Ruotsin ebolaepäily oli aiheeton

Julkaistu: , Päivitetty:

Malmössä epäiltiin tiistaina sitä, että olisi löytynyt yksi epäilty ebola-tapaus. Epäily osoittautui aiheettomaksi.
Ruotsalaismedia kertoi aiemmin tiistaina, että ruotsalaisesta sairaalasta olisi löytynyt potilas, joka olisi voinut saada ebola-tartunnan.

Illalla selvisi, että Malmössä ebolan varalta tutkittu potilas ei sairasta tautia. Näin kertoi STT Skånen ylipistosairaalasta saadun tiedon perusteella.

Sairaalaan saapui maanantaina potilas, jolla oli kuumetta. Potilas oli oleskellut aiemmin ulkomailla. Hänet testattiin varmuudeksi ebolan varalta ja myös eristettiin. Ruotsissa ilmenee vuosittain pieni määrä ebolaepäiltyjä, mutta yksikään niistä ei ole osoittautunut ebolatartunnaksi.

Näin tapauksen selvittäminen eteni

Aftonbladetin mukaan kyseessä oli Malmössä sijaitseva Skånen yliopistollisen sairaalan eli SUS.

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume, joka johtaa usein kuolemaan.

– Meillä on hoidettavana potilas, joka on oleskellut alueella, jolla ebolaa esiintyy, Skånen yliopistollisen sairaalan eli SUS:n tartuntatautien klinikan johtaja Maria Josephson kertoi lehdessä.
Expressen puolestaan kertoi, että potilas tuli sairaalaan maanantaina.

Josephsonin mukaan ebola-tartunta ei ollut vielä varma, mutta sen mahdollisuutta ei voitu sulkea pois. Sydsvenskan kertoo, että potilasta hoidetaan eristettynä tartuntatautien klinikalla.

Ebola

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume, joka johtaa usein kuolemaan. Tartunnan saaneista keskimäärin 50 % menehtyy. Ebolaa esiintyy epidemioina Afrikan maissa, erityisesti trooppisten sademetsien lähialueilla.

Ebolaviruksen isäntälajina pidetään hedelmälepakkoa, ja virus kiertää lepakoiden mukana monella alueella Afrikassa.

Ebolan oireita ovat kuume, päänsärky, nivel- ja lihaskivut, yleinen heikkous, ripuli, oksennus, vatsakivut, ruokahaluttomuus ja verenvuodot. Itämisaika on 2-21 vuorokautta.

Ebola tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan. Ebola voi myös tarttua suojaamattomassa seksikontaktissa sairaan tai toipuvan henkilön kanssa ainakin kolme kuukautta toipumisen jälkeen.

Tartunnan voi saada myös suorassa kosketuksessa elävään tai kuolleeseen villieläimeen.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos