Ulkoministeri: Turkki aikoo poistaa terroristit Syyriasta – Yhdysvaltain joukot aloittivat jo vetäytymisen

Kurdijoukot varoittivat aiemmin, että Turkin operaatio saattaa johtaa terroristijärjestö Isisin uuteen nousuun.

Syyrian kurdit osoittivat mieltään Turkin uhkaa vastaan sunnuntaina Ras al-Ainissa Yhdysvaltain johtaman koalition tukikohdan ulkopuolella.

7.10.2019 10:36

Turkki aikoo taata maansa selviytymisen ja turvallisuuden poistamalla terroristit Syyriasta, vannoo Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu Twitterissä. Cavusoglu tviittasi sen jälkeen kun Yhdysvallat oli ilmoittanut siirtävänsä sotilaansa pois rajalta Turkin Pohjois-Syyriaan suunnitteleman sotilasoperaation tieltä.

Turkki on toistuvasti uhannut aloittaa sotilasoperaation työntääkseen kurditaistelijat pois rajaltaan ja avatakseen paluureitin syyrialaisille pakolaisille. Turkki pitää kurdien YPG:tä terrorijärjestönä, mutta järjestö on tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa Isisin vastaisessa taistelussa.

YPG-joukot johtivat kurdeista ja arabeista koostuvia SDF-joukkoja, kun ne kukistivat Isisin ”kalifaatiin” Yhdysvaltain johtaman koalition tuella taannoin. Kurdijoukot varoittivat aiemmin, että Turkin operaatio voisi aiheuttaa Isisin uuden nousun.

AFP:n mukaan kurdijohtoiset SDF-joukot kertoivat maanantaina, että Yhdysvaltain joukot ovat jo aloittaneet vetäytymisensä Turkin rajan läheisyydessä sijaitsevilta alueilta. Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö vahvisti, että Yhdysvaltain joukot ovat vetäytyneet avainsijainneistaan Ras al-Ainin ja Tal Abyadin seuduilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?