Niinistön ja Trumpin polviepisodista tehtiin Venäjällä retromeemi – kädenliike tuo mieleen legendaarisen raittiusjulisteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Niinistön ja Trumpin polviepisodista tehtiin Venäjällä retromeemi – kädenliike tuo mieleen legendaarisen raittiusjulisteen

Presidentti Sauli Niinistön kädenliike toi venäläisille mieleen legendaarisen neuvostoaikaisen raittiusjulisteen, jossa mies torjuu votkapikarin kädellään.

Julkaistu: 4.10.2019 16:06

Venäläinen etikettiasiantuntija arvioi, että Donald Trump yritti manipuloida Sauli Niinistöä rikkomalla tämän henkilökohtaisen tilan koskemattomuuden.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailu Yhdysvalloissa on päässyt otsikoihin myös Venäjällä, jossa Valkoisen talon polviepisodi näyttää puhuttavan ihmisiä yhä edelleen sekä perinteisessä mediassa että sosiaalisessa mediassa.

Venäläismedia on jakanut esimerkiksi lyhyitä, hidastettuja videopätkiä, joissa Donald Trump läimäyttää yllättäen Niinistöä polvelle ja Niinistö näyttää puolestaan torjuvan eleen spontaanin nopealla kädenliikkeellään.

– Suomen presidentti ei arvostanut Trumpin kättä polvellaan, otsikoi esimerkiksi Venäjän valtiollinen RT-kanava.

RT oli tehnyt Niinistön ja Trumpin polviepisodista myös oman meeminsä, jossa Niinistön kädenliike korostuu.

Videopätkän aloituskuvaa on käsitelty kaiken lisäksi niin, että Valkoisen talon interiööri on häivytetty pois ja beigelle taustalle on lisätty punaisilla kirjaimilla Niinistön olkapään kohdalle venäjänkielinen sana ”NET” eli suomeksi ”EI”.

Venäläisille katsojille Niinistön meemikuva tuo välittömästi mieleen legendaarisen neuvostoaikaisen raittiusjulisteen, jossa mies torjuu hänelle tarjotun votkapikarin hyvin samantyyppisellä kädenliikkeellä. RT:n Niinistö-meemi jäljittelee neuvostojulistetta myös värimaailmaltaan.

Kaikki Neuvostoliitossa eläneet muistavat tämän julisteen, jolla kansaa yritettiin kasvattaa raittiuteen. Juliste on tuttu myös nuoremmille venäläisille, sillä vanhoja legendaarisia propagandajulisteita kierrätetään nykyisin Venäjällä nostalgiahengessä tai niiden kuvakielen pohjalta laaditaan esimerkiksi uusia mainosjulisteita.

Pietarin niin sanotun trollitehtaan yhteydessä toimiva uutistoimisto Fan on puolestaan haastatellut käytösetiketin ja protokollan asiantuntijaa Albina Holgovaa, jonka mukaan Yhdysvaltain presidentti näyttää rikkovan kansainvälisen kanssakäymisen etiikkaa tahallaan.

Holgovan mukaan Trump yrittää käytöksellään näyttää, että hän on tilanteessa isäntä.

Trumpin ele tapahtui sen jälkeen, kun IS:n toimittaja Mikko Marttinen oli kysynyt häneltä, mitä Yhdysvallat voisi kenties oppia maailman onnellisimmaksi maaksi julistetulta Suomelta.

– Donald Trump on tunnettu siitä, että hän yrittää usein rikkoa toisen ihmisen henkilökohtaisen tilan. Hän tykkää koskettaa ja taputella, Holgova kuvaili haastattelussa.

– Ulkoapäin syntyy mielikuva, että se on jonkinlaista manipulointia. Sen näyttämistä, että hän on päähenkilö, tärkein ja hänellä on pallo hallussaan.

Holgovan mukaan Trump käyttää usein hyväkseen tilannetta, jossa hän voi yllättää toisen jollain eleellään.

– Hän asettaa itsensä muiden yläpuolelle ja hänen mielestään hänellä on oikeus koskettaa. Se on manipulointia. Se on niin töykeää ja sopimatonta, että Trump sallii sen itselleen. Ja kaikesta päätellen Trump voi todellakin sallia sen itselleen, sillä toistaiseksi kukaan ei ole voinut häntä tyrmätä.