Turkki valmis hyökkäämään Syyriaan

rac

Julkaistu:

Sotilasoperaation laajuudesta ei ole vielä kerrottu.
Turkki sai tiistaina päätökseen valmistelunsa sotilasoperaation aloittamiseksi Pohjois-Syyrian kurdijoukkojen hallussa olevilla alueilla. Asiasta kertoi Turkin puolustusministeriö Twitter-tilillään.

Turkki aloittanee mahdollisen operaationsa Pohjois-Syyriassa siirtymällä maahan ensin todennäköisimmin Tel Abyadin, Ras al-Aynin ja Kobanen rajakaupunkien kautta, kertoivat turkkilaismediat. Tel Abyad ja Ras al-Ayn sijaitsevat alle kilometrin päässä rajan toisella puolella olevien turkkilaiskaupunkien keskustoista.

Hyökkäyksen tarkemmasta laajuudesta ei ole vielä kerrottu.

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei osallistu Turkin operaatioon millään lailla. Se on siirtänyt joukkojaan pois Syyrian pohjoisrajalta, mutta ei aio vetäytyä kokonaan maasta, sanoo yhdysvaltalaisviranomainen uutistoimisto AFP:lle.

Presidentti Donald Trump teki päätöksen keskusteltuaan asiasta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Trump puolusti päätöstään

Trump on saanut paljon kritiikkiä päätöksestään vetää joukot pois. Häntä on syytetty muun muassa äärijärjestö Isisin kukistamisessa auttaneiden kurditaistelijoiden hylkäämisestä. Moni on myös pelännyt, että Turkki kohdentaa hyökkäyksiään niin, että myös kurdisiviilit voivat joutua vaikeuksiin.

Trump puolusti päätöstään tiistaina, ylistämällä niin Turkkia kuin kurdejakin.

Trumpin mukaan ei tule unohtaa, että Turkki on Yhdysvaltojen tärkeä kauppakumppani ja Nato-liittolainen. Presidentti myös kiitteli Turkkia siitä, että maa myöntyi pitkään vangittuna olleen yhdysvaltalaispappi Andrew Brunsonin vapauttamiseen.

Brunson oli kaksi vuotta vangittuna Turkissa poliittisista syistä.

Samaan hengenvetoon Trump väitti, että Yhdysvallat ei ole hylkäämässä kurdeja, jotka ovat "hienoja ihmisiä ja mahtavia taistelijoita". Hänen mukaansa Yhdysvallat tarjoaa kurdeille aseita ja rahoitusta.

Turkin pitkäaikainen tavoite toteutui

Turkki on jo pitkään halunnut torpata kurdialueen synnyn Syyrian vastaiselle rajalleen. Sen mukaan Syyrian kurdijärjestö YPG on uhka sen turvallisuudelle. YPG:llä on vahvat suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestö PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi. YPG ei ole kuitenkaan uhannut Turkkia suorilla hyökkäyksillä.

Turkki on luvannut perustaa Pohjois-Syyriaan turvavyöhykkeen, jonne on määrä palauttaa Syyrian pakolaisia. Turkissa on lähes 4 miljoonaa Syyrian pakolaista, ja turkkilaisten asenteet heitä kohtaan ovat viime kuukausina kiristyneet.

Moni on kuitenkin ollut huolissaan, että sunniarabien asuttaminen alueelle johtaisi väestönvaihtoon, jossa kurdiväestö putsattaisiin pois alueelta. Hyökkäyksen on myös pelätty epävakauttavan Syyrian tilannetta entisestään.