Washington kuohuu taas: ulkoministeriö kielsi EU-suurlähettilästä todistamasta Ukrainan-tekstiviesteistä

Julkaistu:

Yhdysvaltojen EU-suurlähettiläs Gordon Sondland oli mukana diplomaattien tekstiviestittelyssä Ukrainan presidentin ja Trumpin puhelusta ja tapaamisesta.
Yhdysvaltojen ulkoministeriö on määrännyt, ettei maan EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandia kuulla tiistaina edustajainhuoneessa. Hänen piti todistaa Donald Trumpin virkasyytekohuun ja Ukrainan-tutkintaan liittyen, ja hän oli jo matkannut Brysselistä Washingtoniin.

Demokraatit odottivat kuulemista, jonka piti antaa lisää tietoa Ukrainan-puhelinkeskustelun taustoista.

– Suurlähettiläs Sondland on äärimmäisen pettynyt, koska hän ei voi todistaa tänään, Sondlandin asianajaja Robert Luskin kertoo tiedotteessa.

Sondland oli aikeissa todistaa vapaaehtoisesti kongressin edessä. Virkamiehenä hänen on noudatettava ulkoministeriön ohjeita, asianajaja kirjoittaa.

Ulkoministeri Mike Pompeo ei vastannut toimittajien kysymyksiin todistuskieltoon liittyen, uutisoi CNN. Yhdysvaltalaislehden lähteiden mukaan todistuksen eväämisessä olisi kyse Trumpin virkasyytetiimin strategiasta.

Trump twiittasi, että hän olisi ”erittäin mielellään lähettänyt” Sondlandin todistamaan.
– Mutta valitettavasti hän olisi joutunut todistamaan sirkusoikeudenkäynnissä, jossa republikaanien oikeudet on viety, Trump jatkoi.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff kommentoi tapausta sanoen, että Sondlandin kuulemisen estäminen on itsessään vahva todiste edustajainhuoneen perustuslaillisten tehtävien häiritsemisessä.

Sondlandin kuulemista pidettiin tärkeänä askeleena Trumpin virkasyytekeskustelussa. Sondlandin ja muutaman muun yhdysvaltalaisdiplomaatin tekstiviestikeskusteluja Donald Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin väleihin liittyen julkaistiin viime viikolla.

Viestien on tulkittu osoittavan, että demokraattien presidenttiehdokaskandidaatin Joe Bidenin ja tämän pojan toimien tutkiminen oli ehtona sille, että Zelenskyi pääsee Valkoiseen taloon vierailulle. Trumpin hallinnon vasta-argumenttina Ukraina-kohussa on ollut, ettei Bidenien toimien tutkimiselle oltu asetettu vastapalvelusta kuten vaikkapa Washingtonin-vierailua tai rahaa.

– Tärkeintä Zelenskyin kannalta on, että hän sanoo auttavansa tutkinnassa – ja vastaa mihin tahansa henkilöstöasioihin, jos niitä on, Yhdysvaltojen silloinen Ukrainan-erityislähettiläs Kurt Volker viestitti Sondlandille ja Ukrainan suurlähettiläs William Taylorille muutama päivä ennen presidenttien kohuttua puhelinkeskustelua 25. heinäkuuta The Guardianin mukaan.

– Kuulin Valkoisesta talosta – olettaen, että presidentti Z vakuuttaa Trumpin siitä, että aikoo tutkia / ”selvittää perinpohjaisesti, mitä tapahtui” vuonna 2016, me saamme lyötyä lukkoon päivämäärän vierailulle Washingtoniin, Volker viestitti Zelenskyin avustajalle.

Kongressin julkaisemissa tekstiviesteissä oli puhe myös Yhdysvaltojen Ukrainalle antamasta sotilasavusta, joka oli jäädytetty ennen presidenttien puhelinkeskustelua. Viestissä Sondlandille Taylor puhui sotilasavusta ”viestinä ukrainalaisille ja venäläisille”.

Trump on kiistänyt, että sotilasavustuksella olisi yhteyttä puhelinkeskusteluun. Trumpin mukaan keskustelussa ei ollut mitään väärää.