Suomi luovuttaa Yhdysvalloille intiaanikansojen jäänteitä – tällaisista hautalöydöistä on kyse ja näin ne päätyivät Suomeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomi luovuttaa Yhdysvalloille intiaanikansojen jäänteitä – tällaisista hautalöydöistä on kyse ja näin ne päätyivät Suomeen

Suomi luovuttaa Yhdysvalloille arviolta 1200-luvulla haudattujen pueblo-intiaanien luurankoja, muumioita, pääkalloja ja hampaita. Alkuperäiskansojen edustajat haluavat jäänteet takaisin alkuperäisille leposijoilleen.

4.10.2019 11:28

Kansallismuseo tiedotti keskiviikkona, että Suomi luovuttaa Yhdysvaltain alkuperäiskansoille kansallismuseon Mesa Verde -kokoelman ihmisperäiset aineistot noin kahdenkymmenen pueblo-intiaanin haudasta. Asia tuli esille myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa.

Suomen kansallismuseon etnografisiin kokoelmiin kuuluvan kokoelman on kerännyt ruotsalainen geologi Gustaf Nordenkiöld, joka sai keväällä 1891 kuulla Yhdysvalloissa, Denverin Coloradossa Mesa Verde -pöytävuoren kanjonissa sijaitsevista raunioasumuksista.­

Suomen Yhdysvaltoihin luovuttamat ihmisperäiset aineistot, luurangot, muumiot, pääkallot ja hampaat, ovat olleet varastoituna Suomessa runsaat sata vuotta. Eettisistä syistä arviolta 1200-luvulla eläneiden vainajien jäänteitä ei ole esitelty näyttelyissä, vaan ne on pidetty tallessa Museoviraston keskusvarastossa, Kansallismuseosta kerrotaan.

– Maailmalla joissakin museoissa on kutistettuja ihmispäitä, mutta ei meillä todellakaan, Kansallismuseon yli-intendentti Heli Lahdentausta huomauttaa.

Luovutettavaan aineistoon kuuluu myös vainajien mukana haudattuja esineitä, kuten savikauhoja, -mukeja ja -ruukkuja. Haudoista löytyneitä esineitä on esitelty aikanaan Tennispalatsissa toimineessa Kulttuurien museossa Kaukaa haettua -näyttelyssä.

Tänä päivänä kulttuuriperintöaineistojen vientiä pois alkuperämaasta säätelevät kansainväliset sopimukset. 1890-luvulla sopimuksia ei ollut laadittu ja aineistoja kuljetettiin maista toisiin.­

Ruotsalainen geologi Gustaf Nordenskjöld keräsi Mesa Verde -kokoelman keväällä 1891 Yhdysvalloissa, Denverin Coloradossa. Suomalainen lääkäri ja keräilijä Herman Frithiof Antell osti kokoelman Nordenskjöldiltä ja testamenttasi sen Suomen valtiolle.

Muutama vuosi sitten tehdyssä osteologisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että merkittävässä kokoelmassa oli yhteensä noin 22 pueblo-intiaanin jäänteet. Vainajista suurin osa on ollut miehiä. Tarkempaa tietoa vainajien taustoista ei ole saatu, koska aineistosta ei ole tehty DNA-tutkimuksia.

– Alkuperäiskansat eivät halua, että tällaisia kajoavia tutkimuksia tehdään. Osteologinen analyysi on pehmeämpi keino. Sillä perusteella on saatu selville esimerkiksi, mitä tauteja vainajilla oli tai oliko heillä luuston epämuodostumia, Lahdentausta kertoo.

Suomalainen lääkäri ja keräilijä Herman Frithiof Antell osti kokoelman Nordenskjöldiltä ja testamenttasi sen muiden kokoelmiensa mukana Suomen valtiolle.­

Tutkimuksen jälkeen aineistoa on säilytetty Helsingissä Museoviraston arkeologisten kokoelmien yhteydessä.

Suomi sai jäänteiden luovuttamisesta yksityisen pyynnön alkuperäiskansoilta kaksi vuotta sitten. Viime viikolla Yhdysvaltain suurlähetystö esitti asiasta virallisen pyynnön Suomen ulkoministeriölle. Sen jälkeen asia eteni nopeasti. Tiistaina maiden presidentit löivät luovutuksesta kättä päälle.

Jäämistöt ovat erityisen merkityksellisiä Pohjois-Amerikan intiaanikansojen jälkeläisille.­

Lahdentaustan mukaan hautojen jäämistö luovutetaan Amerikan alkuperäiskansojen edustajille.

– Oletan, että alkuperäiskansat haluavat ne haudattavaksi. Heidän maailmankuvansa mukaan ne ovat olleet välitilassa, eivätkä ole päässeet haudan lepoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?