Putinin rikkauksia paljastanut säätiö julistettiin ”ulkomaalaiseksi agentiksi” Venäjällä

Julkaistu:

Putinin, Medvedevin ja Peskovin satumaisia rikkauksia paljastanut Aleksei Navalnyin FBK-säätiö toimii Venäjän oikeusministeriön mukaan ”ulkomaalaisen agentin roolissa”.
Venäjän oikeusministeriö ilmoittaa lisänneensä Aleksei Navalnyin perustaman Korruption vastaisen säätiön (FBK) ulkomaalaisten agenttien listalle 9. lokakuuta.

Oikeusministeriö kertoo nettisivuillaan, että FBK-säätiön toiminnasta tehty tarkastus osoittaa, että säätiö toteuttaa Venäjällä ulkomaalaisen agentin roolia. Mitään tarkempia perusteluja päätöksen tueksi ei esitetä.

Navalnyin johtama säätiö on tullut tunnetuksi siitä, että se on tehnyt vuosien varrella erittäin perusteellisesti tutkittuja paljastuksia Venäjän johtoeliitin rikkauksista ja erilaisista omistusten piilotusjärjestelyistä.


Navalnyin säätiö on paljastanut esimerkiksi presidentti Vladimir Putinin, pääministeri Dmitri Medvedevin ja Kremlin lehdistösihteerin Dmitri Peskovin käytössä ja omistuksessa olevia hulppeita taloja sekä huviloita.

Lue lisää: Katso kuvat: Tällainen on Putinin hulppea luksushuvila Viipurissa

Lue lisää: Oppositiojohtaja syyttää Medvedeviä korruptiosta: ”Ostelee jahteja ja viinitiloja ulkomailta”

Lue lisää: Putinin lehdistöpäälliköltä löytyi 6,3 miljoonan euron luksustalo – ilmakuvat julki

Korruption vastaisen säätiön johtajana toimiva Ivan Zhdanov kommentoi tuoretta käännettä Twitterissä näin:

– FBK:ta rahoittavat yksinomaan Venäjän kansalaiset. Mitään ulkomaalaista rahoitusta säätiö ei ole koskaan saanut. Kun he laittavat meidät joillekin listoille, jotka he itse ovat keksineet, kyseessä on jälleen yksi uusi yritys tukahduttaa FBK.

Ulkomaalaiseksi agentiksi julistaminen tarkoittaa Venäjällä käytännössä sitä, että Navalnyin säätiön toiminta vaikeutuu monin tavoin ja säätiön pitäisi myös itse käyttää itsestään ulkomaalaisen agentin nimeä.


Venäjän viranomaiset ovat tutkineet Navalnyin säätiön toimia perusteellisesti elokuusta lähtien, kun säätiötä vastaan käynnistettiin rikostutkinta epäillystä rahanpesusta. Viranomaisten mukaan kyse olisi noin miljardista ruplasta eli noin 14 miljoonasta eurosta.

Rikostutkinta käynnistettiin sen jälkeen, kun Navalnyin johtama oppositio oli järjestänyt Moskovassa laajoja mielenosoituksia syyskuun paikallisvaalien ehdokasasettelua vastaan.

Suurin osa Venäjän opposition tähdistä ei päässyt ehdolle paikallisvaaleissa, koska viranomaiset löysivät heidän kannattajakorteistaan ja muista papereistaan erilaisia väitettyjä väärennöksiä.

Yksi vaalien ehdokaslistojen ulkopuolelle jätetyistä opposition suurista nimistä oli Navalnyin säätiön juristi Ljubov Sobol, joka on protestoinut viranomaisten mielivaltaa vastaan sittemmin sekä syömälakolla että esiintymällä Moskovan mielenosoituksissa.

Venäjän viranomaiset ovat tehneet kesän ja syksyn aikana myös laajoja ratsioita sekä Korruption vastaisen säätiön sekä Navalnyin edustamien oppositioaktivistien tiloihin.

Lue lisää: Venäjällä ratsattu opposition toimistoja ja koteja – operaatioita liki 40 kaupungissa

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan säätiön edustajia uhkaa pahimmillaan seitsemän vuoden vankeus, mikäli heidät julistetaan syyllisiksi talousrikoksiin.

Putinin lehdistösihteeri Peskov kommentoi FBK:N joutumista ulkomaalaisten agenttien listalle näin:

– Kremlillä ei ole kantaa. Kreml ei tee tällaisia päätöksiä, vaan se kuuluu oikeusministeriön toimialaan, Peskov sanoi Ria Novostille.