Putinilta harvinainen avaus: keskusteluni Trumpin kanssa Helsingissä saa julkaista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinilta harvinainen avaus: keskusteluni Trumpin kanssa Helsingissä saa julkaista

Venäjän presidentti Vladimir Putin muistutti keskiviikkona Moskovassa, että hänen aiempi elämänsä vakoojana on opettanut hänet varautumaan kaikkien keskustelujen julki tuloon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä heinäkuussa 2018.­

2.10.2019 19:55

Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuutti keskiviikkona Moskovassa, että hänellä ei ole mitään sitä vastaan, vaikka hänen keskustelunsa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa Helsingissä julkaistaisiin.

Putin tapasi Trumpin Helsingissä heinäkuussa 2018 niin, että keskusteluja todistamassa olivat vain tulkit. Yhä edelleen Yhdysvalloissa on epäselvyyttä siitä, mistä presidentit keskustelivat tai tuliko Trump tehneeksi Putinille jotain tarpeettomia lupauksia tai myönnytyksiä.

Putin kommentoi keskustelujaan Trumpin kanssa keskiviikkona sen jälkeen, kun maailmalla oli noussut kohu Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisten keskustelujen julkaisusta.

– Kun yritettiin tehdä jälleen jonkinlainen skandaali meidän tapaamisestamme presidentti Trumpin kanssa Helsingissä, me ilmoitimme suoraan (Yhdysvaltain) hallinnolle, että jos joku haluaa tietää jotain, niin sen kuin julkaisette. Me emme ole vastaan, Putin sanoi Venäjän energiafoorumissa Moskovassa.

– Voin vakuuttaa teille, ettei siellä ole mitään, mikä voisi asettaa Trumpin kyseenalaiseen valoon. He eivät vain halunneet tehdä sitä (julkaisua) periaatteellisista syistä, jos ymmärrän oikein, Putin sanoi.

Yhdysvalloissa on vaadittu esimerkiksi, että Trumpin tulkki pitäisi velvoittaa kertomaan, mistä presidentit keskustelivat Helsingissä heinäkuussa 2018. Valkoinen talo ei ole kuitenkaan toimittanut tarkempia selvityksiä keskusteluista.

– Aiempi elämäni on opettanut minut siihen, että mikä tahansa käymäni keskustelu saatetaan julkaista. Minä lähden aina siitä mahdollisuudesta, Putin sanoi viitaten tällä mitä ilmeisimmin esimerkiksi omaan uraansa KGB:n vakoilijana Neuvostoliiton aikana.

Heti perään Putin kuitenkin korosti, että kansainvälisessä diplomatiassa pitää olla myös ei-julkisia asioita.

– On kuitenkin asioita, joiden täytyy olla suljettuja ja sillä siisti.

Keskustelu maailman johtajien keskinäisten keskustelujen julkaisemisesta kiihtyi sen jälkeen, kun Valkoinen talo taipui tuomaan julki Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuussa 2019 käymän puhelinkeskustelun sisällön.

Myöhemmin Zelenskyi antoi ymmärtää, että hänen sitaattiensa julkaisu tapahtui vastoin hänen tahtoaan, sillä hän oli luullut Valkoisen talon antavan julkisuuteen vain Trumpin osuuden keskustelusta.

Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kommentoi Trumpin ja Zelenskyin puhelusta noussutta kohua jo aiemmin.

Peskovin mukaan normaali diplomaattinen tapa on sopia yhdessä, mitä keskusteluista annetaan julki. Hänen mukaansa näin tulisi toimia myös silloin, mikäli esimerkiksi Putinin ja Trumpin välisistä keskusteluista julkaistaisiin jotain.

– Tietenkin niiden julkaisu on mahdollista tiettyyn pisteeseen asti yhteisellä sopimuksella, sellainen on diplomaattinen tapa. Kaikkineen diplomaattiseen käytäntöön ei kuitenkaan kuulu tällainen julkaisu. Mutta jos amerikkalaisten taholta tulee jonkinlainen signaali, me keskustelemme asiasta, Peskov sanoi.

Peskovin mukaan valtionjohtajien keskinäisiä keskusteluja ei ole yleensä tapana julkaista.

– Tällainen (julkaisu) on varsin epätavallista. Yleensä vastaavien keskustelujen materiaalit ovat joko salaisia tai erittäin salaisia, se on yleinen kansainvälinen tapa. Eikä niitä yleensä julkaista, Peskov sanoi aiemmin venäläisille toimittajille uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?