CNN: Trump puhui Bidenistä Kiinan presidentin kanssa jo kesäkuussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Trump puhui Bidenistä Kiinan presidentin kanssa jo kesäkuussa

Trump on kiistänyt pyytäneensä Kiinaa avaamaan tutkinnan Bideneistä. Hän kuitenkin pitää mahdollisena, että saattaisi tällaisen pyynnön esittää.

Trump laukoo Joe Bidenistä kovia syytöksiä, joiden tueksi ei ole esitetty mitään todisteita.­

4.10.2019 11:18

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nosti esille demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivien Joe Bidenin ja Elizabeth Warrenin poliittiset mahdollisuudet puhelinkeskustelussaan Kiinan presidentin Xi Jingpingin kanssa viime kesäkuussa, CNN uutisoi kahteen nimettömän lähteen pohjalta. Senaattori Warren oli tuolloin alkanut nousemaan mielipidemittauksissa ja varapresidenttinä Barack Obaman aikaan toiminut Biden oli ennakkosuosikki.

Samassa puhelinkeskustelussa Trump sanoi olevansa vaiti Hongkongin mielenosoituksista, kun kauppaneuvottelut etenivät. Puhelinkeskustelu taltioitiin samaan huipputurvattuun elektroniseen järjestelmään, jonne tallennettiin Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelusta tehdyt muistiinpanot. Kyseinen heinäkuinen puhelu käynnisti virkasyytemenettelyn Trumpia vastaan.

Trump sanoi torstaina, ettei ollut vielä pyytänyt Kiinan presidenttiä käynnistämään tutkintaa Bidenistä ja tämän Hunter-pojasta. Trump oli pyytänyt tätä Zelenskyiltä.

– En, mutta meidän on ehdottomasti alettava miettiä sitä, presidentti vastasi.

Trump on kiistänyt, että puhelussa Ukrainan presidentin kanssa olisi ollut mitään väärää.­

Trump myös kannusti Kiinaa aloittamaan tutkinnan Bideneistä, kun häneltä kysyttiin, mitä hän oli tarkalleen ottaen halunnut Zelenskyin tekevän kohutun puhelun jälkeen.

– No, jos he olisivat rehellisiä siitä, he aloittaisivat laajan tutkinnan Bideneistä. Ja yhtä lailla Kiinan tulisi aloittaa tutkinta Bideneistä, koska se, mitä tapahtui Kiinassa on aivan yhtä paha kuin mitä tapahtui Ukrainan kanssa, Trump sanoi.

– Suosittelisin heitä aloittamaan tutkinnan Bideneistä, koska kenelläkään ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö he olisi kieroja, Trump jatkoi.

Trump on syyttänyt Hunter Bideniä siitä, että tämä olisi saanut Kiinalta 1,5 miljardia dollaria, jotta hän vaikuttaisi varapresidenttinä tuolloin toimineeseen isäänsä ja järjestäisi Kiinalle edullisia kauppasopimuksia Yhdysvaltojen kanssa. Trumpin syytökset ovat kuitenkin varsin epävakaalla pohjalla.

Joe ja Hunter Biden ovat joutuneet Trumpin tähtäimeen.­

New York Timesin mukaan Trump vaikuttaa viittaavan Shanghaissa toimivaan pääomayhtiöön BHR Equity Investment Fund Management Co. -yritykseen. Kyseinen yritys pyrki vuonna 2014 keräämään 1,5 miljardia dollaria sijoitettavaksi yrityksiin, joista monet ovat Kiinan valtion omistamia.

Hunter Biden on istunut yrityksen hallituksessa 2013 lopusta lähtien. Lokakuussa 2017, kun hänen isänsä ei ollut enää varapresidenttinä, hän osti 10 prosenttia yrityksestä, mikä vastasi noin 420 000 dollaria.

Nuoremman Bidenin asianajajan George Mesiresin mukaan Biden ei saanut palkkaa työstään yrityksen hallituksessa eikä hän ole hyötynyt siitä sen jälkeen, kun ryhtyi osaomistajaksi. Hän myöskään kiisti minkäänlaisen eturistiriidan.

– Hunter on toistuvasti ollut selkeä tässä asiassa. Hunter ei ole keskustellut eikä keskustele nytkään liiketoimistaan isänsä kanssa.

Ainoa tunnettu yhteys Joe Bidenin ja BHR:n välillä tapahtui joulukuussa 2013. Tuolloin virallisella matkalla Kiinassa ollut Biden tapasi ja kätteli poikansa liikekumppania Jonathan Litä amerikkalaisdelegaation käyttämän hotellin aulassa.

Joe ja Hunter Biden Pekingissä 2013.­

New Yorkerin mukaan Biden usein kutsui yhden lapsenlapsistaan mukaan matkalle ja sillä kertaa hän oli päätynyt Hunter Bidenin tytön. Hunter Biden sanoi haluavansa tulla mukaan matkalle.

BHR:n edustajan mukaan Hunter järjesti Lin ja isänsä kättelytuokion. Tämän jälkeen Hunter ja Li tapasivat. Joe Bidenin avustajat olivat huolissaan siitä, miltä tilanne näytti. Hunter Biden kuitenkin ihmettelee, miksi tapaaminen aiheuttaisi mitään huolta.

– Miten menisin Pekingiin, maailman toiselle puolen, enkä menisi heidän kanssaan kahville.

Joe Biden Finnegan-lapsenlapsensa ja Hunter-poikansa kanssa Pekingissä joulukuussa 2013.­

Reutersin mukaan jotkut republikaanit kritisoivat Joe Bideniä siitä, että tämä oli varapresidentin lentokoneella vienyt poikansa Kiinaan, jossa Hunterilla oli liiketoimia.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan esitetty mitään todisteita siitä, että Bidenit olisivat Kiinassa tai Ukrainassa syyllistyneet väärinkäytöksiin.

CNN:n mukaan kiinalaisviranomaiset eivät innostuneet Trumpin kommenteista, joissa Kiina vedettiin mukaan Yhdysvalloissa vellovaan skandaaliin.

– Tämä on aika kaoottista, eräs diplomaatti kuvaili tilannetta.

– Emme halua päätyä keskelle Yhdysvaltojen (sisä)politiikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?