Hongkongissa mielenosoittajat uhmasivat kasvot peittävien naamioiden käyttökieltoa

rac

Julkaistu:

"Tämä on vedenjakaja. Tämä on Rubicon".
Kasvot peittävien naamioiden käyttökielto suututti Hongkongissa mielenosoittajat, jotka olivat jo aiemmin sanoneet uhmaavansa kieltoa. Käyttökielto astui voimaan perjantai-iltana Suomen aikaa.

Kiellon rikkomisesta voidaan langettaa 25 000 Hongkongin dollarin (2 900 euron) sakot tai vuoden vankeusrangaistus.

Hallintojohtaja Carrie Lam sanoi, että kiellolla autetaan poliisia valvomaan järjestystä ja hillitään naamioituneiden mielenosoittajien ja mellakoitsijoiden riehuntaa. Kiellosta ilmoitettiin perjantaiaamuna Suomen aikaa, ja heti sen jälkeen protesteja puhkesi eri puolilla Hongkongia. Mielenosoittajat sulkivat teitä ja jotkut repivät Kiinalle myönteisiä julisteita.

Poliisi käytti kyynelkaasua monilla alueilla hajottaakseen mielenosoittajien joukot, jotka olivat tärvelleet muun muassa metroasemia.

Koko metroliikenne keskeytettiin.

Hongkongin metroyhtiön mukaan 83:lle sen 91 asemasta on tehty ilkivaltaa viime kuukausien aikana. Mielenosoittajat ovat ottaneet metroyhtiön kohteekseen sen jälkeen, kun se alkoi sulkea asemia suurten mielenosoitusten edellä.

Vuoden 1967 mellakat ja iskut lain taustalla

Kiina sanoi perjantaina tukevansa naamioiden käyttökieltoa.

– Nykyinen kaaos Hongkongissa ei voi jatkua loputtomiin, sanoi Hongkongin ja Macaon asioiden viraston tiedottaja Yang Guang lausunnossa.

Naamiokiellon mahdollistavaa lakia käytettiin vuonna 1967, kun Hongkongia ravistelivat mellakat ja vasemmistolaisen ääriliikkeen pommi- ja murha-aalto, jonka aikana kuoli yli 50 ihmistä. Silloinen brittihallinto antoi poliisille laajemmat valtuudet ottaa ihmisiä kiinni ja otti käyttöön lehdistön sensuurin.

Hallinnon kannattajat ovat vaatineet poikkeustoimien käyttöönottoa, koska niitä tarvitaan heidän mukaansa kovan linjan mielenosoittajien hillitsemiseksi. Vastustajat taas katsovat, että näin laajojen poikkeustoimien käyttöönotto olisi lopun alku Hongkongin oikeusvaltiolle ja oikeusjärjestelmän riippumattomuudelle.

– Tämä on vedenjakaja. Tämä on Rubicon. Pelkään, että tämä olisi vain alkua. Seuraavaksi lain nimissä voi tulla vielä ankarampia kieltoja, sanoi demokratiamielinen kansanedustaja Claudia Mo.