Yhdysvallat antoi ”siunauksensa” Turkin operaatiolle Syyriassa – kurdit varoittivat Isisin uudesta noususta

Valkoisen talon julkaiseman lausunnon mukaan Yhdysvallat ei tue Turkin pitkään suunnittelemaa operaatiota tai osallistu siihen muutenkaan.

Yhdysvaltain joukkojen sotilaita sekä Turkin armeijan kalustoa kuvattuna Pohjois-Syyriassa syyskuun alkupuolella.

7.10.2019 10:08

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskustelivat sunnuntaina puhelimessa Turkin suunnitelmista perustaa ”turvavyöhyke” Eufrat-joen itäpuolelle Koillis-Syyriaan.

Valkoisen talon julkaiseman lausunnon mukaan Yhdysvaltain joukot eivät tue tai osallistu muutenkaan ”Turkin pitkään suunnittelemaan operaatioon Pohjois-Syyriassa”. Yhdysvaltojen Turkin operaatiolle antama ”siunaus” merkitsee muutosta Yhdysvaltain politiikassa, sillä se jättää käytännössä omilleen maan kurdiliittolaiset.

Yhdysvaltain presidentti keskusteli sunnuntaina puhelimessa turkkilaisen virkaveljensä kanssa. Arkistokuva.

Yhdysvaltojen mukaan Turkki on tästedes vastuussa myös alueella viimeisten kahden vuoden sisällä kiinni otetuista terroristijärjestö Isisin taistelijoista.

– Yhdysvaltain hallitus on painostanut Ranskaa, Saksaa sekä muita Euroopan valtioita, joista monet kiinni otetuista Isis-taistelijoista ovat tulleet, ottamaan heidät takaisin. Mutta ne eivät halua heitä, vaan kieltäytyvät. Yhdysvallat ei enää pidä heitä, sillä se voisi viedä vuosia ja maksaa paljon yhdysvaltalaiselle veronmaksajalle, Valkoisen talon lausunnossa perustellaan.

Puhelua edeltäneenä päivänä eli lauantaina Erdogan kertoi, että sotilaallinen tunkeutuminen Koillis-Syyriaan on tapahtumassa pian. Aiemmin hän syytti Yhdysvaltoja siitä, että se vaikeuttaa pyrkimyksiä perustaa turvavyöhyke yhdessä.

Nato-liittolaiset sopivat elokuussa vyöhykkeen perustamisesta Koillis-Syyriaan, Turkin rajan tuntumaan. Turkin näkemyksen mukaan Yhdysvallat on kuitenkin toiminut asiassa liian hitaasti.

Turkki haluaa asuttaa vyöhykkeelle kaksi miljoonaa syyrialaista

Reutersin mukaan Erdogan painotti seuraavana päivänä Trumpin kanssa käymässään keskustelussa turhautumistaan siihen, että Yhdysvaltain sotilas- ja turvallisuusviranomaiset ovat epäonnistuneet panemaan toimeen maiden välillä solmitun sopimuksen. Lisäksi Erdogan painotti jälleen ”turvavyöhykkeen” tarpeellisuutta siinä, että Syyrian kurdien YPG-joukkojen aiheuttama uhka saadaan eliminoitua.

Turkki pitää YPG-joukkoja terroristiorganisaationa. Yhdysvallat taas on tukenut YPG-joukkojen johtamia SDF-joukkoja, jotka olivat merkittävässä asemassa, kun Isisin ”kalifaattia” kukistettiin alueella aiemmin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on viime aikoina ilmaissut turhautumistaan Yhdysvaltojen viranomaisia kohtaan. Sunnuntaina hän sai Trumpilta kutsun Washingtoniin.

Turkki haluaa, että turvavyöhyke ”puhdistetaan” YPG-joukoista. Turkin mukaan ”turvavyöhykettä” tarvitaan myös siksi, että sen avulla saadaan luotua tarpelliset olosuhteet syyrialaisten pakolaisten paluulle kotimaahansa.

Turkki haluaa asuttaa vyöhykkeelle enimmillään kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista. Maassa on tällä hetkellä 3,6 miljoona Syyriasta sodan alta paennutta.

Turkin presidentinhallinnon mukaan presidentit sopivat tapaavansa toisensa Washingtonissa ensi kuussa.

AFP:n mukaan Syyrian kurdit varoittivat maanantaina, että Turkin sotilasoperaatio saattaa johtaa Isisin uuteen elpymiseen. SDF-joukkojen julkaiseman lausunnon mukaan operaatio kumoaisi kurdien vuosien ajan menestyksellä johtamien operaatioiden saavutuksia ja antaisi Isisin edelleen hengissä oleville johtajille mahdollisuuden tulla esiin piiloistaan.

SDF:n mukaan se ei myöskään ”epäröi hetkeäkään” puolustaa itseään Turkin toimilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?