New York Times: Salainen venäläisryhmä ”Yksikkö 29155” on pyrkinyt aiheuttamaan levottomuuksia Euroopassa jo vuosia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

New York Times: Salainen venäläisryhmä ”Yksikkö 29155” on pyrkinyt aiheuttamaan levottomuuksia Euroopassa jo vuosia

Sergei Skripal ja tämän tytär yritettiin myrkyttää Britannian Salisburyssa viime vuonna. Kuvassa tutkitaan paikkaa, josta Skripalit löydettiin.

Julkaistu: 8.10.2019 22:49

Ryhmä linkittyy muun muassa Skripalien myrkytysyritykseen.

Venäjän sotilastiedustelupalvelu yrittää systemaattisesti aiheuttaa epävakautta Euroopassa, kertoo sanomalehti New York Times.

Lehti perustaa tietonsa turvallisuusviranomaisten lähteisiin. Lehden mukaan Yksikkö 29155 -niminen, tiukasti salattu ryhmä on toiminut jo ainakin vuosikymmenen ajan, mutta viranomaiset ovat vasta nyt pystyneet jäljittämään sen.

NYT:n mukaan yksikkö on ollut vastuussa lukuisista tapahtumista Euroopassa, joita on aiemmin pidetty toisistaan erillisinä. Ryhmä on yrittänyt aiheuttaa levottomuuksia Moldovassa, myrkyttää hengiltä bulgarialaisen asekauppiaan ja saada aikaan vallankaappauksen Montenegrossa, lehti kertoo. Näyttää siltä, että tapahtumat ovat olleet saman ryhmän tiukasti suunnittelemia ja koordinoimia. Viranomaiset saivat ryhmästä vihiä sen jälkeen, kun venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär yritettiin myrkyttää Britannian Salisburyssa viime vuonna. Molemmat selvisivät kuitenkin hengissä.

Edes osa Venäjän sotilastiedustelusta (GRU) ei tiedä ryhmän toiminnasta.

NYT:n mukaan ryhmän toiminta on niin salattua, että edes osa Venäjän sotilastiedustelusta (GRU) ei tiedä sen toiminnasta.

Ryhmän toiminta on osa Venäjän laajempaa hybridivaikuttamista, lehti kirjoittaa. Ryhmän jäseniin kuuluu muun muassa entisiä venäläisiä sotilaita, jotka ovat toimineet Afganistanissa, Tshetsheniassa ja Ukrainassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?