Trumpin Syyria-päätökselle täystyrmäys: ”Lahja Venäjälle, Iranille ja Isisille”

Yhdysvaltain entinen Isisin vastaisen taistelun erityislähettiläs syyttää presidentin päätöstä valheelliseksi, impulsiiviseksi ja vaaralliseksi.

7.10.2019 13:46

Yhdysvalloissa on jo ehditty reagoida presidentti Donald Trumpin hallinnon päätökseen antaa Turkille vapaat kädet Syyriassa, vaikka päätös tuli myöhään sunnuntai-iltana paikallista aikaa.

Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä Syyriassa olevan henkilöstönsä pois Turkin vastaiselta rajalta ja tekevänsä näin tietä Turkin hyökkäykselle Syyrian kurdeja vastaan. Samalla Yhdysvallat veti käytännössä tukensa kurdeilta, jotka taistelivat vuosia Yhdysvaltain rinnalla Isisiä vastaan.

Yhdysvaltain hallinnon entinen Isisin vastaisen taistelun erityislähettiläs Brett McGurk pitää päätöstä täsmälleen samanlaisena kuin Trumpin viimevuotista päätöstä vetää kaikki amerikkalaisjoukot Syyriasta. Silloinkin päätös syntyi yllättäen sen jälkeen, kun Trump oli puhunut puhelimessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Brett McGurk on Yhdysvaltain entinen erityislähettiläs, jonka tehtävä oli pitää yhteyttä Isisin vastaisen liittouman osapuoliin. Hän erosi viime vuonna protestina presidentti Donald Trumpin päätökselle vetäytyä Syyriasta. Vetäytyminen peruttiin myöhemmin.

– Tämä on toinen vastuuton päätös, joka on tehty ilman harkintaa tai neuvotteluja ja ulkomaisen johtajan kanssa käydyn puhelun jälkeen, McGurk kommentoi New York Timesille.

– Valkoisen talon lausunto ei vastaa faktoja. Jos päätös pitää, se on merkittävä riski henkilöstöllemme, ja se kiihdyttää Isisin uutta nousua.

McGurk sekä puolustusministeri James Mattis erosivat tehtävistään viime joulukuussa Trumpin vetäytymispäätöksen jälkeen. Trump perui vetäytymisen sittemmin suuren vastustuksen vuoksi.

Nyt kukaan ei näytä tietävän, mistä Yhdysvaltain Syyria-politiikan perinpohjainen myllertäminen sai uuden alun. McGurk toistaa näkemyksensä, että Trumpin täyskäännös on uusi lahja Lähi-idän muille voimatekijöille.

– Tosiasia: Trump antoi tänä iltana yhden puhelun jälkeen lahjan Venäjälle, Iranille ja Isisille, McGurk kirjoitti.

Nyt kurdit valmistautuvat Turkin hyökkäykseen, jonka on ilmoitettu suuntautuvan Eufrat-joen itäpuoliselle alueelle. YK varautuu humanitaarisen tilanteen heikkenemiseen.

Ilman Yhdysvaltain tukea kurdien uskotaan pyrkivän yhteistyöhön Bashar al-Assadin hallinnon kanssa, sillä se on Turkin toinen vihollinen Syyriassa.

Trumpin päätöksen taustalla uskotaan olevan halu toteuttaa vaalilupausta, jonka mukaan hän vetää Yhdysvallat pois ulkomaisista sodista.

Turkin presidentti Erdogan ja Trump tapasivat G20-maiden kokouksessa viime kesäkuussa Japanissa. Sunnuntaina miehet puhuivat puhelimessa ja pian Yhdysvallat ilmoitti täyskäännöksestä Syyria-politiikassaan.

McGurk: ymmärryksen puutetta

McGurk on osoittanut useita epäjohdonmukaisuuksia ja virheellisyyksiä Valkoisen talon lausunnossa. Siinä arvosteltiin sitä, että Ranska, Saksa ja muut Euroopan maat, joista Syyriassa vangitut Isis-taistelijat ovat lähtöisin, eivät ole suostuneet ottamaan vankeja vastaan. Lausunnon mukaan Yhdysvallat ei enää aio ”pitää heitä amerikkalaisten veronmaksajien kustannuksella”.

– Tämä osoittaa täydellistä ymmärryksen puutetta kaikesta maassa tapahtuneesta. ”Yhdysvalloilla” ei ole yhtäkään Isis-vankia. Vangit ovat kurdien SDF:llä, jonka Trump juuri tarjoili Turkille, McGurk kirjoitti.

Yhdysvaltain ilmoituksen mukaan Turkki ottaa nyt vastuun Isis-vangeista.

– Turkilla ei ole aikomusta, halua eikä kykyä käsitellä al-Holin leirin 60 000 vankia, jotka ulko- ja puolustusministeriön varoituksen mukaan ovat uudelleen nousevan Isisin ydin. Uskottelemalla muuta on kansallisella turvallisuudellamme pelaamista, McGurk latasi Twitterissä.

Kiista Pohjois-Syyrian tilanteesta on Isisin nujertamisen jälkeen kiteytynyt siihen, että Turkki vastustaa alueen kurdihallintoa ja pitää rajan pinnassa olevia kurdien YPG- ja SDF-joukkoja käytännössä terroristeina. Kiistaa on yritetty sovitella luomalla Turkin rajalle niin sanottu turvavyöhyke, mutta Turkki on kritisoinut kitkerästi sen toteuttamisen hitautta. Erdogan uhosi jo lauantaina, että Turkki aikoo aloittaa hyökkäyksen Syyriaan pikimmiten luodakseen vyöhykkeen itse.

Yhdysvaltalaiset ja turkkilaiset sotilaat partioivat yhdessä Syyrian rajalla syyskuussa.

Amerikkalaisjoukot ja turkkilaiset sotilaat ovat viime viikot partioineet yhdessä rajalla operaatiossa, jonka tarkoituksena on ollut rauhoitella Turkin huolia. Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen komentokeskus ilmoitti myös lauantaina sopineensa SDF-joukkojen kanssa pienestä edistysaskeleesta rajalla, mikä tarkoitti joidenkin puolustusrakenteiden purkamista Syyrian puolella.

– Oliko Trumpille edes kerrottu tästä suunnitelmasta? McGurk kysyi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?