Mullistava havainto: siat osaavat käyttää työkaluja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mullistava havainto: siat osaavat käyttää työkaluja

Naaraat olivat uroksia taitavampia.

Visyanpartasiat ovat erittäin uhanalaisia.­

7.10.2019 5:37 | Päivitetty 7.10.2019 5:43

Tutkijat ovat havainneet ensi kertaa sikojen osaavan hyödyntää työkaluja.

Pariisilaisessa eläintarhassa asuva visayanpartasikojen perhe käytti keppejä kaivamiseen ja pesän rakentamiseen. Havainnot on julkaistu tieteellisessä artikkelissa Mammalian Biology -lehdessä.

Yksi artikkelin julkaisijoista, Meredith Root-Bernstein, huomasi sattumalta eläintarhassa vieraillessaan Priscilla-nimisen visayanpartasian kaivavan maata keppi suussaan. Seuraavina vuosina hänen tutkimusryhmänsä muokkasi sikojen elinympäristöä havainnoidakseen, miten Priscilla ja muut siat suhtautuisivat erilaisiin työkaluihin.

Ensivierailulla siat eivät työkaluista juuri välittäneet, mutta vuonna 2016 Priscilla ja sen naarasjälkeläinen käyttivät keppejä maata kaivaessaan ja pesää rakentaessaan. Myös Priscillan elämänkumppani Billy kaivoi kepin kanssa, mutta sen yritykset olivat naaraisiin verrattuna ”kömpelöitä”, tutkijat kirjoittivat.

Myös vuoden 2017 kokeessa Priscilla osoittautui näppäräksi ja kaivoi kepillä jopa seitsemän kertaa.

Tutkijoiden mukaan siat eivät kuitenkaan kaivaneet kepin avulla yhtä tehokkaasti kuin sorkillaan ja kärsällään. Heille ei selvinnyt, miksi siat käyttivät apuvälineitä.

Uhanalainen laji

Joidenkin kädellisten eläinten kuten orankien ja simpanssien on pitkään tiedetty osaavan käyttää työkaluja, mutta sikojen ei koskaan aikaisemmin.

– Saatamme kuvitella, että vain ihmiset manipuloivat ympäristöä vaikuttaakseen omaan elämäänsä, mutta muutkin lajit tekevät sitä eri tavoin, Root-Bernstein sanoi CNN:lle.

Luonnossa vain Visayan saarella Filippiineillä elävä visayanpartasika on erittäin uhanalainen laji. Visayanpartasiat elävät perheissä, ja luultavasti Priscillan perheen jäsenet oppivat työkalujen käytön toisiltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?