Kaaos valtaa Ecuadorin: Hallitus jätti pääkaupungin, alkuperäiskansat kaappasivat sotilaita ja valtasivat öljylaitoksia

rac

Julkaistu:

Presidentti Lenin Morenon hallitus on paennut pääkaupungin mellakoita. Alkuperäiskansat suunnittelevat keskiviikoksi suurmielenosoitusta Quitoon.
Protestit Ecuadorissa ovat yltyneet yhä suuremmiksi, ja presidentti Lenin Moreno on paennut maan hallituksen kanssa pääkaupunki Quitosta rannikon Guayaquiliin. Moreno kertoi muutosta maanantaina sen jälkeen, kun maan puolustusvoimat olivat pelastaneet yli 50 armeijan työntekijää, jotka mielenosoittajat olivat kidnapanneet.


Maanantaina mielenosoittajat valtasivat myös kolme öljylaitosta maassa, mikä laski päivän öljyntuotantoa huomattavasti. Suuri osa mielenosoittajista kuuluu maan alkuperäiskansoihin.

– Yli 20 000 alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä saapuu Quitoon, kommentoi Jaime Vargas alkuperäiskansojen kattojärjestö Conaiesta uutistoimisto AFP:n mukaan keskiviikolle suunniteltua mielenosoitusta.

Keskiviikolle on suunnitteilla myös kansallinen lakko.


Conaie on julistanut oman ”poikkeustilansa” alkuperäiskansojen asuttamalla alueella kertonut, että jos poliisi ja puolustusvoimat tulevat alueelle, he kohtaavat ”alkuperäisen oikeuden”. BBC:n Amerikan-asiantuntijan mukaan alkuperäiskansojen johtamat protestit ovat syösseet kolme Ecuadorin presidenttiä vallasta viime vuosikymmeninä.

Noin neljänneksen ecuadorilaisista lasketaan kuuluvan alkuperäiskansoihin, joskin laskutavat vaihtelevat paljon.

Mielenosoituksien taustalla on polttoaineen jyrkkä hinnannousu viime viikolla. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vaati pahasti velkaantunutta maata poistamaan laajat polttoainetuet, jotta Ecuador saisi lisää lainaa. Öljyn suurtuottaja Ecuador käytti polttoainetukiin vuosittain 1,3 miljardia dollaria.

Dieselin gallonahinta nousi uudistuksen myötä reilusta dollarista 2,30 dollariin ja bensan 1,85 dollarista 2,40 dollariin. Ecuadorilaisten mukaan polttoaineen hinnannousu heijastuu ruoan ja muiden välttämättömien kulutustuotteiden hintoihin.


Hallitus julisti poikkeustilan protestien vuoksi viime torstaina. Mielenosoittajat ovat yrittäneet muun muassa vallata parlamenttitalon Quitossa ja tukkineet teitä. Poliisi on vastannut mielenosoituksiin kyynelkaasulla.

Turvallisuusjoukot ovat ottaneet kiinni 477 mielenosoittajaa. Maan hallituksen mukaan mielenosoituksissa on kuollut yksi siviili ja loukkaantunut 77 ihmistä.

Presidentti Moreno on syyttänyt maan entistä presidenttiä Rafael Correaa vallankaappauksen suunnittelemisesta Brysselistä käsin, mutta tämä kiistää olevansa protestin taustalla.

– He ovat sellaisia valehtelijoita... He sanovat, että olen niin voimakas, että voisin johtaa protesteja iPhonen avulla Brysselistä, Correa kommentoi Reutersille.


Hän kiistää olleensa yhteydessä Venezuelan presidentti Nicolas Maduroon, jota Moreno myös syyttää mielenosoitusten masinoinnista.

Vasemmistolainen Correa vaatii uusia vaaleja maahan ja kertoi voivansa palata Ecuadoriin vaikkapa varapresidentiksi. Correaa vastaan on nostettu Ecuadorissa 29 syytettä muun muassa korruptiosta sekä vallan vääränkäytöstä. Presidentinkausiensa jälkeen Correa muutti vaimonsa kotimaahan Belgiaan.

Aiemmin Correan varapresidenttinä toiminut Correa on vienyt maata poliittisesti keskemmäs. Moreno nousi presidentiksi toukokuussa 2017. Reutersin mukaan hänen suosionsa on laskenut vaalivoiton jälkeisestä 70 prosentista alle 30 prosenttiin.