Pariisin veitsihyökkääjä työskenteli vuosikausia poliisin tiedustelupalvelussa – sisäministeri: ”Mikään ei viitannut käyttäytymisvaikeuksiin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pariisin veitsihyökkääjä työskenteli vuosikausia poliisin tiedustelupalvelussa – sisäministeri: ”Mikään ei viitannut käyttäytymisvaikeuksiin”

Julkaistu: 3.10.2019 19:03, Päivitetty 3.10.2019 21:13

Pariisin pääpoliisiasemalle tehdyssä hyökkäyksessä kuoli kolme miestä ja yksi nainen. Viides uhri loukkaantui ja kiidätettiin sairaalassa leikkaukseen.

Pariisin pääpoliisiasemalla neljä poliisia torstaina veitsellä surmanneen miehen motiivi ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta viranomaiset pitävät yhtenä mahdollisena syynä hyökkäykseen työpaikkariitaa. Useiden lähteiden mukaan mies oli työskennellyt pääpoliisiasemalla.

Hän sai surmansa hyökkäyksen yhteydessä poliisin ampumana.

Le Figaro -lehden poliisilähteiden mukaan 45-vuotias mies työskenteli 20 vuotta Pariisin poliisiprefektuurin tiedustelupalvelun IT-osastolla. Sisäministeri Christophe Castaner kuitenkin kertoi, että työntekijöiden ”C-kategoriaan” kuulunut mies oli nimitetty työhönsä vuonna 2003.

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner (keskellä) vastaili toimittajien kysymyksiin Pariisin yleisen syyttäjän Remy Heitzin (vasemmalla) kanssa.

Ranskan poliisin virka-asemien luokittelussa C-kategoriaan kuuluvat muun muassa teknikot, hallinnolliset assistentit sekä järjestyspoliisit.

– Tämä mies tunnettiin palvelussa, IT-osastolla, eikä mikään viitannut koskaan siihen, että hänellä olisi ollut käyttäytymisvaikeuksia, sisäministeri Castaner sanoi.

Le Figaron tietojen mukaan mies on syntynyt Ranskan merentakaisiin hallintoalueisiin kuuluvan Martiniquen saaren pääkaupungissa Fort-de-Francessa vuonna 1974. Miehen kerrottiin kärsineen jonkinlaisesta kuulovammasta sekä olleen naimisissa niin ikään kuulovammaisen naisen kanssa. Nainen on otettu kiinni.

Ranskan television mukaan mies oli kääntynyt islaminuskoon puolitoista vuotta sitten.

Viides uhri kiidätettiin leikkaukseen

Poliisin työolosuhteita edistävän kollektiivin edustaja Christophe Crepin kertoi Franceinfo-radiokanavalla tietävänsä, että hyökkääjän ja tämän esimiehen välillä oli ollut jännitteitä.

Hyökkäyksessä sai surmansa kolme miestä ja yksi nainen. Pariisin yleisen syyttäjän Remy Heitzin mukaan kuolleista kolme oli poliiseja ja yksi poliisin hallinnollinen avustaja. Uutistoimisto AFP:n mukaan veriteosta epäilty hyökkäsi keittiöveitsellä varustautuneena kolmen poliisimiehen kimppuun, jotka olivat toimistoissaan Pariisin pääpoliisiasemalla. Lisäksi epäilty iski poliisiaseman portaikossa naista veitsellä.

Poliisit seisoivat vartiossa Pariisin pääpoliisiaseman läheisyydessä torstaina.

Hyökkäyksessä loukkaantui Reutersin mukaan lisäksi viides henkilö, joka jouduttiin kiidättämään sairaalassa leikkaukseen.

Heitzin mukaan poliisi teki hyökkääjän asuntoon kotietsinnän. Terrorismin vastaisen poliisin yksikön kerrottiin selvittävän miehen mahdollisia terroristiyhteyksiä, mutta se ei ainakaan tässä vaiheessa ole ottanut vastuulleen tutkinnan johtamista.

Poliisien ammattiliiton johtaja Jean-Marc Bailleul ei uskonut, että kyseessä olisi terroriteko, vaan ennemminkin rikollinen teko.

– Se oli hulluuden hetki, Bailleul kertoi BFM TV:lle.

Artikkeli päivitetty 3.10.2019 kello 21.13. Lisätty tietoa hyökkäyksen kulusta sekä epäillyn kääntymisestä islaminuskoon puolitoista vuotta sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?