Hämmentääkö Trumpin Ukraina-keitos? Näiden kahdeksan miehen epäillään tietävän, mitä todella tapahtui

Julkaistu:

Trumpin virkarikostutkinnassa on esitetty haasteita ja haluttu selvityksiä useilta hallinnon jäseniltä ja ulkopuolisilta.
Presidentti Donald Trump ei ole yksin Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen virkarikostutkinnan kohteena.

Vaikka mahdollinen virkasyyte nostettaneen aikanaan vain häntä vastaan, useat hänen lähimmät alaisensa ovat kietoutuneet eri tavoin Ukraina-skandaaliin.

Trumpin epäillään yrittäneen vaikuttaa ensi vuoden presidentinvaalien asetelmiin pyytämällä Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyilta apua poliittisen vastustajansa Joe Bidenin tutkimisessa. Trumpin epäillään jopa kiristäneen Ukrainaa jo myönnetyn sotilasavun panttaamisella.


Tähän vyyhteen on liitetty myös muuta maan ylintä johtoa sekä joitakuita hallinnon ulkopuolisia henkilöitä.

Rudy Giuliani

Tutkinnan ensimmäinen pääkohde on Trumpin henkilökohtainen asianajaja, New Yorkin ex-pormestari. Kun Trump pyysi Zelenskyilta ”palvelusta”, hän pyysi tätä olemaan yhteydessä Giulianiin. Giuliani tapasikin Zelenskyin avustajan Andrey Yermakin Madridissa elokuussa.

Giuliani on kertonut mediassa avoimesti puuhistaan ja sanonut niillä olleen presidentin hyväksynnän. Giuliani on esittellyt ulkoministeriön virkamiehiltä saamiaan viestejä ja kytkenyt näin hallinnon mukaan jupakkaan.


Virkamiehet ovat mitä ilmeisimmin olleet epätietoisia Giulianin kaikista puuhista ja yrittäneet selvittää niitä, eli Giulianin epäillään osittain toimineen hallinnon ohi.

Edustajainhuoneen demokraatit ovat jo esittäneet Giulianille haasteen luovuttaa kaikki asiakirjat Ukraina-keskusteluihinsa liittyen. Toistaiseksi ei tiedetä, totteleeko hän.

Hänen ei uskota voivan vedota asianajajan ja asiakkaan luottamussuhteeseen, koska hän on puhunut asioista jo julkisesti.

William Barr

Trump pyysi Zelenskyia auttamaan myös oikeusministeri Barria Biden-tutkinnassa. Oikeusministeriön mukaan Barr ei ollut tietoinen pyynnöstä ennen kuin vasta viikkoja myöhemmin eikä ollut keskustellut siitä presidentin kanssa.

Barr mainitaan tiedusteluhallinnon ilmiantoraportissa, joka käynnisti Ukraina-tutkinnan. Epäilyjä herättää se, miksi Barr ei jäävännyt itseään ilmiantoraportin käsittelystä. Demokraatit haluavat hänet kuultavaksi kongressiin.


Barrin muut puuhat ovat herättäneet huomiota. Hän on keskustellut ainakin Britannian, Italian ja Australian tiedusteluviranomaisten kanssa tiedoista, jotka johtivat Venäjän vaalivaikuttamistutkinnan käynnistämiseen Yhdysvalloissa vuonna 2016.

Trump on julkisesti syyttänyt tutkinnan käynnistyneen perusteetta, ja Barr on itse todennut että Yhdysvaltain viranomaiset saattoivat syyllistyä Trumpin vaalikampanjan vakoiluun.

Kyseessä uskotaan olevan Trumpin yritys todistaa Venäjä-tutkinta laittomaksi ajojahdiksi ja käyttää sitä aseena seuraavissa vaaleissa demokraatteja vastaan. Oikeusministeriön mukaan kyseessä on oikeutettu tutkinta. Demokraatit epäilevät Barrin toimivan Trumpin, ei oikeuslaitoksen hyväksi.

Mike Pence

Trump esti suunnitelmat varapresidentti Pencen osallistumisesta Zelenskyin virkaanastujaisiin. Tämän on epäilty olleen painostuskeino Ukrainaa kohtaan. Ei korkean tason tapaamista, ennen kuin Ukraina käynnistää Biden-tutkinnan.

Myöhemmin kun Trump perui Puolan-matkansa hurrikaaniseurannan takia, Pence matkusti tilalle ja tapasi Puolassa myös Ze­lenskyin. Pence kertoi heidän keskustelleen korruptiosta mutta väisti kysymyksen, oliko Biden noussut esiin. Pencen avustajien mukaan ei ollut, mutta Pencen sanotaan tienneen Trumpin pyynnöstä tutkia Bidenia.


Penceltä halutaan vastausta kysymykseen, osallistuiko hän Ukrainan kanssa käytyihin Biden-keskusteluihin. Trump on itse kehottanut kysymään sitä Penceltä. Varapresidentin haastaminen kuultavaksi kongressiin tuskin tulee kyseeseen, mutta tiedot voivat käydä ilmi Valkoisen talon kirjeenvaihdosta.

Oikeusministeriö on kehottanut Valkoista taloa säilyttämään kaikki Ukraina-kommunikaatiosta säilyneet asiakirjat.

Mike Pompeo

Ulkoministeri kuunteli Trumpin Ukraina-puhelua, mikä kävi ilmi vasta tällä viikolla. Pompeo vastusti alun perin Ukraina-puhelun muistiinpanojen julkaisua perustellen, että niissä ei ole lisätodisteita ilmiantajaraportin sisällölle.

Giuliani on kertonut antaneensa henkilökohtaisesti Pompeolle Ukrainaa koskevan asiakirjanipun ja saaneensa Pompeolta lupauksen, että niitä tutkitaan. Demokraattien mukaan asiakirjat ovat nippu lehtileikkeitä ja perusteettomia salaliittoteorioita. Ne eivät tiettävästi johtaneet ulkoministeriössä mihinkään.


Ulkoministeriön virkamiesten on kerrottu pyrkineen selvittämään Rudy Giulianin kontakteja Ukrainaan ja olleen tämän kanssa yhteydessä, minkä vuoksi edustajainhuoneen komiteat haluavat kuulla alustavasti ainakin viittä virkamiestä Giulianin tekemisistä.

Tiistaina Pompeo syytti demokraatteja ansioituneiden virkamiesten ”kiusaamisesta ja pelottelusta”. Demokraatit ovat vaatineet myös Pompeolta kaikkia Ukrainaan liittyviä asiakirjoja.

Kurt Volker

Ensimmäinen todistaja Ukraina-jupakassa oli torstaina edustajainhuoneen valiokuntien edessä kuultu Yhdysvaltain entinen Ukraina-edustaja. Volker erosi tehtävästä viikko sitten heti kun hänet oli haastettu kuultavaksi.

Volkerin esittämien todisteiden mukaan ulkoministeriön virkamiehet eivät uskoneet, että Trump tapaisi Zelenskyia ennen kuin Ukraina olisi käynnistänyt Biden-tutkinnan ja kertoisi siitä julkisesti.


– Valkoisesta talosta kuultua -- oletan, että kun presidentti Z vakuuttaa Trumpin, että hän tutkii ja selvittää perinpohjin mitä 2016 tapahtui, me lyömme lukkoon päivämäärän Washingtonin-vierailulle, Volker oli tekstannut Zelenskyin avustajalle Andrey Yermakille.

Volker kertoi joutuneensa neuvomaan ukrainalaisia, miten Trumpin pyyntöön pitäisi suhtautua. Biden-tutkintaa ei käynnistetty. Volker kertoi myös ihmetelleensä yhdessä muiden ulkoministeriön virkamiesten kanssa, miksi sotilasapua Ukrainalle ei ollut maksettu.

Kongressin demokraatit pitävät Volkerin todistusta osoituksena Trumpin painostusyrityksistä. Republikaanit kiistävät tämän.

Mick Mulvaney

Trumpin henkilöstöpäällikkö Mick Mulvaney oli henkilö, joka presidentin käskystä pysäytti Ukrainan sotilasavun maksatuksen. Tätä ei alun perin millään lailla perusteltu, mikä aiheutti suurta ihmetystä puolustusministeriöissä ja kansallisessa turvallisuusneuvostossa.

Perusteluiksi viivytykselle kerrottiin myöhemmin se, että Ukrainalta haluttiin määrätietoisempaa korruption vastaista taistelua, ja Yhdysvallat halusi myös eurooppalaisilta kumppaneilta lisäpanostusta Ukrainaan.


Mulvaney ei ole vastannut selvityspyyntöihin. Ukrainan sotilasapu vapautettiin lopulta maksuun syyskuun puolivälissä.

Lev Parnas ja Igor Fruman

Jupakkaan on kytketty myös kaksi ukrainalaistaustaista liikemiestä, jotka asuvat Floridassa. Kongressin valiokunnat ovat haastaneet Lev Parnasin ja Igor Frumanin luovuttamaan asiakirjoja yhteydenpidostaan Rudy Giulianin kanssa. Miehet mainitaan Ukraina-ilmiantoraportissa, tosin ei nimillään. Heidän sanotaan toimineen yhteyshenkilöinä, kun Giuliani otti kontakteja Zelenskyin lähipiiriin.

Parnas ja Fruman ovat kumpikin olleet kovissa veloissa bisnestensä takia. Muutama vuosi sitten heistä tuli merkittäviä republikaanipuolueen rahalahjoittajia ja he ovat vierailleet Valkoisessa talossa ja Trumpin Mar-a-Lagon kartanossa Floridassa.

Parnas väitti Miami Herald -lehdelle, että Ukrainalla olisi tietoa Bidenin väärinkäytöksistä, ja hän sanoi halunneensa välittää tiedot Yhdysvaltain hallinnolle Giulianin kautta. Todisteita Parnasin väitteille ei ole esitetty.

Lähteet: CNN, Washington Post, New York Times, The Times, The Hill, Miami Herald