Brittilehdet: Moni konservatiiviministeri eroamassa, jos sopimukseton EU-ero toteutuu

Julkaistu:

Brittilehtien mukaan pääministeri Boris Johnsonin omat rivit rakoilevat pahasti sopimuksettoman brexitin häämöttäessä.
Timesin mukaan moni konservatiiviministeri on valmis eroamaan, jos Britannian sopimukseton EU-ero toteutuu.

Lehti kertoo, että "erolistalla" on ainakin viisi konservatiiviministeriä: kulttuuriministeri Nicky Morgan, Pohjois-Irlannin asioista vastaava Julian Smith, oikeusministeri Robert Buckland, terveysministeri Matt Hancock ja oikeusministeri Geoffrey Cox.

Lehden mukaan ministerit ovat ilmaisseet Boris Johnsonille vakavan huolensa eron vaikutuksesta Pohjois-Irlannin hallintoon. Välejä hiertää myös Johnsonin neuvonantajana toimiva Dominic Cummings.

– Hallitus määrää strategian eivätkä virkaan valitsemattomat henkilöt. Jos tämä on yritys tehdä niin, se epäonnistuu. Emme me ole mikään nukkehallitus tai nyökytteleviä koiria, nimeltä mainitsematon ministeri kommentoi Timesille.

Financial Times kertoo puolestaan, että ainakin 50 konservatiivipuolueen jäsentä olisi kapinoimassa, jos Johnson lähtee ajamaan sopimuksetonta EU-eroa.

Brexit-neuvottelut Britannian ja EU:n välillä näyttävät hoippuvan kuilun partaalla. Johnson ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat eilen puhelimessa Britannian hallituksen uudesta EU-eron sopimusluonnoksesta. BBC:n mukaan Downing Streetin lähde kertoi puhelun jälkeen Merkelin tehneen selväksi, että olisi epätodennäköistä, että sopimus voisi pohjautua Johnsonin ehdotuksiin.