Kommentti: Mylläkässä ollaan – Trump on Suomelle anteeksipyynnön velkaa

rac

Julkaistu:

Voi vain kuvitella, mitä Niinistön mielessä liikkui Oval Officessa, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Presidentti Sauli Niinistö tiesi oikein hyvin, mihin hän joutui saapuessaan keskiviikkoiltana Suomen aikaa Valkoiseen taloon. Mylläkän keskelle. Näinhän Niinistö twiittasi tiistaina junamatkalla New Yorkista Washingtoniin.

Mylläkkä osoittautui pahemmaksi kuin kukaan arveli.

Trump vastaanotti suomalaisen virkaveljensä Valkoisen talon Ruusutarhassa. Sitä ennen hän oli jo ehtinyt käydä Twitter-sotaa virkasyytemenettelyn aloittaneita demokraatteja vastaan. Kovin twiitti ampui suoraan kohti edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtajaa Adam Schiffia, joka on noussut avainasemaan virkasyytetutkinnassa. ”Hän on sairas!”, presidentti luonnehti. Korkeatasoista poliittista keskustelua.

Ja sitten, kun presidentit olivat siirtyneet Valkoisen talon ytimeen Oval Officeen, Trump aloitti yksinpuhelunsa. Myrsky puhkesi heti, kun amerikkalaistoimittajat pääsivät esittämään Trumpille kysymyksiä. Trump oli pitelemätön.

Presidentti vaati äärimmäisen myrkyllisin sanoin Schiffia eroamaan. Syynä vihanpurkaukseen oli se, että Schiff oli lukenut kongressissa ääneen otteita presidentin kuuluisasta puhelinkeskustelusta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ja sen jälkeen ilmeisesti referoinut presidentin lausuntoa puhelusta. Referaatti meni Trumpin mielestä aivan metsään.

– Täydellistä fabrikaatiota, Trump raivosi.

– Hän laittoi sanoja presidentin suuhun.

Paasaus jatkui minuuttitolkulla.

Suomen pienen tasavallan presidentti kuunteli tätä supervallan johtajan vieressä. Harmi, etteivät kamerat näyttäneet Niinistön ilmeitä.

– Anteeksi että vaivaan teitä tällä, herra presidentti, Trump kääntyi puoleksi sekunniksi Niinistön puoleen.

– Most interesting, Niinistön kuultiin sanovan. Erittäin mielenkiintoista.

Tilaisuuden lopuksi Trumpilta kysyttiin rajamuurista, jota rakennetaan Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle. ”Valemedia” oli kuulemma keksinyt väittää, että Trump haluaa rajalle vallihaudan, alligaattoreita ja sähköaidan. Pelkkää valhetta.

Loppuhuipennukseksi Trump sanoi, että hän ryhtyy käyttämään ”valemediasta” sanaa ”korruptiomedia”.

Voi vain arvailla, mitä Niinistön mielessä liikkui, kun hän joutui kuuntelemaan tätä purkausta. Teki pahaa hänen puolestaan. Trump on Suomelle anteeksipyynnön velkaa.