Niinistö ei ole ainoa Trumpin ”jekkujen” kohteeksi joutunut maailman johtaja – katso videokoosteet ”hilseen pyyhkimisestä” ja kättelykohuista

Julkaistu:

Trump väitti pyyhkivänsä hilsettä Ranskan presidentin olkapäiltä, Japanin pääministeriä hän kätteli tuskastuttavan pitkään ja Saksan liittokansleria hän ei suostunut kättelemään lainkaan.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole ainoa maailman johtaja, joka on joutunut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin erikoisten eleiden ja tempausten kohteeksi.

Viime päivinä maailman mediassa on levitetty hanakasti videota, jossa Trump taputtaa Niinistöä polvelle Valkoisessa talossa ja Niinistö näyttää torjuvan eleen spontaanilla kädenliikkeellään hieman hämmästyneen oloisena.


Trumpin mittakaavassa polvelle läimäyttäminen ei ole kuitenkaan edes mitenkään erityisen poikkeuksellinen ele, vaan Valkoisen talon isäntä vaikuttaa suorastaan erikoistuneen tavanomaisten käytöstapojen rajojen rikkomiseen.Esimerkiksi huhtikuussa 2018 Trump otti Valkoisessa talossa vastaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja ryhtyi yhtäkkiä poistamaan väitettyä hilsettä tämän olkapäältä. Trump oli sitä ennen ylistänyt vuolaasti Marconia, mutta yllättäen hän oli löytävinään tämän ulkoisesta olemuksesta jotain huomautettavaa.

Kesken puheenvuoroaan Trump kääntyi Macronin puoleen ja pyyhkäisi sormellaan Macronin olkapäätä.

– Otan vähän hilsettä tuosta pois. Meidän pitää tehdä hänestä täydellinen. Hänhän on täydellinen. On todella mahtavaa olla kanssasi, ja olet erityinen ystävä, Trump jatkoi selostustaan toimittajien edessä.

Macron oli selvästi varautunut johonkin vastaavaan, sillä hän onnistui pitämään pitkään pokkansa ja olemaan kääntämättä katsettaan Trumpin sormen suuntaan. Kyseessähän on periaatteessa vanha lasten keskinäinen uunotuskikka: väitetään, että toisen rintapielillä tai olkapäällä on jotain, saadaan toinen painamaan katseensa alas ja sen jälkeen toinen voidaan nolata vaikkapa pyyhkäisemällä tätä nenästä. Näin pitkälle Trump ei sentään mennyt, vaan esitti Macronin hilseestä huolehtivaa herrasmiestä loppuun asti.Maaliskuussa 2017 Trump otti puolestaan Valkoisessa talossa vastaan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, jota hän kieltäytyi kättelemästä kuvaajien edessä.

Trump istui ikään kuin muina miehinä Valkoisen talon takan edustalla olevilla tuoleilla eikä tehnyt elettäkään puristaakseen Merkelin kättä. Jossain vaiheessa kuvaajat alkavat yllyttää heitä kädenpuristukseen, mutta Trump ei reagoi vieläkään. Kaiken huipuksi Merkel itsekin kuiskaa Trumpille, että kuvaajat vaikuttavat haluavan kättelyä, mutta vielä tästäkään huolimatta Trump ei kättele Merkeliä.Helmikuussa 2017 Japanin pääministeri Shinzo Abe vieraili Valkoisessa talossa, ja tuolloin huomiota herätti Trumpin poikkeuksellisen pitkä kättely Aben kanssa kameroiden edessä.

Kättely kesti ja kesti eikä Trump näyttänyt yksinkertaisesti päästävän Aben kättä irti, vaan veti tätä välillä itseensä päin ja taputteli tämän kättä. Kun Abe vihdoin vapautui kättelystä, hänen kasvoillaan oli paljonpuhuva ilme ja hän pyöritteli silmiään.

Valkoisen talon lehdistöedustajan mukaan Trump oli kehaissut jälkeenpäin, että Abella on vahvat kädet.Kesäkuussa 2019 Trump ja Abe ikuistettin jälleen erikoiseen kättelytilanteeseen. Miehet tapasivat Osakan G20-kokouksessa, jossa Abe yritti saada Trumpin katsomaan itseensä ja kättelemään kameroiden edessä.

Trump katseli kuitenkin pitkään poispäin ikään kuin hänelle ei olisi tullut mieleenkään, että heidän oletetaan kättelevän. Lopulta Trump kätteli kuitenkin Abea, mutta vasta sen jälkeen, kun tämä oli herätellyt häntä siihen pienellä kädenliikkeellään ja sanallisesti.Trumpin erilaisista kättelytempuista kulkee internetissä lukuisia koostevideoita, joihin on koottu parhaita – tai pahimpia – paloja erilaisista vatkaamisista, vetämisistä, puristeluista ja taputteluista.

Viime aikoina on näyttänyt myös siltä, että maailman johtajat osaavat jo varautua Trumpin kättelytemppuihin. Myös näistä onnistuneista Trumpin kättelytemppujen taltuttamisista on videoilla esimerkkejä.Vaikuttaa myös siltä, että Trumpin vaimo Melania Trump on kyllästynyt miehensä käsitemppuihin. Melaniasta on olemassa useita videopätkiä, joissa hän näyttää joko tahallaan jättävän miehensä käden huomioimatta tai ravistavan tämän käden irti omastaan. Internetissä kiertää myös useita koostevideoita näistä Trumpin pariskunnan erikoisista ”käsitaisteluista”.