Kaksi kuollut synagogaan tehdyssä hyökkäyksessä Saksassa – lehti: epäillyllä ääri­oikeistolainen tausta

Kaksi ihmistä on kuollut ammuskelussa Hallessa, Saksassa. Yksi epäilty on otettu kiinni, mutta osa tekijöistä on yhä pakomatkalla.

9.10.2019 14:22 | Päivitetty 9.10.2019 20:58

Poliisi kertoo, että kaksi ihmistä on kuollut ammuskelussa Hallessa, Saksassa. Useita ihmisiä on loukkaantunut.

Uuden tiedon mukaan poliisi on ottanut yhden epäillyn kiinni. Asiasta kertoi Hallen poliisi twiitissään.

Der Spiegel kertoi myöhään keskiviikkoiltana, että teoista epäilty kiinni otettu on 27-vuotias saksalaismies, joka on kotoisin Saksi-Anhaltin osavaltiosta. Lehden mukaan epäillyllä on oikeistoradikaali tausta.

Poliisi kehottaa ihmisiä kuitenkin yhä varovaisuuteen. Poliisi kertoo olevansa mittavin voimin paikalla turvaamassa tilanteen rauhoittumista.

Oliko epäillyllä apureita?

Die Zeit kertoo poliisin epäilevän, että epäiltyjä on useita ja osa heistä olisi yhä pakomatkalla

Poliisin mukaan myös kauempana Landsbergin alueella noin 15 kilometrin päässä Hallen keskustasta olisi ammuttu. Näin kertoo Bild.

Näin tapauksen tutkinta eteni

Aikaisemman poliisi Twiitin mukaan epäilty ampuja oli karkuteillä.

Sanomalehti Bild kertoi, että ampuminen tapahtui synagogan edessä. Lehden mukaan ampumisessa olisi käytetty konetuliasetta.

Lehti muistuttaa, että juuri nyt vietetään juutalaisten suurta juhlaa, Jom Kippuria.

Spiegel-lehden mukaan epäillyt ampujat yrittivät avoimesti hyökätä juutalaisyhteisöä vastaan ja pyrkivät ilmeisesti tunkeutumaan sisään synagogaan.

– Synagogassa on tällä hetkellä sisällä 70–80 ihmistä, kertoi Hallen juutalaisyhteisön puheenjohtaja Max Privorotzki Spiegelille iltapäivällä.

Synagogan turvatoimet auttoivat Privorotzkin mukaan estämään hyökkäyksen.

Poliisi kehottaa asukkaita jäämään koteihinsa tai muualle turvallisiin sisätiloihin.

Poliisi on eristänyt tekopaikan.

Silminnäkijähavaintojen mukaan iskun kohteena oli muutakin kuin synagoga. Paikalla ollut Konrad Roesler kertoi NTV-uutiskanavalle olleensa turkkilaisessa ravintolassa noin 600 metrin päässä synagogasta, kun näki miehen heittävän käsikranaatin ravintolaa kohti.

– Kranaatti osui oveen ja räjähti, Roesler kertoi.

– Hyökkääjä ampui ainakin kerran sisään, takanani olleen miehen täytyy olla kuollut. Minä piileskelin vessassa ja lukitsin oven, hän jatkoi.

NTV-kanavalle puhuneen poliisin mukaan epäillyn tai epäiltyjen motiivi ei ole tiedossa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tapaus siirtyy Saksan terrorisminvastaisten viranomaisten tutkittavaksi teon vakavuuden vuoksi.

Spiegelin tietojen mukaan epäiltyjä on ainakin kaksi, ja toinen heistä pakeni taksilla iskun jälkeen. Silminnäkijöiden mukaan ainakin yhdellä tekijöistä oli kypärä ja taisteluvarustusta muistuttava asu.

Halle Spektrum puolestaan kertoo, että Halle an der Saalen kaupungin rautatieasema on suljettu.

Halle on Saksi-Anhaltin osavaltion suurin kaupunki. Siellä on yli 220 000 asukasta. Halle sijaitsee Elben sivujoen Saalen varrella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?