Euro­parlamentin puheen­johtaja brexitistä: Johnsonilla vain kaksi vaihtoehtoa

Julkaistu:

Sopimus Britannian EU-erosta näyttää yhä epätodennäköisemmältä.
Euroopan parlamentin puheenjohtaja David Sassoli kertoo, etteivät tiistai-illan keskustelut Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa tuottaneet minkäänlaisia tuloksia brexitin osalta.

Britannian EU-eron suhteen on vain kaksi vaihtoehtoa, Sassoli kertoi The Sunille Reutersin mukaan:

– Lisäaika taikka ei sopimusta.


Aiemmin tällä viikolla Johnson on kertonut, että ”brexit-pallo” on nyt Euroopan unionilla, ja on unionin aika päättää, syntyykö sopimusta Johnsonin ehdottamilla ehdoilla.

Tiistaiaamuna Johnson keskusteli Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa brexitistä. Pääministerin kansliasta vuodettiin lehdistölle puhelun jälkeen, että sopimuksellinen EU-ero on ”periaatteessa mahdoton”.

Johnson kertoi Merkelille, minkälaista sopimusta hän EU:lle ehdotti. Keskiössä on yhä Pohjois-Irlannin rajatilanne. AFP:n mukaan Merkel olisi todennut, että sopimuksellisen ero on äärimmäisen epätodennäköinen, ellei Britannia suostu siihen, että Pohjois-Irlanti voi pysyä osana EU:n tulliliittoa.

Merkelin kanslia ei avannut tiistaista keskustelua medialle, mutta parlamentin ulkoasiankomitean puheenjohtaja Norbert Röttgen otti asiaan kantaa Twitterissä:

– Ei ole uutta Saksan kantaa brexitiin. Suoraan sanoen Johsonin ehdotuksiin perustuva sopimus lokakuun 31. päivään mennessä on ollut epärealistinen alusta alkaen ja silti EU on halunnut sitoutua. Muiden syyttäminen nykyisestä tilanteesta ei ole reilua!
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kohdisti tiistaina Boris Johnsonille twiitin, jossa hän pyysi tätä lopettamaan syyttelypelien pelaamisen, sillä panoksena on Euroopan ja Britannian tulevaisuus.

– Et halua sopimusta, et halua pidennystä etkä halua perääntyä. Quo vadis (minne menet)?

Johnson neuvotteli tiistaina myös Irlannin ulkoministeri Simon Coveneyn kanssa brexitistä. Coveneyn mukaan liikkeellä on paljon väärää tietoa ja sopimuksellinen ero on mahdollinen, joskaan ei ehdoilla millä hyvänsä.

Uusi laki velvoittaa Johnsonia hakemaan EU:lta lisäaikaa, jos sopimukseen ei ole päästy lokakuun 19. päivään mennessä. Johnson on kuitenkin kertonut muuan muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macronille, ettei aio hakea lisäaikaa laista huolimatta.

Mahdollisesta lisäajasta päättää Eurooppa-neuvosto eli EU-maiden pääministerit tai valtionpäämiehet yksimielisellä päätöksellä. Jos toisin ei päätetä, astuu Britannian äkkiero voimaan marraskuun ensimmäisenä päivänä eli 23 yön kuluttua.

Juttua päivitetty 23.55: Simon Coveney on Irlannin ulko-, ei pääministeri

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt