Valkoinen talo kieltäytyi yhteistyöstä Trumpin virkarikostutkinnassa

Julkaistu:

Valkonen talo ei aio tehdä yhteistyötä presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa.
Valkoisen talon mukaan tutkinnalta puuttuvat perustuslailliset edellytykset, eikä se ole tasapuolinen. Valkoisen talon edustajan Pat Cipollonen mukaan presidentti Trump ei voi näissä olosuhteissa sallia hallintonsa osallistua tutkintaan.

Valkoisen talon mukaan on erityisen raskauttavaa, ettei edustajainhuone äänestänyt virallisesti tutkinnan aloittamisesta. Demokraattien mukaan äänestystä ei tarvita, koska virkarikosprosessi on vasta todisteiden keruuvaiheessa. Äänestys tarvitaan demokraattien mukaan vasta kun päätetään tutkinnan viemisestä eteenpäin.

Eilen Yhdysvaltain ulkoministeriö esti maan EU-suurlähettilästä Gordon D. Sondlandia osallistumasta virkarikostutkinnan kuulusteluihin.

Demokraattien mukaan ulkoministeriö on myös kieltäytynyt luovuttamasta tekstiviestejä, jotka ovat keskeisiä tutkinnassa. Niissä yhdysvaltalaisdiplomaattien katsotaan viestitelleen liittyen Ukrainan painostamiseen.

Trumpin epäillään painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.