Venäjä pidättänyt Suomen rajan tuntumasta viime viikkoina useita ihmisiä – algerialainen kertoi ”tutustuneensa viljelyksiin”

Julkaistu:

Venäjän viranomaiset ovat pidättäneet useita henkilöitä, joiden epäillään yrittäneen tulla laittomasti metsiä pitkin Suomeen.
Venäjän viranomaiset tiedottivat tiistaina pidättäneensä algerialaisen miehen, jonka epäillään yrittäneen tulla laittomasti Suomeen.

Fontanka-uutissivuston mukaan mies oli otettu kiinni sunnuntaina, kun hänen oli nähty liikkuvan maastossa nopeasti kohti Suomen rajaa. Viranomaisten mukaan mies oli myös yrittänyt naamioida itsensä niin, ettei hän olisi erottunut maastosta.

Kävi ilmi, että 1998 vuonna syntynyt mies oli tullut Venäjälle kertaviisumilla turistin statuksella.

Kun mies otettiin kiinni, hän ei myöntänyt olleensa luvattomissa puuhissa. Sen sijaan hän selitti viranomaisille, että hän oli ollut maastossa ”tutustumassa paikallisiin viljelyksiin ja maatalouteen”.

Venäjän viranomaiset eivät kuitenkaan uskoneet miestä, vaan hänelle määrättiin sakot viisumisääntöjen rikkomisesta ja hänet lähetettiin ulkomaalaisten pidätyskeskukseen odottamaan karkotusta.

Aiemmin syyskuussa Venäjän Karjalan viranomaiset pidättivät Suomen vastaiselta rajalta miehen, jonka kerrottiin olevan kotoisin Pohjois-Afrikasta. Hänen tarkempaa kotimaataan ei ilmoitettu.

Karjalan sisäministeriön mukaan mies oli tullut Venäjälle turistiviisumilla. Hän oli lentänyt ensin Moskovaan ja suunnannut siitä heti suoraan Lahdenpohjan alueelle Karjalaan. Rajaviranomaiset pidättivät hänet Raivion kylän luona 23. syyskuuta.

– Hänet otettiin kiinni metsässä, kun hän oli juuri saamassa joltain tuntemattomalta henkilöltä reaaliajassa ohjeita karttareitistä, joka johtaisi Suomen rajalle. Nämä reitit ovat tuttuja jo myös Karjalan viranomaisille, Karjalan sisäministeriön tiedotteessa sanotaan.

Miehelle määrättiin 2 000 ruplan sakot ja karkotus, sillä hän ei selvästikään ollut Venäjällä pelkkää turismia harjoittamassa.

Syyskuun alussa Karjalan viranomaiset pidättivät kaksi ulkomaalaista, joiden kerrotaan olleen kotoisin ”arabimaasta”.

Miehet saatiin kiinni Suomen rajan tuntumasta ilman dokumentteja, joten ilmeisesti heidän varsinainen kotimaansa ei ollut heti edes selvillä. Kuulusteluissa he kertoivat olleensa matkalla parantamaan elinolojaan, Karjalan FSB kertoo tiedotteessaan. Miehiä odottaa myös karkotus Venäjältä ja sakot.

Syyskuun puolivälissä Venäjän viranomaiset pidättivät puolestaan georgialaisen miehen, joka yritti mennä Suomeen laittomasti jo toisen kerran.

Mies saatiin tällä kertaa kiinni Nuijamaan raja-aseman luota Venäjän puolella, joten hänen Suomeen tulonsa jäi yritykseksi. Edellisen kerran hän oli päässyt Suomeen asti kesäkuussa Imatran raja-aseman lähistöltä.

Miehellä on voimassa Schengen-aluetta koskeva maahantulokielto, jonka hän oli saanut Saksassa kielteisen turvapaikkapäätöksen takia. Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsikin miehen kesällä maahantulokiellon rikkomisesta, mikä jälkeen hän oli mitä ilmeisimmin poistunut Venäjälle vain yrittääkseen uudemman kerran takaisin Suomeen.