Trump laukoi Niinistön edessä kovia väitteitä, joiden todenperäisyys on vahvasti kyseenalaistettu

Trumpin kovimmat väitteet koskivat Bideneiden ja hän presidentin­vaali­kampanjansa Venäjä-yhteyksiä selvittäneen tutkinnan ”korruptiota”.

3.10.2019 16:32

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön lehdistötilaisuudet kärjistyivät keskiviikkona useaan otteeseen Trumpin yksinpuheluiksi virkasyytetutkinnasta, tutkinnan taustalla olevasta ilmiantajan raportista, Venäjä-tutkinnasta, Ukrainasta ja Bideneistä sekä mediasta. Kiivaaseen sävyyn paasanneelta Trump ei aina pitäytynyt faktoissa, vaan kommentteihin lipsahti myös väärää tietoa.

  • Yllä olevalla videolla Trump ja Niinistö kohtaavat median Oval Officessa.

Trump intoutui esimerkiksi sättimään Euroopan maita siitä, etteivät ne auta taloudellisesti Ukrainaa, vaikka todellisuudessa Euroopan maiden tuki on FactCheck-sivuston mukaan noin kaksi kolmasosaa Ukrainan saamasta avusta. Trump myös solvasi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan demokraatti­puheenjohtajaa Adam Schiffiä ja muun muassa vihjaili, että tämä olisi voinut kirjoittaa presidentin toiminnasta tehdyn valituksen. Ilmiantaja-tapauksen asiantuntijat kiistivät väitteen jyrkästi.

Trumpin kovimmat väitteet ovat nekin huteralla pohjalla.

Niinistö kuuntelemassa Trumpia Oval Officessa.

”Bidenin poika on korruptoitunut ja Biden on korruptoitunut”

Trump toisti keskiviikkona jälleen, että demokraattien presidentti­ehdokkaaksi pyrkivä entinen varapresidentti Joe Biden ja hänen Hunter-poikansa olisivat korruptoituneita. Trump on toistellut syytöstä etenkin sen jälkeen, kun hän itse päätyi Ukraina-kohun keskelle.

Valkoisen talon julkaisemista Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelusta tehdyistä muistiinpanoista kävi ilmi, että Trump pyysi Zelenskyiä tutkimaan Bideneitä. Trump on myöhemmin väittänyt, että Joe Biden olisi painostanut varapresidenttinä ollessaan Ukrainaa antamaan potkut yleiselle syyttäjälle Viktor Shokinille, koska tämä ”tutki hänen poikaansa”.

Trumpin heinäkuinen puhelu Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa nostatti skandaalin.

Trumpin narratiivissa on kuitenkin isoja aukkoja eikä väitetystä korruptiosta ole mitään todisteita, muun muassa CNN on uutisoinut.

Biden vaati syyttäjälle potkuja ja useissa keskusteluissa ukrainalaisten kanssa sanoi, että Shokinin olisi lähdettävä. Biden kuitenkin edusti presidentti Barack Obaman hallintoa, joka vaati syyttäjän eroa. Yhdysvaltalaisten lisäksi myös heidän liittolaisensa, kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja ukrainalaiset korruptionvastaiset aktivistit olivat ilmaisseet tyytymättömyytensä Shokiniin.

Shokinin väitettiin estäneen esimerkiksi poliittista eliittiä koskevia korruptiotutkintoja etenemästä ja myös hänen toimistonsa väitettiin olevan korruptoitunut.

Ukrainalaiset päättäjät äänestivät Shokinin potkujen puolesta maaliskuussa 2016.

Ukrainalaisen Burisma-kaasuyhtiön hallituksessa vuodesta 2014 istunut Hunter Biden ei puolestaan koskaan ole ollut tutkinnan kohteena. Sen sijaan tutkinnan kohteena on ollut kaasuyhtiön omistaja. Ukrainan nykyisen yleisen syyttäjän mukaan Biden ei rikkonut mitään lakia eikä hän ”missään nimessä” ollut osallisena tutkinnan kohteena olevassa liiketoimessa, joka tapahtui ennen kuin Hunter Biden liittyi kaasuyhtiön hallitukseen.

Joe Biden ja hänen Hunter-poikansa ovat joutuneet kovien syytösten kohteeksi. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole esitetty mitään todisteita syytösten tueksi. Biden istui ukrainalaisen kaasuyhtiön hallituksessa 2014-2019.

Syyskuun lopussa ukrainalainen korruptionvastainen tutkintavirasto sanoi, että Burisman toimintaa tutkitaan pelkästään ajalta ennen Bideniä. Yleisen syyttäjän toimistosta kerrottiin Reutersille, ettei kumpaakaan Bideniä ole pyydetty kuulemisiin tutkintaan liittyen.

Lisäksi yleisen syyttäjän toimiston korruption vastaisen tutkinnan johtaja totesi, että Hunter Bidenistä avattaisiin kyllä tutkinta, jos uusia todisteita ilmaantuisi Ukrainassa. Tutkintaa ei kuitenkaan käynnistetä vain Yhdysvalloissa heitettyjen kommenttien perusteella.

”Korruptoitunut tutkinta”

Trump väitti East Roomissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että vuoden 2016 vaalien aikaisia tapahtumia selvittävä tutkinta oli ”korruptoitunut”. Trump on usein toistanut väitettä, jolle ei ole esitetty mitään todisteita.

Aluksi FBI ja FBI:n johtajan potkujen jälkeen erikoissyyttäjä Robert Mueller tutkivat Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä. Muellerin raportti julkaistiin huhtikuussa ja siinä annettiin useita esimerkkejä siitä, kuinka presidentti oli yrittänyt estää oikeutta toteutumasta. Mueller ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, oliko presidentti ylittänyt toimivaltansa ja syyllistynyt rikokseen.

Trump on usein haukkunut erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamaa Venäjä-tutkintaa, joka päättyi viime maaliskuussa.

Tiedotustilaisuudessa Trump kyseenalaisti tutkinnan alkuperän.

– Olen pitkään ja hartaasti tarkastellut sitä – miten se alkoi, miksi se alkoi. Niin ei tulisi tapahtua toiselle presidentille koskaan.

Puhelussaan Ukrainan Zelenskyille Trump viittasi vielä suoremmin salaliittoteoriaan, jonka mukaan Venäjä ei olisi hakkeroinut demokraattisen puolueen vaaliorganisaation palvelimia vuoden 2016 vaalien alla ja todisteet tästä olisi kätketty palvelimille Ukrainaan. Viranomaisten kumoamaa teoriaa ovat edistäneet muun muassa laitaoikeisto ja Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani.

Trumpin on myös kerrottu pyytäneen Australian pääministeriltä Scott Morrisonilta apua Venäjä-tutkinnan alkuperän selvittämisessä. Australian hallitus on vahvistanut Trumpin pyynnön.

Yhdysvaltalaismedian mukaan oikeusministeri William Barr puolestaan tapasi italialaisia tiedusteluviranomaisia liittyen oikeusministeriön tutkintaan Venäjä-tutkinnan käynnistämisestä. The Guardian uutisoi Barrin keskustelleen Venäjä-tutkinnasta myös heinäkuussa Britannian tiedusteluviranomaisten kanssa.

Trumpin oikeusministeri William Barr selvittää Venäjä-tutkinnan laillisuutta.

Todellisuudessa tutkinta Trumpin kampanjan yhteyksistä Venäjään käynnistyi Australian tiedusteluviranomaisten vihjeestä. Australialainen tiedustelujohtaja oli saanut kuulla Trumpin kampanjan neuvonantajalta, että venäläisillä oli törkyä Trumpin vastaehdokkaasta Hillary Clintonista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?