”Suomeen ei sovi koskaan hyökätä” – Trumpin kosketuksesta ja Niinistön reaktiosta alkoi hulvaton sanailu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Suomeen ei sovi koskaan hyökätä” – Trumpin kosketuksesta ja Niinistön reaktiosta alkoi hulvaton sanailu

Julkaistu: 2.10.2019 23:40

Sosiaalinen media sekosi videosta, jossa presidentti Niinistö näyttää pyyhkäisevän Trumpin käden pois polveltaan. Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa, että kyse oli vaistomaisesta reaktiosta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on saanut poikkeuksellisen paljon somenäkyvyyttä Valkoisen talon työvierailunsa aikana.

Sosiaalisessa mediassa ei jäänyt huomaamatta, että tiedotusvälineitä kohtaan hyvin uhmakkaasti esiintynyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käyttäytyi hyvin tuttavallisesti Suomen presidenttiä kohtaan.

Donald Trump käyttäytyi Sauli Niinistöä kohtaan hyvin tuttavallisesti, kun Niinistö oli keskiviikkona työvierailulla Valkoisessa talossa.

Kaksikko murjaisi vitsit heti tapaamisensa aluksi Rose Gardenissa ja poseerasi nauravaisina valokuvissa.

Varsinaiseksi Twitter-hitiksi on kuitenkin noussut Oval Officessa ennen kahdenkeskeisiä keskusteluja kuvattu videopätkä, jossa Niinistö vaikuttaa pyyhkäisevän Trumpin käden pois polveltaan.

– Suomen presidentillä oli juuri äsken #metoo-hetki Donald Trumpin kanssa, toimittaja John Aravosis twiittasi.

Hän ei jättänyt keskustelua vain yhteen twiittiin, vaan jatkoi vielä myöhemmin:

– Koska Trump ei ole ikinä ollut historian opiskelija, hän ei tiedä, ettei Suomeen sovi hyökätä, Aravosis kirjoitti viitaten Suomen sotahistoriaan ja toiseen maailmansotaan.

Niinistö itse kommentoi asiaa omassa lehdistötilaisuudessaan, jossa presidentti totesi, ettei huomannut tehneensä niin.

– En huomannut ollenkaan, sanoi Niinistö, jonka mukaan kyse oli vaistomaisesta reaktiosta.

Twitterissä keskustelu paisui kuitenkin hulvattomaksi. Eräs twiittaaja oli kaivanut kehiin videon Trumpin Israelin vierailulta vuodelta 2017. Videolla hänen vaimonsa Melania Trump näyttää läpsäisevän miehensä käden pois, kun tämä yrittää tarttua vaimoaan kädestä.

– Luulisi, että hän olisi jo oppinut... hän kirjoittaa videon yhteydessä.

– Hän on oppinut sen, kun on nähnyt Melanian työssään, toinenkin kuittaa.

– Melania ymmärtää, kolmaskin tokaisee.

Kyseessä ei todellakaan ollut ensimmäinen kerta, kun Trumpin taipumus kosketella muita maailmanjohtajia on noussut otsikoihin. Näin kävi myös kesäkuussa, kun Trump tapasi kuningatar Elisabetin.

Trump teki vierailulla etikettivirheen, kun hän kosketti kuningattaren selkää kiitollisuuden osoituksena. Kuningatarta ei pitäisi perinteiden mukaan koskettaa vastaavissa tilanteissa. Niinistön tapaan myöskään kuningatar Elisabet ei kuitenkaan vaikuttanut olevansa moksiskaan Trumpin mokasta.