Kommentti: Huutoa, valehtelua, salaliittoteorioita – keskiviikko oli taas hyvä päivä Trumpille

Julkaistu:

Kommentti
Paitsi että presidentti pääsi lehdistötilaisuudessa suodattamatta valehtelemaan hän keksi myös uuden salaliittoteorian, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lehdistötilaisuus Sauli Niinistön kanssa ei olisi voinut tulla pahemmalla hetkellä – Niinistön kannalta.

Niinistö näytti jäävän Trumpin Ukraina-skandaalin kiihkeänä keskiviikkona täysin jyrän alle. Ainakin hän joutui keskelle tilannetta, josta olisi varmasti mieluummin ollut sivussa. Trumpin ”sivullisiksi uhreiksi” on aiemminkin joutunut valtionpäämiehiä, mutta tuskin koskaan meno on ollut tällaista.

Niinistö joutui osalliseksi episodeihin, jollaisia hän visusti kaihtaa. Hän ei todellakaan halua olla polvelletaputtelu-meemien kohteena tai tulla muistetuksi ilmeistään Trumpin rinnalla. Saati kuunnella vieressä, kuinka neuvottelukumppani käyttää häntä keinona väistää toimittajien kysymyksiä.


Jos jotain positiivista pitää hakea, niin myötätuntoa Niinistö ja Suomi ainakin saivat osakseen Trumpiin kriittisesti suhtautuvissa amerikkalaisissa.

Ja voidaanhan ajatella, että ehkä Niinistö sittenkin oli tietyssä mielessä hyvään aikaan Trumpin luona. Keskinäisissä keskusteluissa ei virkasyytteestä puhuttu, vaan keskityttiin asiaan. Trumpilla on tarve osoittaa ulospäin, että työ jatkuu kuin ei mitään. Se saattoi jopa lisätä hänen keskittymistään. Niinistö sanoi huomanneensa, että Trump oli ”orientoitunut Suomeen” eri lailla kuin aiemmin.

Valheet lattiasta läpi

Donald Trumpin lehdistötilaisuus Sauli Niinistön kanssa ei olisi voinut tulla paremmalla hetkellä – Trumpin kannalta.

Hän pääsi esittämään oman shownsa kansalaisille ja medialle hetkellä, jolloin Ukraina-jupakan käänteet olivat kiihkeimmillään. Keskiviikko oli iso uutispäivä, kun edustajainhuoneen valiokunnat uhkasivat Valkoista taloa haasteella, jos se ei luovuta Ukraina-asiakirjoja virkarikostutkinnalle. Paljastui, että virkarikostutkinnan pääpukarin, demokraattiedustaja Adam Schiffin avustaja oli ollut kontaktissa kuuluisan ilmiantajan kanssa ennen kuin tämä teki ilmiantonsa. Trump pääsi uhriutumaan oikein kunnolla omille kannattajilleen.

Voit katsoa tilaisuuden tästä:


Lehdistötilaisuus oli malliesimerkki siitä, kuinka Trump väistää kiusalliset kysymykset ja valehtelee jatkuvasti ja selviää siitä kävelemällä pois tilanteesta.

Uutistoimisto Reutersin toimittaja Jeff Mason kysyi Trumpilta Ukraina-jupakan ehkä keskeisimmän kysymyksen: mitä Trump oikein halusi Ukrainan presidentiltä Joe Bidenista. Trump ei vastannut vaan alkoi huutaa toimittajalle. Eipä Trump vastannut oikeastaan myöskään MTV:n Mari Karppisen kysymykseen, vaikuttaako Ukraina-jupakka hänen kykyynsä hoitaa ulkopolitiikkaa.

Mitä Trump sitten vastasi?

No, hän syytti Bidenia ja tämän poikaa rikollisiksi (ei minkäänlaisia todisteita), Schiffiä maanpetturiksi (Yhdysvaltain laki rajaa käsitteen tarkoittamaan vain sitä, että käy aseellista sotaa omaa maata vastaan) ja toisti niin sanotut normaalit valheensa Venäjä-tutkinnan alkusyistä ja demokraattien keksimästä Ukraina-tutkinnasta. Toisin sanoen siis noitavainosta. Trump on tällaisessa tilanteessa pitelemätön ja hänen valheitaan on mahdoton reaaliajassa tarkistaa.

 

Internet käy muutenkin pian ahtaaksi, kun Trumpin kaikkia valheita listataan.

Jos kaikki Trumpin keskiviikkoiset valheet listattaisiin tähän, kirjoituksesta tulisi niin pitkä että se menisi lattiasta läpi. Internet käy muutenkin pian ahtaaksi, kun Trumpin kaikkia valheita listataan.

Vahinko tapahtui jo

Paitsi että Trump sai suodattamatta valehdella, keskiviikko oli hänelle hyvä päivä myös siksi, että hän keksi lähes reaaliajassa oman, uuden salaliittoteorian ja pääsi syöttämään sen kansalle.

Koska Ukraina-ilmiantaja oli ollut yhteydessä Adam Schiffin avustajaan, demokraattiedustaja varmaan oli myös kirjoittanut koko ilmiannon! Seuraavat päivät amerikkalaiset saavat siis kuulla Trumpilta ja hänen liittolaisiltaan, kuinka virkasyytteen päätutkija on itse tehtaillut syytteen yhden päätodisteen.

Kun jotain valhetta tai tekaistua teoriaa toistaa tarpeeksi paljon ja laittaa mukaan hieman puolitotuuksia, kuulija voi lopulta alkaa uskoa, että asiassa saattaa olla jotain. Presidenttiehdokas Bidenin ja demokraattiedustaja Schiffin kannalta vahinko on silloin jo tapahtunut. Ei ihme, että Trumpin vankimmat tukijat ylistivät Twitterissä jo keskiviikon lehdistötilaisuuden aikana presidentin esiintymistä ”täydelliseksi”.

Maailma on erikoinen: se mikä toisille näyttäytyy uskomattomana kaaoksena on toisille juuri sitä, mitä halutaankin.

Semmoinen lehdistötilaisuus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt