina Saksan, Britannian ja Kanadan kollegojensa kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt