Puolan hallitsevat konservatiivit vahvistavat asemiaan sunnuntain vaaleissa

Julkaistu:

Talouskasvu ja tulonsiirrot pönkittävät Laki ja oikeus -puoluetta, maalitauluna seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.
Puolaa neljä vuotta hallinnut Laki ja oikeus -puolue (PiS) on vahvistamassa asemiaan entisestään sunnuntain parlamenttivaaleissa. Konservatiivisia arvoja korostavan puolueen kannatus on ollut mielipidekyselyissä yli 40 prosentissa, yli 20 prosenttiyksikköä toisena olevaa keskustaoikeistolaista kansalaisfoorumia edellä.

Puolueen pääasiallista tukialuetta ovat maaseutu ja pienet kaupungit, liberaalimpi ja EU-myönteisempi oppositio on vahvoilla Varsovan ja Krakovan kaltaisissa suurissa kaupungeissa.

PiS:llä on jo entuudestaan hallussaan yli puolet parlamentin alahuoneen sejmin paikoista. Puolueen suosiota ovat pönkittäneet Puolan hyvä talouskasvu ja sen mahdollistamat merkittävät tulonsiirrot eläkeläisille ja lapsiperheille.

Vaalikampanjassaan Laki ja oikeus on luvannut jatkaa talouskasvun hedelmien jakamista muun muassa lähes kaksinkertaistamalla asteittain minimipalkan tulevien vuosien aikana nykyisestä 2 500 zlotysta eli reilusta 500 eurosta yli 900 euroon kuukaudessa.

Maahanmuuttovastainen PiS on myös lähellä Puolan katolista kirkkoa. Toinen puoleen keskeinen vaaliteema on ollut vastustaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä, jotka Lain ja oikeuden mukaan uhkaa perinteisiä perhearvoja ja kristinuskoa.

Puolan arkkipiispa Marek Jedraszewski on kutsunut vähemmistöjä "sateenkaarirutoksi".

Puola on ollut yhdessä Unkarin kanssa EU:n arvostelun kohteena unionin oikeusvaltioperiaatteen vastaisen politiikan takia. PiS:n vaalivoiton pelätäänkin rohkaisevan hallitusta entisestään toimenpiteisiin tuomioistuinten ja tiedotusvälineiden valvonnan tiukentamiseksi.