Turkki valmistautuu tunkeutumaan Syyriaan, kurdit syyttävät Yhdysvaltoja ”selkään puukottamisesta” – mitä tapahtuu alueen Isis-vangeille?

Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaupseeri Antti Paronen pitää ”ihan mahdollisena kulkuna” sitä, että kurdit päätyvät vapauttamaan vankinaan pitämänsä Isis-taistelijat ja heidän perheenjäsenensä.

Joukko kurdeja osoitti sunnuntaina mieltään turkkilaisten uhkaa vastaan Ras al-Ainin lähellä sijaitsevan Yhdysvaltain johtaman koalition tukikohdan luona.

7.10.2019 15:39

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi maanantaina, että maan armeija on valmis käynnistämään operaationsa kurdimilitantteja vastaan Syyriassa minä hetkenä hyvänsä.

– On olemassa sanonta, jota käytämme aina: voimme tulla minä tahansa yönä varoittamatta. Meille ei tule kysymykseenkään sietää enää kauempaa näiden terroristiryhmittymien aiheuttamaa uhkaa, Erdogan kertoi Turkin televisiossa AFP:n mukaan.

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina vetävänsä joukkonsa Koillis-Syyrian alueelta, jotta Turkki pääsee aloittamaan ”pitkään suunnitellun operaationsa Pohjois-Syyriassa”. Aiemmin sen johtama koalitio on tukenut kurdijohtoisia SDF-joukkoja terroristijärjestö Isisin ”kalifaatin” kukistumiseen johtaneissa taisteluissa, joten kyseessä on merkittävä suunnanmuutos Yhdysvaltain Syyrian-politiikassa.

Turkki pitää SDF-joukkoja johtaneita kurdien YPG-joukkoja terroristiorganisaationa.

Erdogan ilmoitti jo lauantaina, että sotilaallinen tunkeutuminen Koillis-Syyriaan on tapahtumassa pian sekä syytti Yhdysvaltoja siitä, että elokuussa sovitun turvavyöhykkeen muodostaminen alueelle ei ole edennyt. Yhdysvallat ilmoitti suunnanmuutoksestaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump oli puhunut puhelimessa Erdoganin kanssa.

Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaupseeri Antti Paronen pitää käännettä ”hyvin mielenkiintoisena”. Hän kommentoi Erdoganin puheita Twitterissä jo viikonloppuna sanomalla, että vaihtoehtona on joko Yhdysvaltojen taipuminen Erdoganin tahtoon tai Erdoganin kasvojen menettäminen.

– Ja nyt se ensin mainittu on nähtävästi sitten toteutumassa, Paronen sanoo IS:lle.

SDF: Yhdysvaltain lausunto oli ”puukonisku selkään”

Syyriasta maanantaiaamuna kantautuneiden tietojen mukaan Yhdysvaltain joukot ovat jo aloittaneet vetäytymisensä. Reutersille puhuneen turkkilaisen viranomaislähteen mukaan Turkki odottaa ”erittäin todennäköisesti” amerikkalaisten vetäytymisen päättymistä ennen kuin se käynnistää operaationsa, jotta mahdollisilta ”onnettomuuksilta” vältytään.

Lähteen mukaan vetäytymiseen saattaa mennä viikon verran. Paronen muistuttaa, että yhdysvaltalaisia joukkoja ei ole ollut erityisen suurta määrää Syyriassa.

– Niiden kyky alueiden miehittämiseen on ollut verrattain pieni, kyseessä ovat olleet ilmatulen johtamiseen kykenevät yksiköt, erikoisjoukot ja niin edelleen. Niillä ei ole ollut varsinaisesti samanlaista läsnäoloa kuin isommalla maavoimien komponentilla olisi. Joukkojen siirtyminen alueelta tapahtuu siis varsin luontevasti, Paronen sanoo.

Kuvassa SDF-joukkojen naissotilaita Syyrian Amudassa syyskuussa.

Parosen mukaan Yhdysvaltojen joukkojen tehtävä Syyriassa on ollut selkeä. Kurdijoukkoja tukemalla se on valinnut ikään kuin ”pienimmän pahan” verrattuna suurimpaan, eli Isisiin.

– Eli kurdeja on tuettu juuri niin kauan, kun se on ajanut Yhdysvaltain välittömiä intressejä. Tämä kertoo siitä, että Yhdysvallat ei katso, että heillä olisi varsinaisesti intressejä voitettavanaan Syyriassa. Näin ollen kurdien tukeminen ei ole intresseissä niin voimakkaasti.

Paronen uskoo, että Yhdysvaltojen vaakakupissa ovat painaneet enemmän Turkin kanssa viilenneet suhteet ja Nato-liittouman ylläpitäminen, jota se pitänee arvokkaampana kuin yksittäisten kurdijoukkojen tukemista.

SDF-joukot vannoivat maanantaina puolustavansa ”epäröimättä” itseään Turkin toimilta. Joukkojen tiedottajan Kino Gabrielin mukaan Yhdysvallat oli antanut vakuutuksensa siitä, ettei se sallisi turkkilaisten toteuttaa sotilaallista operaatiota alueella.

– Yhdysvaltojen lausunto oli yllätys, ja voimme sanoa, että kyseessä oli puukonisku SDF:n selkään, Gabriel sanoi.

Mitä tapahtuu Isis-vangeille?

Lausunnossaan Yhdysvallat ilmoitti myös, että Turkki ottaa tästedes vastuulleen alueella parin viime vuoden aikana vangitut Isis-taistelijat. Tämä ilmoitus on herättänyt ihmetystä, sillä vangitut Isis-taistelijat ovat tällä hetkellä kurdien hallussa, ei siis Yhdysvaltojen.

Sekään ei ole täysin selvää, koskeeko Yhdysvaltojen ilmoitus myös Turkin rajasta noin 80 kilometrin päässä sijaitsevalle al-Holin leirille vangittuja Isis-taistelijoiden perheenjäseniä, joiden joukossa on myös suomalaisia. Kurdien tiedetään vartioivan vankeja resurssiensa äärirajoilla, ja sotatoimien leimahtamisella olisi todennäköisesti vaikutusta asiaan.

– Koko alueen leireillä on muistaakseni noin 70 000 ihmistä. Toisin sanottuna heidän vartioimisensa sekä leirien infrastruktuurin pyörittäminen sitoo hirveän määrän asevoimaa. Ne joukot on käytännössä sotimisesta pois, Paronen sanoo.

Baghuzin taistelun yhteydessä vangittuja Isis-taistelijoiden perheenjäseniä lastattiin helmikuussa kuorma-autoihin, joilla heidät kuljetettiin säilöön al-Holin leirille.

Hän ei pidä mahdottomana sitä uhkakuvaa, että kurdit päätyisivät vapauttamaan vangit joutuessaan taistelemaan turkkilaisia vastaan.

– Se on ihan mahdollinen kulku, samaahan nähtiin esimerkiksi Irakissa muistaakseni vuonna 2014. Silloin tapahtui iso silloisten al-Qaida-taistelijoiden pakeneminen. Vastaavasti Syyriassa pian sodan syttymisen jälkeen Syyrian hallinto laski paljon aika kovan luokan jihadisteja ulos vankiloistaan. Että kyllä tässä on olemassa perinteet sellaiseen toimintaan.

Parosen mukaan vankien vapauttaminen johtaisi siihen, että kovan luokan jihadistiryhmittymät saisivat riveihinsä lisää taisteluvoimaa. SDF varoitti mahdollisten sotilastoimien tarjoavan Isisille mahdollisuuden uuteen nousuun.

Terroristijärjestö Isis ehti valloittaa laajoja maa-alueita ja kylvää kauhua Irakissa ja Syyriassa, ennen kuin sen ”kalifaatti” saatiin kukistettua alkuvuodesta. Kuva on kaappaus järjestön vuonna 2015 verkossa julkaisemalta videolta.

Vaikka Isisin kalifaatti on kukistettu, sen taistelijoita on edelleen vapaalla jalalla, ylimpiä johtohahmoja myöten. Ja vaikka järjestöltä vietiin alueet, sen ideologia ei ole kuollut, mikä on nähty myös al-Holin leirillä esiintyvistä levottomuuksista.

– Tottakai tällainen jihadistiryhmittymä hyötyy aina laajemmista levottomuuksista, se on ihan selvä asia. Mutta vastaavasti kurdit yrittävät turvautua kaikkiin keinoihin, joilla saavat pidettyä Yhdysvallat liittolaisenaan. Isisin mahdolliseen uuteen nousuun vetoaminen on ihan luonnollista retoriikkaa tässä tilanteessa.

”Lahja Venäjälle, Iranille ja Isisille”

Yhdysvalloissa Trumpin päätöstä on ehditty jo kritisoimaan. Yhdysvaltain hallinnon entinen Isisin vastaisen taistelun erityislähettiläs Brett McGurk oli sitä mieltä, että kyseessä on uusi lahja Lähi-idän muille voimatekijöille.

– Tosiasia: Trump antoi tänä iltana yhden puhelun jälkeen lahjan Venäjälle, Iranille ja Isisille, McGurk kirjoitti.

Turkkilainen sotilasajoneuvo kuvattiin Syyriassa Tal Abyadin kaupungin lähellä syyskuussa.

Paronen pitää tämänsuuntaista kritiikkiä mielenkiintoisena.

– Jos voittajia tällaisessa tilanteessa katsotaan, niin kyllä tämä venäläistä ulkopolitiikkaa tuolla seutukunnalla hyödyttää aika paljon, samalla Iranin ulkopolitiikkaa tietysti. Liitettynä vielä vallitsevaan Irakin turbulenssiin, niin ollaan varsin mielenkiintoisessa kehityksessä monellakin tavalla, Paronen sanoo, viitaten Irakissa jo jonkin aikaa jatkuneisiin kiivaisiin mielenosoituksiin.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina, että Syyrian alueellista koskemattomuutta on suojeltava. Peskovin mukaan Venäjä tietää, että Turkki on asiassa samoilla linjoilla sen kanssa.

– Toivomme, että turkkilaiset kollegamme pysyvät tässä asemassa kaikissa tilanteissa, Peskov sanoi.

Hän lisäsi, että Moskovan näkökulmasta kaikkien Syyriassa ”laittomasti” olevien ulkomaisten sotajoukkojen on poistuttava maasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?